Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Problemy dermatologiczne

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
GreenTea
Użytkownik
Kontaktowanie:

Problemy dermatologiczne

Postautor: GreenTea » 14 marca 2014, 10:08

Witam, ..jak na ironię, pierwszy post i od razu w temacie chorób ... ale do rzeczy.. Około 2 miesięcy temu u nas w domku pojawił się nowy świnek, Gizmo. Świnek wydawał się zdrowy, zero drapania, żadnych ranek .. W połowie lutego przygarnęliśmy mu malutkiego kompana... i wyszło.. chyba w środę wzięłam małego na ręce i patrzę, że coś nie jest tak, miał takie białe plamki na uszkach. Specjalistą nie jestem ale jak na moje oko to grzybek... teraz przeszło mu to jeszcze na nosek. Wydaje mi się, że podłapał od Gizma..
Strasznie się martwię. Dziś lecę z nimi do weta, nie mogę już w domu wysiedzieć, a przyjmuje dopiero w południe.
Jeszcze nie miałam styczności z tą chorobą, żadna z moich wcześniejszych świnek jej nie miała, ale zakładam, że leczenie nie będzie krótkie ..martwię się, żeby mój mały prosiaczek nie zaczął mieć do nas awersji przez leczenie.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Moranghinia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Problemy dermatologiczne

Postautor: Moranghinia » 14 marca 2014, 11:40

Jeżeli to grzybica to bez problemu wyleczysz pod opieką weta :)
Napisz jaka diagnoza jak bedziesz już po wizycie
Trzymam kciuki za maluszki

GreenTea
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: GreenTea » 14 marca 2014, 19:17

Dziękuję :)
Niedawno wróciłam od weta .. lepiej trafić nie mogłam, jeśli chodzi o lekarza. Mogę spokojnie go polecić. Potwierdził moje przypuszczenia, odnośnie tego co dolega świnkom.
Przypisał roztwór ... nie pamiętam nazwy, a samego pisma lekarza nie da się odczytać .. jak to zwykle bywa :P
Roztwór muszę rozcieńczyć w wodzie i kąpać w nim świnki raz na 3 dni. Po 2 tygodniach czeka mnie kontrolna wizyta.
Oczywiście cała reszta, z którą stykały się moje prosiaki do dezynfekcji.
Przed chwilką skończyłam szorować im kuwetkę, wymyłam wszystko co się dało, a teraz lecę je kąpać. Mam nadzieję, że rezultaty będą szybko widoczne. :)

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony
Świnki morskie: Mikołaj, Marcel, Gabryś

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 14 marca 2014, 19:37

Jeżeli to grzybica powinnaś wysmarować te miejsca clotrimazol-em. Jest to maść na grzybicę - byłam dzisiaj u weterynarza z podejrzeniem grzybicy i Ernesta i kazała mi to smarować dla świętego spokoju przez tydzień.

GreenTea
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: GreenTea » 14 marca 2014, 21:33

Merida, tak, to niestety grzybica,a clotrimazol znam,mam go w domu. :) Kupiłam go jeszcze przed wizytą u weterynarza, żeby ulżyć szczególnie najmniejszemu, bo to jego zaatakowało .. smarowałam chore miejsca.. niestety maść była zdrapywana, trafiała jeszcze do pyszczka, jak czyścił pazurki, a samo smarowanie to był niezły cyrk ;p... Z tego co powiedział weterynarz, ten płyn, w którym teraz mam kąpać świnki też zawiera podobny o ile nie ten sam składnik, wymienił nawet samą nazwę maści.
Na tę chwilę będę stosowała się do zaleceń, ale zobaczę jaka będzie sytuacja po jeszcze jednym myciu. Za dwa tygodnie ponownie wybieram się do weta na oględziny.:)
Dziękuję za radę. :) Mam nadzieję, że u Twojego prosiaczka to nic poważnego i po tygodniu smarowania maścią niczym nie będzie się trzeba martwić. :) Grzybica jest okropna. :evil:

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 14 marca 2014, 21:52

Nie byłam pewna co to i wolałam się upewnić :P Miał posklejane włosy na nosku i takie jakby grudki na około. To zaklejone coś to był strupek, ale bardzo możliwe, że pobił się z Orzesiem. Zobaczymy :)

GreenTea
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: GreenTea » 14 marca 2014, 22:06

Lepiej dmuchać na zimne :p mój mały to miał ewidentnie w uszkach takie białe ślady, a z boku noska pojawił się mały łysy placek i strupek na nim... jak to zobaczyłam, to zawał :P

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 14 marca 2014, 22:19

Wcale się nie dziwie :) Powodzenia w leczeniu

GreenTea
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: GreenTea » 16 marca 2014, 8:29

Dziękuję, dam znać jak zdrowie świnek, kiedy będę się zbliżała do końca kuracji :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”