Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Bardzo proszę o radę!

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Sebunderium
Użytkownik
Kontaktowanie:

Bardzo proszę o radę!

Postautor: Sebunderium » 23 grudnia 2013, 21:22

Witam serdecznie :)
Jeśli powielę problem z góry przepraszam, jednak sporo czasu zajęło mi przeszukiwanie forum i podobnego problemu nie znalazłem. O co chodzi...
Mam młodą 4 miesięczną świnkę, jakiś czas temu Tośka miała biegunke (na szczęście nieostrą), robiła zielone, śmierdzące, bardzo "ciamciate" kupki, łapki miała od nich całe zafajdane. Od znajomego hodowcy i po konsultacji
z p. weterynarz dowiedziałem się, że przesadziłem z zieleniką tzn. za dużo ogórasków, papryki itp...Odstawiłem zieleninę dostawała lek przewibiegunkowy, lakcid. Z biegunki się podleczyła... kupki zaczęły być już całkiem ładne, brązowawe i coraz twardsze.. co jakiś czas puściła jednak miękkiego nieregularnego bobka. Poszedłem więc raz jeszcze do weterynarz i powiedziała, że to normlane, układ pokarmowy jest nieco rozstrojony, musi się zregenerować i nie ma powodów do obaw a jak już będzie dobrze to stopniowo podawać zieleninke.
CO MNIE MARTWI!!... Dziś mijają 2 tygodnie od biegunki większość odchodów jest bardzo ładnych brązowych i twardych jednak co jakiś czas wydali nieregularne, zielone śmierdzące i barzo miękkie kupki. Cały czas jest na sianku, granulacie (cavia complete VL) wodzie, nie dostaje jeszcze zieleniny, już sam nie wiem co jest!!! To jest tak na przemian raz dobre a raz złe...
Czy to biegunka? Czy wzdęcia? Czy robale! ? Miał ktos może podobny problem?!! Świnka zachowuje się całkiem normalnie, ma wielki apetyt, bryka, cieszy się...
Bardzo proszę o pomoc

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumcia z dzieciaczkami [*] 1993-1994
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Re: Bardzo proszę o radę!

Postautor: MajaB » 24 grudnia 2013, 8:28

Myślę, że nie powinieneś się przejmować. Mój Chipsik też czasami bez powodu robił "luźną" kupkę najczęściej rano i przed południem. Kiedy regularnie chodziliśmy do weterynarza na określoną godzinę to biedny dostawał biegunki potem jeszcze przez długi czas o tej właśnie porze. Spróbuj ewentualnie dostać u weta papkę z mikrobakteriamii (ProvitaProbiotyk), co prawda podaje się ją po kuracji antybiotykowej ale myślę że podanie tej zawiesiny przez 2-3 dni uzupełniłoby florę bakteryjną i może układ pokarmowy w końcu się ureguluje. Ważne jest także dobre rozpoznanie biegunki od luźnej, rozbeblanej, bez określonego kształtu kupki, często właśnie taka kupka jest nazywana biegunką.

Sebunderium
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sebunderium » 28 grudnia 2013, 14:19

Dzięki za odpowiedź :)
Zastanawiam się jednak czy te miękkie śmierdzące nieregularne to nie są cekotrofy. Po piewsze występują one zawsze prawie o tych samych porach (rano i wieczorem). Widzę też, że Tosia "sięga" po nie ale ich nie zjada - zostawia je. Martwi mnie, że nie jest cekotrofów bo wiem, że są wartościowe dla świnek. Co zrobić? Jak pomóc jej w odbudowaniu odpowiedniej flory - lakcid już dostawała, do mojego zaufanego weterynarza idę dopiero za tydzień.
Proszę o pomoc!!!

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumcia z dzieciaczkami [*] 1993-1994
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Postautor: MajaB » 29 grudnia 2013, 16:22

http://www.krakvet.pl/seidla-provita-pr ... p-510.html spróbuj tego to probiotyk, pisałam o nim wyżej, uzupełni florę bakteryjną. Ja dostałam to u weta w lecznicy ale spokojnie można zamówić przez internet, tyle że u weta nie musiałbyś kupować od razu 15 dawek tylko np. 5. i tak nie polecam podawania tego z tego aplikatora tylko przerzucenie probiotyku do mniejszej strzykawki, znacznie łatwiej się podaje. Tym bardziej, że twoje prosiątko to jeszcze maleństwo. Ja za 1 ml u weta płaciłam 4 zł.

olcia182
Użytkownik
Świnki morskie: Tadeusz
Kontaktowanie:

Postautor: olcia182 » 17 stycznia 2014, 22:56

czesc;)
mam swinke Tadzia od tygodnia. Tadzio ma ponad 7 tygodni. Na razie ja oswajam i poznaje, ale dzis zaniepokoilo mnie jej zachowanie. trzymalam Tadzia na rękach jadl ogorka siedxial u mnie nieruchomo nastepie wsadzilam go do klatki i przez 5 minut biegal podskakiwal jak szalony. Wygladalo to tak jaby sam siebie gonil. Po szalenstwie zastygnal w jednym miejscu nie kwicze od tamtej pory i siedzi bez ruchu .. nie weim co robic... to normalne? bardzo prosze o pomoc :sad:

Awatar użytkownika
Cavialina
Hodowca
Świnki morskie: Macho, Winona, Amadea, Amid the falling snow
Kontaktowanie:

Postautor: Cavialina » 17 stycznia 2014, 23:02

To normalne zachowanie, nie "szaleństwo" tylko radość

Obrazek

olcia182
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: olcia182 » 17 stycznia 2014, 23:10

dziekuje za szybka odpowiedz :) a ja juz mialam jechac do wet ;) :D czyli Tadzio jest szczesliwy:)

olcia182
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: olcia182 » 5 lutego 2014, 8:40

witam
moja swinka dzis od rana nie wydaje zadnych dziwkow gdzie zawsze nas witala o poranku a tym bardziej jk otiwrlam lodowke dzis stala oparta o klatke i wydawala dziwny dzwiek jaklby chciala piszczec glosno a nie mogla nie jets osowiala skacze bawi sie tlyko to kwilenie mnie przestaszylo wiecie czym to moze byc spowodowane ?

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 6 lutego 2014, 13:26

Chciała piszczeć, a nie mogła? Może to jakieś problemy z górnymi drogami oddechowymi, gardłem etc. Jeśli to się powtórzy, to na Twoim miejscu poszłabym z tym do weta. Moja świnka miała tak samo i okazało się, że ma zapalenie górnych dróg oddechowych (i milion innych przypadłości, ale to teraz mniej ważne).

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

czikuczikulinka
Użytkownik
Świnki morskie: Łatek [*], Tosia [*], George (a właściwie Pypcio, Proś i każde inne imię jakie mu nadam)
Kontaktowanie:

Postautor: czikuczikulinka » 1 czerwca 2014, 7:56

Szukam porady. Moj prosiek od jakiegoś czasu ma chyba "niby biegunkę". Bobki robi normalne, zbite ale miękkie, brązowe, bez żadnego sluzu. Jednak jak puszczam go po lozku zeby pobiegal po kocu to wycieraczki dupke o koc, "jeżdżąc" nią po kocu i czasami zostawia taki biały nalot, który wygląda jak jakas dziwna kupka. Raczej ma konsystencje wyschnietego kremu czy maści. Strasznie to śmierdzi. Próbowałam opisać to weterynarzowi to nie bardzo wiedzial o czym mówię. Prosiaczek apetyt ma normalny, dostaje i sianko i wodę i karme. Ostatnio zmienilam mu karme ale to przy tej poprzedniej się pojawiło dlatego zdecydowałam o zmianie suchej karmy. Warzywa dostaje umyte, wysuszone. Ktoś moze mi cos poradzić? Czuje ze to co się dzieje nie jest normalne. Prosze o poradę albo o cokolwiek.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”