Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

skaleczona lapka

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
sosenka880
Użytkownik
Świnki morskie: Noise, Mixer
Kontaktowanie:

skaleczona lapka

Postautor: sosenka880 » 9 marca 2014, 13:17

Witam szukalam na forum podobnego tematu ale noe znalazlam nic. Mam dwa samce od pol roku. W ostatnim czasie walcza se soba az wiory z legowiska leca. Dzis przy sprzataniu wyjelam je i jeden ma skaleczona lapke. Dokladnie to chyba ta poduszke pod lapka. Kuleje i ciezko mu sie chodzi. Przemylam mu lapke woda ale nic nie mam w domu ani nawet nie wiem co swince zrobic zeby pomoc,? Na razie jedynie pojde bo sciolke z papieru zeby go trociny nie uwieraly. Rozdzielilam je i malego zostawilam w legowisku starym a drugiego dalam do klatki ale sa obok siebie i sie widza. Ten drugi chce sie przedostac do malego ale ten ze sie tak wyraze ma go gleboko gdzies, lezy w sianku i nawet na niego nie spojrzy. Poradzcie co moge zrobic z ta lapka opatrzyc jakos czy cokolwiek bo wet raczej dzis zamkniety.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony
Świnki morskie: Mikołaj, Marcel, Gabryś

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Re: skaleczona lapka

Postautor: merida91 » 9 marca 2014, 13:41

Proponuję usunąć trociny, włożyć jakiś kocyk, żeby świnka miała miękko. Skaleczenie może się przerodzić w Pododermatitis, które się ciężko leczy. Ciekawa jestem na czym świnka sobie zrobiła krzywdę... U mnie świnki z jednej klatki miały tak jakby "odleżyny" od za twardego podłoża (żwirek + mata) i musiałam a raczej muszę to smarować maścią z witaminą A - raz w tygodniu. Nie wiem jednak czy można smarować tą maścią smarować rankę. Jutro koniecznie musisz go wziąć do weterynarza...

Awatar użytkownika
Moranghinia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Moranghinia » 9 marca 2014, 16:06

Albo zamiast kocyka podkłady Seni

Awatar użytkownika
sosenka880
Użytkownik
Świnki morskie: Noise, Mixer
Kontaktowanie:

Postautor: sosenka880 » 9 czerwca 2014, 13:15

Łapka juz w pelni zagojona. Weterynarz po 3 tyg podawania antybiotyku (codziennie 0,7ml do pyszczka) stwierdzil ze trzeba dac szanse naturze i sprawdzic czy bedzie sie samo goic i nie poic prosiaka antybiotykiem. Nie powiem troche to trwalo i nie wygladalo ladnie ale teraz juz biega szaleje a po ranie ani sladu :)
W poprzednim poscie zle to opisalam bo wtedy jeszcze nie moglam zobaczyc dokladnie bo prosiaka bolalo ale rana byla "na wylot" lapki wiec zagojenie trwalo kilka ok 1,5 miesiaca.

Wróć do „Choroby i problemy”