Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka je papier

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Oreo&Kropka
Użytkownik
Świnki morskie: Oreo, Kropka
Kontaktowanie:

Świnka je papier

Postautor: Oreo&Kropka » 10 listopada 2014, 20:33

Mam świnki od dwóch tygodni. Wybrałam się dzisiaj do weta i znalazł w ich sierści robaki :unsure: . Dał dziewczynom jakieś krople i kazał zmienić wyściółkę na ręczniki papierowe. Jednak kiedy prosiaki z powrotem znalazły się w klatce zaczęły te ręczniki podgryzać :confused:. Martwię się, bo takie podłoże ma być przez dwa tygodnie (oczywiście codziennie wymieniam). Czy ręczniki papierowe są trujące dla świnek? Jeśli tak to na co mogłabym wymienić ściółkę? Sianko? Proszę o pomoc :(

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: Świnka je papier

Postautor: GalaxySparkle » 12 listopada 2014, 22:24

Z tego, co wiem, same ręczniki nie są trujące, a przynajmniej na jeden raz świnka nie je takiej ilości, która może spowodować zatrucie, natomiast mogą zapchać brzuszek.
Czym je zastąpić, to zależy od tego, co potrzebujesz. Czy wet zalecił ręcznik papierowy ze względu na brak pylenia? Jeśli tak, to mata lub zwykłe grube ręczniki mogą rozwiązać problem, aczkolwiek mogę też być przez świneczki zjadane. Jeśli chodzi o higienę i częstotliwość sprzątania, to tylko zwykły ręcznik.

Oreo&Kropka
Użytkownik
Świnki morskie: Oreo, Kropka
Kontaktowanie:

Postautor: Oreo&Kropka » 13 listopada 2014, 19:18

Kupiłam inne ręczniki i już im jakoś nie podchodzą :). W weekend zmieniam już na zwykłe trociny z zoologicznego :)

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 18 listopada 2014, 17:17

Czy weterynarz tak zalecił? Powiedział, że świnki już są zdrowe i mogą wrócić do poprzedniej ściółki? To jedna kwestia, a druga to taka, że trociny wgl nie są najlepsze. Ostre, pylące i podobno uciążliwsze jeżeli chodzi o czystość.