Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Domek w klatce

Rozmowy na temat wyposażenia klatki oraz innych akcesoriów.
czikuczikulinka
Użytkownik
Świnki morskie: Łatek [*], Tosia [*], George (a właściwie Pypcio, Proś i każde inne imię jakie mu nadam)
Kontaktowanie:

Re: Domek w klatce

Postautor: czikuczikulinka » 10 kwietnia 2014, 8:15

hejka. przymierzam się do zorganizowana mojemu pupilkowi jakiegoś lokum i nie wiem czy wybrać domek czy hamak...? jak myślicie. jak dostałam pośka to wsadziłam mu do klatki taki prowizoryczny domek z tektury to wszedł do niego raz i ciągle go przewracał d góry nogami więc mu to zabrałam.. chce żeby mój maluszek miał jakieś swoje miejsce w klatce.

Awatar użytkownika

pelasia4444
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: pelasia4444 » 10 kwietnia 2014, 9:09

Zerknij tutaj: viewtopic.php?f=82&t=7403
właśnie wczoraj dodałam post o moim tanim rozwiązaniu na fajne schronienie.

Fredzio
Użytkownik
Świnki morskie: Fredzio
Kontaktowanie:

Postautor: Fredzio » 10 kwietnia 2014, 9:28

czikuczikulinka pisze:hejka. przymierzam się do zorganizowana mojemu pupilkowi jakiegoś lokum i nie wiem czy wybrać domek czy hamak...? jak myślicie. jak dostałam pośka to wsadziłam mu do klatki taki prowizoryczny domek z tektury to wszedł do niego raz i ciągle go przewracał d góry nogami więc mu to zabrałam.. chce żeby mój maluszek miał jakieś swoje miejsce w klatce.

Ja dla swojego prosiaka zrobiłam daszek z szmatki. Podobny do namiotu. Po kilku miesiącach zaczął podgryzać więc mama zaproponowała, że uszyje hamak. Jak do tej pory się sprawdza. Siedzi i na nim jak i pod nim :) Więc bardziej polecam hamak. Jeszcze jednym plusem jest to, że lepiej się sprząta. :)

czikuczikulinka
Użytkownik
Świnki morskie: Łatek [*], Tosia [*], George (a właściwie Pypcio, Proś i każde inne imię jakie mu nadam)
Kontaktowanie:

Postautor: czikuczikulinka » 10 kwietnia 2014, 12:46

myślałam o tym ale George ma tendencje do gryzienia suwaka jak go trzymam przy sobie i boje sie, że może by zaczął gryźć a nie daj Boże jeść materiał.. ale wypróbuje hamak, bo jak nie spróbuje to się nie przekonam ;)

Awatar użytkownika
Cavialina
Hodowca
Świnki morskie: Macho, Winona, Amadea, Amid the falling snow
Kontaktowanie:

Postautor: Cavialina » 10 kwietnia 2014, 12:48

Jedna z moich świnek też próbowała gryźć hamak, ale po kilku próbach przekonała się, że jest niesmaczny i zostawiła go w spokoju. Uwielbia się na niego wchodzić i się pod nim chować, więc pełni też funkcję domku.

Obrazek

Fredzio
Użytkownik
Świnki morskie: Fredzio
Kontaktowanie:

Postautor: Fredzio » 10 kwietnia 2014, 14:36

Cavialina pisze:Jedna z moich świnek też próbowała gryźć hamak, ale po kilku próbach przekonała się, że jest niesmaczny i zostawiła go w spokoju. Uwielbia się na niego wchodzić i się pod nim chować, więc pełni też funkcję domku.

Mój prosiaczek też uwielbia wylegiwać się na swoim hamaku dzisiaj zszedł 5 razy aby zjeć napić się i załatwić :3

czikuczikulinka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: czikuczikulinka » 13 kwietnia 2014, 16:44

hamak się nie sprawdził.. chyba, że jako kuweta. ciągle sika na hamaku. chyba wrócę do domku ale drewnianego :)

Awatar użytkownika
leonka
Użytkownik
Świnki morskie: Kalinka, za TM: Elvis, Tosia, Tina, Tofik, Tola, Mrówka, Masza, Malwinka, Balbinka

Postautor: leonka » 13 kwietnia 2014, 20:54

czikuczikulinka pisze:hamak się nie sprawdził.. chyba, że jako kuweta. ciągle sika na hamaku. chyba wrócę do domku ale drewnianego :)

Daj Gorge'owi czas, może oduczy się siurkania do hamaczka. Moja Tośka na początku spania w hamaku lała jak szalona, codziennie lub co 2 dzień hamak był w praniu (po każdorazowym zmoczeniu). Kiedyś ściągnęłam mokry hamak po nocy, wyprałam go, powiesiłam nowy. Wieczorem zdjęłam nowy - już nieświeży ;) i powiesiłam suchy wyprany rano. Dobrze mieć dwa na zmianę :) U mnie ustabilizowało się po ok. miesiącu. Co prawda zdarzały się jeszcze wpadki, że posiusiała się po np. 2 "suchych" tygodniach, ale teraz już jest spokój od jakichś 3 miesięcy. Z kolei młodsza świnka Tina nie siurała ani razu, tylko kupczy pod siebie, jak śpi, bo jej się schodzić nie chce. Albo nakupczy do tego, w którym leży, po czym przechodzi na drugi hamaczek, zapaskudzony zostawiając Tośce :D

czikuczikulinka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: czikuczikulinka » 21 kwietnia 2014, 9:51

chyba zostane przy domku bo mój prosiak jest chyba troche hm.. leniwy albo co bo on nie umie wchodzić ani schodzić z takich rzeczy tylko piszczy żeby go zdjąć. nawet z klatki sam nie wychodzi bo chyba nie umie.

Awatar użytkownika
Becika
Użytkownik
Świnki morskie: Lusia
Kontaktowanie:

Postautor: Becika » 30 maja 2014, 13:19

przy oswajaniu świnki nie jest on potrzebny szybciej ją oswoisz jednak gdy świnka jest już oswojona domek się przydaje

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca