Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Oswajanie

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Oreo&Kropka
Użytkownik
Świnki morskie: Oreo, Kropka
Kontaktowanie:

Oswajanie

Postautor: Oreo&Kropka » 13 listopada 2014, 19:27

Witam!
Od dwóch i pół tygodnia mam prosiaczki: Kropkę oraz Oreo. Robimy postępy: głaszczę je jak najczęściej i codziennie biorę na kolana. Jak włożę rękę do klatki od razu zwiewają do domku. Nie wiem czy metoda którą stosuję jest odpowiednia: wyciągam je wśród pisków na siłę z norki :unsure: . Widać, że się boją :( . Czy powinnam jeszcze poczekać z wyciąganem? Czy robić tak dalej? Nie chciałabym dziewczyn do siebie zrazić :idgi:

Awatar użytkownika

amimittexo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Oswajanie

Postautor: amimittexo » 15 listopada 2014, 14:06

Według mnie powinnaś po prostu zabrać domek z klatki, póki się bardziej nie oswoją :/ Takim wyciąganiem na siłę strasznie je stresujesz i mogą się faktycznie do Ciebie zrazić... one zapomną o tym domku w kilka dni, dzięki temu będą miały więcej kontaktu z tobą, zamiast się tam chować będą obserwowały co robisz itd. Jak już będą bardzo odważne i oswojone to możesz go z powrotem włożyć.

Oreo&Kropka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Oreo&Kropka » 15 listopada 2014, 22:04

Dzięki spróbuję tak zrobić. Mam nadzieję, że jakoś przeżyją bez swojej norki :/

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 18 listopada 2014, 17:15

Ja jestem zwolenniczką cierpliwości i domku, w którym świnka może czuć się bezpiecznie. Na forum jest wątek o domku w klatce. Myślę, że najlepiej będzie jak go przeczytasz i sama zdecydujesz, bo namawianiem 'zostaw domek, niech świnki mają czas i spokój' pewnie nikogo nie przekonam.

Oreo&Kropka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Oreo&Kropka » 18 listopada 2014, 18:47

Świnki coraz odważniejsze! Czasami wręcz podchodzą w moją stronę, kiedy siadam przy klatce. Daję im codziennie smakołyki i biorę na ręce (coraz mniej uciekają :D). Kiedy będą w 100% oswojone oddam dziewczynom domek :)

Awatar użytkownika
arwena_oka
Użytkownik
Świnki morskie: Klusek, Kędzior
Kontaktowanie:

Postautor: arwena_oka » 19 listopada 2014, 16:34

Każdy ma inną metodę oswajania ;) Ja też jestem za tym, że świnka musi mieć bezpieczny kącik gdzie może się schować kiedy ma taką potrzebę.
"Kiedy będą w 100% oswojone oddam dziewczynom domek" - to może sporo potrwać, zależy też od samych świń... ale moim zdaniem podkreślam moim jak już są oznaki oswajania oddaj im własny kącik ;) my też lubimy czasem zaszyć się gdzieś sami ;)

Wrzuć zdjęcia dziewczyn :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca