Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Problemy z nową świnką

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
Hahnoto
Użytkownik
Świnki morskie: Gina & Cinka
Kontaktowanie:

Re: Problemy z nową świnką

Postautor: Hahnoto » 9 marca 2014, 16:34

Ale niby czemu?

Awatar użytkownika

kowykrk
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kowykrk » 9 marca 2014, 18:43

Ponieważ rozmawiałem z weterynarzem i w sklepie zoologicznym znajomego który załatwił mi drugą świnkę mówi że może samiec pierwszy czyli starszy nie przyjąć i odtrącić młodego i nei będzie go dopuszczła do jedzenia picia i innych dziś wieczorem czyli koło 19.30 mam zamiar wpuścić obydwa samce do wanny zobaczyć co się stanie więcej

Travelka&Nutka
Użytkownik
Świnki morskie: Travelka i Nutka
Kontaktowanie:

Postautor: Travelka&Nutka » 9 marca 2014, 19:16

Hej Kochani a ja mam też pytanie to tych doświadczonych :). Od 3 dni jestem posiadaczką wspaniałych gładkowłosych dziewczynek (Travelka i Nutka) w tej chwili mają 4 tyg. Chciałabym mieć trio ;) i zakupić jeszcze rozetkę. Pytanie kiedy mogłabym zakupić ? Lepiej teraz czy jak dziewczynki wydorośleją?

Awatar użytkownika
Hahnoto
Użytkownik
Świnki morskie: Gina & Cinka
Kontaktowanie:

Postautor: Hahnoto » 9 marca 2014, 20:24

kowykrk pisze:Ponieważ rozmawiałem z weterynarzem i w sklepie zoologicznym znajomego który załatwił mi drugą świnkę mówi że może samiec pierwszy czyli starszy nie przyjąć i odtrącić młodego i nei będzie go dopuszczła do jedzenia picia i innych dziś wieczorem czyli koło 19.30 mam zamiar wpuścić obydwa samce do wanny zobaczyć co się stanie więcej

No to stawiasz dwie miski, jedna dla jednego, druga dla drugiego.
W dogadaniu się świnek nie chodzi o niedopuszczanie do jedzenia, ale o to, czy nie będą ze sobą walczyć...
Czym te rady mają służyć? :shock:

Po za tym klatka nawet dla jednej świnki jest za mała.

Travelka&Nutka pisze:Hej Kochani a ja mam też pytanie to tych doświadczonych :). Od 3 dni jestem posiadaczką wspaniałych gładkowłosych dziewczynek (Travelka i Nutka) w tej chwili mają 4 tyg. Chciałabym mieć trio ;) i zakupić jeszcze rozetkę. Pytanie kiedy mogłabym zakupić ? Lepiej teraz czy jak dziewczynki wydorośleją?

Daj obecnym świniakom zaznajomić się z tobą i nowym otoczeniem. Nie funduj im dodatkowego stresu ;)
Takie jest moje zdanie.

smile123
Użytkownik

Postautor: smile123 » 9 marca 2014, 20:56

Drugi dzien starszej i mlodszej swinki
Dzisiaj zrobilam im wybieg i mialam obok klatke(otwarta) i sobie chodzily po tym wybiegu ;)
Ale starsza swinka zaczepiala mlodsza ( lizanie po uchu i wachanie pupy ;) ) to ta mlodsza odrazu piszczala ale pozniej pobyly ze soba jakies kilka godzin to weszli do klatki i zaczeli razem jesc z miski i pic z poidelka a kiedy mlodsza wchodzi pod pieterko to starsza wchodzi za nia i ''grucha'' do mlodszej i przegania mlodsza z konca tego domku i starsza nadal wygania mlodsza i go lize po uchu i wacha pupe.
Myslicie ze moga juz dzisiaj spac ze soba w jednej klatce czy jeszcze poczekac???
Prosze o szybkue odpowiedzi.

kowykrk
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kowykrk » 10 marca 2014, 7:34

Smile123
a powiedz mi czy jak one zgrzytały zębami do siebie to doszło do jakiejś walki czy nie ?

smile123
Użytkownik

Postautor: smile123 » 10 marca 2014, 17:54

U mnie starszy RAZ zgrzytal zebami ale nic sie nie stalo.

Awatar użytkownika
bella_
Użytkownik
Świnki morskie: Nutka i Lusia
Kontaktowanie:

Postautor: bella_ » 15 marca 2014, 20:03

To nie problem jak w tytule wątku, ale nie chcę rozpoczynać nowego. Interesować mnie będzie niebawem ;) jak rozwiązać sprawę karmienia zieleniną malutkiej - nowo dołączonej świnki. Wiadomo, że wszystko trzeba wprowadzać powoli i po kolei, a przecież starsza świnka dostaje wielowarzywne posiłki. Jak to zrobić, żeby nie zaszkodzić nowej i nie zaniedbać starej.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Ika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ika » 15 kwietnia 2014, 21:10

Ona się przyzwyczai. Musisz się nią zaopiekować. Głaskać ją, przyzwyczajać do dźwięków, gadać do niej. Przydała by się jej koleżanka-kolega.,

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 15 kwietnia 2014, 23:03

? OK, nowa się przyzwyczai, ale nie może od razu dostać wszystkiego, co już dostaje starsza. Bo co jeśli ma alegrię? I jak to zrobić, żeby nie ograniczać menu starszej? Sama jestem ciekawa, bo może mi się zmienić praca z dorywczej i zdalnej na taką bardziej wymagającą wychodzenia, a wtedy też mogę szukać świńskiego towarzystwa dla Pepper, która już ma duże menu, a w dodatku rozpanoszona jest po całym pokoju. :D

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca