Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka nie chce jeść karmy

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
Hahnoto
Użytkownik
Świnki morskie: Gina & Cinka
Kontaktowanie:

Re: Świnka nie chce jeść karmy

Postautor: Hahnoto » 10 marca 2014, 15:20

Na Caviarni ta sama użytkowniczka(tak podejrzewam, bo nicki różne), polecała w tym samym sklepie Cavie Nature i Complete, a druga użytkowniczka dokładnie minutę po owym poście odpowiedziała przytakując (tak jak tutaj).
Nie ładnie :evil:

PS Znam tańsze sklepy z artykułami dla zwierząt i z o wiele tańszą przesyłką!

Awatar użytkownika

ola1989
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ola1989 » 12 lipca 2014, 12:05

witam, mam świnkę od dwóch tygodni. Ma około 2 miesięcy. Problem jest taki, że nie chce jeść suchej karmy. Ani VL ani Beaphar... nic nawet nie ruszyła. Tylko wszystko świeże i też wybrzydza. Znudziło jej się jabłko, marchew, ogórek już pomalutku też. Staram sie dawać jej wszystko po trochu. Sianko skubie, świeże listki też. Boje się , że przerosną jej siekacze bo ani wapna, ani kolby, ani gałązek nie rusza...czy może być z mała? Pani od której ją kupiła twierdzi, że u niej jadła a marka karmy nie ma znaczenia. Teraz kontaktu już brak... POMOCY!

Awatar użytkownika
Nejvii
Hodowca
Świnki morskie: hodowla Nejvii Cavia
Kontaktowanie:

Postautor: Nejvii » 12 lipca 2014, 12:33

Świnka wie co robi, że nie je wapna ;) Wyrzuć je, nie nadaje się dla prosiaków - szkodzi im.

Prosiaki ścierają ząbki głównie na sianku i to ono jest podstawą w ich żywieniu. Do ścierania nic więcej nie potrzeba choć oczywiście gałązki to dla niektórych prosiaków świetna zabawa. Kolby osobiście również uważam za zbędne.

Nie musisz się martwić, że Twoja świnka nie je suchej karmy. Widocznie je wystarczająco dużo warzyw/owoców i nie czuje potrzeby wcinania granulatu. Za jakiś czas jej się odmieni i sięgnie sama po karmę. Przeczytaj sobie jakie warzywa można podawać prosiakom i wzbogacaj jej dietę nowymi smakami. :)

ola1989
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ola1989 » 12 lipca 2014, 16:29

uffff... kamień z serca :) dzięki za odp. karma poczeka na lepsze czasy:)

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 13 lipca 2014, 22:13

Teraz mam drugą świnkę, i powiem Ci tak - moja pierwsza świnka mało co oprócz suchej karmy chciała jeść. Warzywa i owoce do niej nie przemawiały, jadła tylko niektóre i tylko czasami, zielenina ewentualnie, zioła też różnie, niektóre ruszała, niektóre nie. Teraz mam drugą i zupełna odwrotność - sucha karma to tylko dodatek albo konieczność, kiedy skończy się w klatce świeże jedzonko, a tak to zielenina wszelkiego rodzaju, warzywa, owoce...wszystko. Nie ma rzeczy, których nie lubi. Więc to zależy od upodobań świnki i nie ma w tym nic złego, tylko dostarczaj skł. odż. za pomocą świeżego pokarmu :) Dbaj o to, żeby był w klatce tak często, jak tylko może. No i oczywiście sianko, sianko, i jeszcze raz sianko! Obowiązkowo, bo jak nie będzie suchego pokarmu, to tak właściwie nie ma pokarmy twardego, na którym świnka może sobie troszkę ząbków zetrzeć. I tak głównie ściera na sianie, więc teraz to siano koniecznie, bez przerwy.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.