Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Korekcja trzonowców - zachowanie

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
medalist
Użytkownik
Kontaktowanie:

Korekcja trzonowców - zachowanie

Postautor: medalist » 18 października 2014, 16:17

Witam!
Wczoraj zauważyłem u swojej świnki morskiej brak apetytu, od razu pojechałem do weterynarza. Wet stwierdził, że boli ją brzuszek i dał no-spe i zastrzyk. Dzisiaj nie było wyraźnej poprawy więc z obawy o trzonowce podjechałem do innego weta - od razu zauważył problem z ząbkami, zabieg został przeprowadzony, po 1,5h świnka obudziła się. Kupiłem już Sachenol.

Proszę o jakieś rady, dziwne jest to, że świnka od razu po wybudzeniu z narkozy zaczęła jeść siano i pić wodę (chociaż nie może jeszcze poruszać się po klatce, czy to normalne zachowanie po takim zabiegu?)

Moje pytania:
1) Czy karmić świnkę gerberami jak radzą w internecie czy zmieloną karmą cavia complete jak radzi vet. Ewentualnie np. startą marchwią.
2) Jak często trzeba zaglądać do świnki (pracuję w nienormowanych godzinach i mam bardzo mało czasu, ale jest kilkoro domowników)
3) Jakie jest rokowanie po takim zabiegu?

Dziękuje za pomoc!

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: Korekcja trzonowców - zachowanie

Postautor: GalaxySparkle » 18 października 2014, 18:29

Co do pierwszego, najlepiej Cavia Complete, bo ma świetny skład i tym zapewnisz śwince wszystkie potrzebne składniki odżywcze, a to b.ważne po takim zabiegu. Poza tym, sprawdź w necie ten tak chwalony Gerber, to produkt firmy Nestle, która przeprowadza/zleca testy na zwierzętach. :( Dziwne, że pojawia się na takim forum, żaden miłośnik zwierząt nie powinien tego kupować.

Na pozostałe pytania nie potrafię odpowiedzieć, ale sądząc po innych wątkach dot. przycinania ząbków, nie ma czego się obawiać.