Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Która klatka najlepsza dla ilu swinek?

Dyskusje związane z głównym lokum świnki morskiej.
Awatar użytkownika
OLA I JULIA
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: OLA I JULIA » 22 lutego 2007, 16:12

Jeśli planujesz mieć tylko jedną świnkę to klatka o dłg. 70cm będzie wystarczjąca. Ale jeżeli masz w planach mieć dwie to lepiej kup tę większą. Świnki bardzo szybko rosną i za kilka miesiecy ten problem z zawysoką kuwetą będzie nieaktualny.

Kocham moją świnkę![*]

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Postautor: Magda_Oska » 24 lutego 2007, 12:27

Z wysokiej kuwety będzie się wysypywac mniej wiórek podczas brykania. A to że jest wysoka i będzie śwince utrudniac widocznosc, możesz właśnie powiesic hamak, zrobic pięterko, postawic domek, na który będzie mogła sobie wskoczyc. Z wysokości też będzie miała dobry widok na domowników. Moja Izzucha uwielbia siedziec na hamaku :D

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Olci
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Olci » 29 kwietnia 2007, 12:54

Zanim się zdecyduje na jakiekolwiek żywe stworzenie trzeba dokładnie zebrać wiedzę o danej rasie : o jej wadach i zaletach,na co musisz być przygotowany/a.To nie zabawka ,która się nie spodoba ,to ją wyrzucisz i problem z głowy.Zwierzęciu trzeba zapewnić jak najlepsze warunki a klatka to już podstawa.Skoro nie wiesz jakie świnka potrzebuję akcesoria,klatkę itp..., to chyba twoja chwilowa zachcianka.Myśle,że nie czytałaś żadnej książki poświęconej świnkom.Nie rozumiem jak można adoptować zwierzę niewiedząc nic o nim...Nie zrozum mnie zle,ale chcę abyś Ty i świnka pózniej nie cierpiały.Byś nie żałowała...

Tosiulka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Wybór klatki.

Postautor: Tosiulka » 31 maja 2007, 8:32

Witam wszystkich :)

Muszę podjąć bardzo ważną decyzję - zakup nowej klatki dla dwóch świnek (Tosi i Tami). Aktualnie mieszczą się w klatce 75x40 i stanowczo widać, iż jest ona za mała,
mimo, że świnki spędzają sporo czasu poza klatką.
Najchętniej kupiłabym klatkę 120cm, jednak ta nigdzie mi się nie zmieści, więc pozostaję przy 100cm. Tylko teraz kompletnie nie wiem jaką klatkę wybrać. Najbardziej spodobała mi się ta: http://www.superpreis.pl/images/zdjecia ... a_2_75.jpg
klatka. Jest duża i co ważne ma wyjmowaną kuwetę co ułatwi sprzątanie.
Martwi mnie to, że jest wysoka. Pomóżcie! Czy taka klatka jest odpowiednia dla 2 świnek czy rozejrzeć się jeszcze?
Dziękuję za odp., pozdrawiam
:P

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
SMAKUSIA
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: SMAKUSIA » 31 maja 2007, 9:54

Mysle ze powinna byc dobra ma duze pietro i w ogole...
Tylko ze swinki raczej same z niej nie wyjda jesli chcialabys je puszczac samopas po pokoju... A czy ja wiem czy ta wysuwana kuweta to takie ulatwienie nie wiem nie wiem .... Ale zawsze mozna sprobowac.

Mnie i tak sie zwykle 100 podobaja z niebieska kuweta ;)

Obrazek

Dagonet, Burek i Bożydar SERDECZNIE POZDRAWIAJA !

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Postautor: Magda_Oska » 31 maja 2007, 16:28

Świetna klatka :D Będą miały w niej dużo miejsca. A poza tym, można pomyśleć nad rozbudowaniem klatki i dorobieniu nowego piętra. Trzeba by tylko chyba te piętra zabezpieczyć, żeby żadna nie spadła z samej góry.

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Tosiulka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Tosiulka » 31 maja 2007, 17:55

Szczerze mówiąc dalej się waham. Wydać 270zł. + przesyłka 40zł. - ciężko.
Ale ile byłoby radochy. :)

Pozdrawiam :)

Brila
Użytkownik
Świnki morskie: Lucek.
Kontaktowanie:

Postautor: Brila » 31 maja 2007, 18:57

Wiesz, jeśli chodzi o dobre samopoczucie zwierzaka, to ja jestem w stanie się poświęcić, nawet jeśli to moje ostatnie pieniądze. Jeśli dostajesz kieszonkowe, to nic straconego, a jeśli nie (np. mi mama płaci za oceny, 5 - 5 zł itp.), to zawsze możesz np. pomagać w sklepie zoologicznym :) Zawsze trochę grosza do kieszeni wpadnie, a przy okazji można poznać zwyczaje zwierzaków. Ja coś takiego planuję na wakacje, mam nadzieję, że właścicielka się zgodzi, ale ja chcę pomagać za darmo ;)

Dlatego radzę Ci kupić tę klatkę, na pewno będzie służyć przez lata.

Na czas wakacji powracam do forumowania :)

Awatar użytkownika
kaja111
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kaja111 » 31 maja 2007, 21:36

Moim zdaniem kup zwykłą 100-tke z granatową lub zieloną kuwetą. Sama mam taką i jest świetna. Koszt 82zł + przesyłka, łącznie 100zł, to nieduży wydatek..

Obrazek

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Magda_Oska » 1 czerwca 2007, 21:12

Wg. mnie wybór klatki zależy od ciebie i twoich zasobów pieniężnych.
A żeby podjąć decyzję rozpisz sobie gdzieś na kartce plusy i minusy obu klatek.
Pooglądaj zdjęcia klatek innych forumowiczów... niektórzy przedstawiają ciekawe modernizacje zwykłych klatek.

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca