Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Siano, trociny, żwirek,podklady,drybed-czym wykladac kuwete?

Forum poświęcone utrzymaniu czystości w klatce.
Wonski83
Użytkownik
Kontaktowanie:

Pytanie nowicjusza

Postautor: Wonski83 » 26 stycznia 2014, 2:54

Witam
Powiedzcie mi proszę jak to jest z tymi matami dla świnek. Najpierw sypiemy drewienka na dno klatki a nastepnie dajemy matę ewentualnie dry-bed? jak wygląda sprawa z zapachami z takiego dry bedu lub maty chodzi mi głównie o mocz świnki. Jak często trzeba taki materiał prać??
Dzięki za odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 26 stycznia 2014, 13:45 przez Sensibles, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat o podłożach jest, tam zadajemy tego typu pytania ;) Łączę.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Avonis
Użytkownik
Świnki morskie: Kejt & Kamil
Kontaktowanie:

Re: Pytanie nowicjusza

Postautor: Avonis » 26 stycznia 2014, 12:10

Drewienka (chodzi o trociny, prawda?) można, ale lepiej tutaj sprawdzają się jakieś bezzapachowe żwirki. Na to drybed. Zapachu silnego nie ma, bo żwirek wszystko chłonie. Trzeba tylko regularnie (najlepiej codziennie) usuwać pozostałe... produkty przemiany materii :)
A drybed wystarczy wyprać raz na tydzień. No chyba, że sytuacja stanie się tragiczna :)

"Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś." Antoine de Saint-Exupéry

Kejt - 08.12.2012 ♥
Kamil - 08.06.2013 ♥

Awatar użytkownika
riviera
Użytkownik
Świnki morskie: Tosia i Roxi :)
Kontaktowanie:

Re: Siano, trociny, żwirek,podklady,drybed-czym wykladac kuw

Postautor: riviera » 10 lutego 2014, 13:17

u mnie mata się nie bardzo sprawdziła, bo Tosia podgryzała :( stosuje żwirek i trociny, może częściej sprzątam ale mi to nie przeszkadza :) fakt, jak skacze to czasem zdarzy się, że powywala ale wystarczy pozamiatać i jest ok. Jej tak pasuje :)

Awatar użytkownika
bella_
Użytkownik
Świnki morskie: Nutka i Lusia
Kontaktowanie:

Postautor: bella_ » 17 lutego 2014, 20:25

[quote="Wonski83"]
jak wygląda sprawa z zapachami z takiego dry bedu lub maty chodzi mi głównie o mocz świnki. Jak często trzeba taki materiał prać??

Mam od niedawna świnkę ale już przetestowałam i matę i dry bed. Pod spodem oczywiście żwirek. I tak - mata sprawdza się super, świnka parę razy spróbowała i zostawiła w spokoju więc jest ok. Raczej nie lubi po tym chodzić. Korzysta gdzie może z rozłożonych kocyków polarkowych. Jeśli chodzi o zapachy, to mata super zdaje sprawę. Piorę co 3 lub 4 dni, żwirek, bobki wiadomo... jest czyściutko. Dry bed fajny, cieplutki, świnka popcornuje od razu jak tylko go dostaje, widać, że jej przyjemnie. Niestety czuć siuśki już drugiego dnia. Sianko sprzątnąć i bobki - tragedia. Dry bed stosuję od długiego czasu przy schorowanym na nerki psiaku i tu sprawdza się świetnie. Przy śwince jakoś do mnie nie przemawia, choć świneczka jest innego zdania :)

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Hahnoto
Użytkownik
Świnki morskie: Gina & Cinka
Kontaktowanie:

Postautor: Hahnoto » 18 lutego 2014, 20:40

Do tej pory używałam trocin + żwirek w rogi klatki i zawsze takie rozwiązanie mi pasowało :)
Jednak chciałabym spróbować maty, a może kiedyś właśnie dry beda. Zdecydowanie takie podłoże będzie wygodniejsze przy długowłosej śwince.

Awatar użytkownika
leonka
Użytkownik
Świnki morskie: Kalinka, za TM: Elvis, Tosia, Tina, Tofik, Tola, Mrówka, Masza, Malwinka, Balbinka

Postautor: leonka » 20 lutego 2014, 21:29

Hahnoto pisze:Jednak chciałabym spróbować maty, a może kiedyś właśnie dry beda. Zdecydowanie takie podłoże będzie wygodniejsze przy długowłosej śwince.

Właśnie dlatego ja się na drybed zdecydowałam. Też mam długowłosą świnkę, wyplątywanie trocin z sierści przy wyciąganiu z klatki to masakra. Pod drybed przetestowałam wszystko, co możliwe - trociny, podkłady higieniczne, żwirek drewniany rozsypujący się pod wpływem wilgoci, żwirek zbrylający się (niesilikonowy). Jak dla mnie najwygodniejsze są podkłady - drybed podnoszę, podkład wyciągam, zwijam i do wiadra, trociny to masakra (wilgoć), żwirek rozpadający się trzeba suszyć codziennie, bo pod drybedem zostają wilogtne placki, żwirek zbrylający się tworzy pod drybedem mokre placki, które się do gumy na spodzie drybeda przyklejają, zresztą machanie łopatką jest bardziej czasochłonne niż zwinięcie podkładu. Teraz wróciłam do kombinacji: na spód żwirek zbrylający, na to podkłady (nie kładę ich na całą powierzchnię, bo świnka zdecydowała już, w której części klatki siusia :)), na samą górę drybed.
bella_ pisze:Dry bed fajny, cieplutki, świnka popcornuje od razu jak tylko go dostaje, widać, że jej przyjemnie. Niestety czuć siuśki już drugiego dnia. Sianko sprzątnąć i bobki - tragedia.

U mnie siuśków nie czuć, a powonienie mam naprawdę czułe :) Podkłady wymieniam codziennie, bobki zgarniam albo rano (jeżeli świnka pozostaje cały dzień poza klatką), albo 2 x dziennie (jeżeli tego dnia klatka stoi na dole i świnka wchodzi/wychodzi kiedy chce). Bobki wciągam odkurzaczem samochodowym albo dużym (jeżeli jest akurat pod ręką), siano wyciągam ręcznie, zaś potem jeszcze trzepię drybed przez balkon (oczywiście bez bobów, co by mnie sąsiedzi nie zlinczowali ;) ). W zależności, czy świniak ma dostęp do klatki cały dzień, czy idzie do niej tylko na noc - drybed zmieniam co 2-4 dni. Max wydolił 6 dni, ale akurat jakoś mało w klatce siusiała (za to podłogi były pięknie zalane :D ).
Nie rozumiem jednego - kiedy położyłam zupełnie nowy drybed, to drań w ogóle moczu nie przepuszczał na spód (czysty, suchy żwirek). Kiedyś (przy pierwszych dwóch drybedach) myślałam, że to wina podkładów (stara a głupia :blush: ), ale teraz oba drybedy były w praniu, wyciągnęłam z szuflady nowy, położyłam wieczorem, rano macam - bagno, zaraz poszedł via pranie. Od tamtej pory był prany jakieś 4-5 razy, powoli zaczyna przepuszczać. Z dwoma pierwszymi był taki sam problem. Dopiero po paru praniach, jak się "pozbijały", że tak to określę, zaczęły przepuszczać na spód jak ta lala. Na szczęście się nie poddałam, chociaż parę razy klęłam pod nosem, że kupiłam, a tu się szajs nie sprawdza :)

Awatar użytkownika
Akana
Użytkownik
Świnki morskie: Marcel i Karmel :3
Kontaktowanie:

Postautor: Akana » 25 lutego 2014, 21:26

Najbardziej polecam granulki Pet's Dream - świetnie chłoną. Ewentualnie mogą być też Pinio, ale one szybciej zaczynają śmierdziuszyć >C. Granulki na pewno bardziej się opłacają niż trociny, poza tym długo mogą leżeć w kuwecie i wgl ich nie czuć :). Ponadto nie są tak "syfiaste" jak trociny.

Awatar użytkownika
bella_
Użytkownik
Świnki morskie: Nutka i Lusia
Kontaktowanie:

Postautor: bella_ » 25 lutego 2014, 21:53

A czy ten żwirek Pet's Dream bardzo się kruszy? Nie używałam jeszcze żadnego innego oprócz Pinio. W sumie, to jestem zadowolona z niego, ale bardzo się kruszy i ciężko go podebrać przy wymianie z rogu klatki.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Akana
Użytkownik
Świnki morskie: Marcel i Karmel :3
Kontaktowanie:

Postautor: Akana » 25 lutego 2014, 22:10

Moim zdaniem nie, granulki są "solidne" o ile tak je można nazwać :3. I gładkie, bo natknęłam się nie raz na takie ostre pokruszone z innych firm, ale Pet's Dream to strzał w dziesiątkę moim zdaniem.

Obrazek
Obrazek

Marcian
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Marcian » 26 lutego 2014, 9:53

W moim zoologicznym był ostatnio tylko PINOKIO - jestem zadowolony - bardzo polecam...! :D ;)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Sprzątanie i podłoża”