Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Dziwne zachowanie

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
hasdan
Użytkownik
Kontaktowanie:

Dziwne zachowanie

Postautor: hasdan » 7 listopada 2014, 17:59

Witam, posiadam świnke morską rezotkę, która ma już około 2 miesięcy. Nigdy nie chorowała wcześniej. Jakiś tydzień temu tak średnio 2razy dziennie jednorazowo kaszle bądź odksztusza coś, nie za bardzo wiem jak mam to zinterpretować. Od razu po tym byłem u weterynarza, sbadał jej temperaturę, osłuchał na różne sposoby, zaglądał do gardła i śwince nic nie jest. Jakieś trzy dni temu zaczeło się drugie dziwne zachowanie, otóż świnka sobie siedzi czy się bawi (zmian w zachowaniu nie ma żadnych) i w którymś momencię tak ją do przodu przez jakieś 8 sekund rzuca jakby miała czkawkę, jest to raz dziennie. Ponownie byłem u weta, zrobił te same badania, jeszcze sprawdzał naskórek pod mikroskopem i dalej nic. Czy ktoś się już wcześniej spotkał z takimi dziwnymi objawami jakiejś choroby? Zmian w płucach nie ma

Awatar użytkownika

hasdan
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Dziwne zachowanie

Postautor: hasdan » 7 listopada 2014, 20:08

dodam jeszcze, że to "czkanie" nie robi podczas jedzenia tzn. za pierwszym razem siedziała na kolanach, za drugim w klatce na żwirku prawie śpiąc a dzisiaj usłyszałem jak coś uderza w domek od środka i własnie ją rzucało do przodu

Awatar użytkownika
amack
Użytkownik
Świnki morskie: Świnek
Kontaktowanie:

Postautor: amack » 15 listopada 2014, 15:54

Moja kicha, jesteś pewna, że to nie kichnięcie? I podskakuje, ale podskakuje jak jest szczęśliwa. Może poszukaj w necie co to popcorning może to nie jest nic złego?

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Renika » 17 listopada 2014, 23:43

Nie, to nie popcorning. Moja świnka też tak kiedyś czkała, jakby coś jej utkwiło w żołądku i chciała to zwymiotować. Zdarzyło się jej to kilka razy, chwilkę poczkała i wszystko wracało do normy. Nie byłam z tym u weterynarza bo samo minęło.