Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Częste drapanie i żadnych innych objawów

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
paprykaaa
Użytkownik
Świnki morskie: Elvis, Presley
Kontaktowanie:

Częste drapanie i żadnych innych objawów

Postautor: paprykaaa » 13 stycznia 2015, 0:07

Witam wszystkich!
Tydzien temu kupiłam świnkę (Elvis) ma 2 miesiące. W czwartek zauważyłam, że świnek co chwilę się drapie i gryzie jakby mu coś przeszkadzało (raz tu raz tu- taki nagły świąd). Żadnych innych dolegliwości nie zauważyłam, żadnych ranek, strupka czy przesuszonej skóry, żadnego robaczka - nic. Jestem w stałym kontakcie ze sprzedawczynią futrzaka i ściółka, sianko, oraz karma są dokładnie takie w jakich przebywał od urodzenia. Jeśli do środy mu nie minie pojadę do weterynarza, jednak do tego czasu chciałabym posłuchać jakiś waszych pomysłów/podejrzeń co do pochodzenia tego zachowania.

Z góry dziękuje! :)

Moje dwie miłości: Elvis i Presley <3

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: Częste drapanie i żadnych innych objawów

Postautor: GalaxySparkle » 13 stycznia 2015, 17:06

Z alergią (bo takie jest pierwsze podejrzenie) świnka może żyć, a sprzedawczyni może nie zauważyć, że się drapie.

Awatar użytkownika
paprykaaa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: paprykaaa » 14 stycznia 2015, 1:16

Dziś zauważyłam jak Elvis podskakuje otrzepując się przy tym i nie był to popcorning tylko ewidentna chęć pozbycia się czegoś z ciałka, postanowiłam nie zwlekać z wizytą w weterynarii. Przemiła Pani doktor po obejrzeniu filmików, na których mój łobuz się drapał i szalał stwierdziła, że z pewnością coś mu dolega i nie są to moje wymysły (co wiele osób podejrzewało, bo jestem znana z przewrażliwienia). Zbadała go pod kątem grzyba, świerzbu, zebrała taśmą klejącą próbki z futerka i skóry i wykluczyła pasożyty i inne paskudztwa. Co do alergii - powiedziała, że świnki w tym wieku raczej ich nie mają. Ogólnie badania nie potwierdziły niczego. Mimo to spryskała go jakimś preparatem oraz dała mi tabletki VetPlus Coatex(przypominające tran) z których codziennie 1/3 muszę pobierać strzykawką i dawać maluchowi doustnie.(Dodam, że Elvisek dostaje od soboty witaminy Trixie do poidełka). Dostałam również proszek, który należy rozpuścić w wodzie i odkazić tym klatkę. Kazała pozbyć się karmy, żwirku drzewnego, sianka i kupić nowe. Następna wizyta kontrolna za 10 dni, kolejne badania i ewentualnie leki "podskórne".
Apel do wszystkich, którzy zauważyli, że świnka zachowuję się jakoś inaczej i coś jest nie tak. Nie czekajcie, aż zrobi sobie krzywdę, reagujcie natychmiast!
Będę na bieżąco pisać o poznanych przyczynach i postępach w leczeniu.
Mieszkam w Poznaniu i szczerze polecam Weterynarie "Na Polance"

Awatar użytkownika
paprykaaa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: paprykaaa » 25 stycznia 2015, 13:15

Okazało się, że mały łobuz ma alergię na koperek :( A szkoda bo uwielbia. Koniec drapania :D

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 27 stycznia 2015, 0:07

1. Zbadała taśmą klejącą i na tej podstawie wykluczyła pasożyty? Jak u mojego prosiaka diagnozowali, co się dzieje ze skórą, to zeskrobywała ze skóry, brała trochę włosów i do badań...nie znam metody na taśmę klejącą, może to jakaś nowoczesna medycyna czy coś, ale brzmi trochę prymitywnie :x
2. Napisz w dziale z klinikami weterynaryjnymi o tej, której polecasz, jak ktoś szuka, gdzie pójść ze świnką, to patrzy właśnie tam :) Jeśli nie ma tematu o tej klinice - załóż, jeśli jest - napisz post, że polecasz :)
3. Cieszę się, że się wyjaśniło :) Jednak obserwuj przez jakiś czas, bo jeśli zauważyłaś, że to koperek, po odstawieniu koperku, to możliwe, że jakiś inny czynnik odstawiłaś równocześnie i masz błędne rozeznanie teraz.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

enka5152
Użytkownik
Świnki morskie: Misia i Nutka <3
Za Tęczowym Mostem: Dora [*]
Kontaktowanie:

Postautor: enka5152 » 27 stycznia 2015, 10:29

Cześć, napisałaś, że dajesz śwince witaminę C do poidełka.
Dawanie witaminy C do poidełka nie ma żadnego sensu, ponieważ po dwóch godzinach wit. C
rozpuszcza się, więc lepiej podawać śwince doustnie wit. C przez strzykawkę (bez igły).
Pozdrawiam!

Misia i Nutka <3
Dora [*] <3

Awatar użytkownika
paprykaaa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: paprykaaa » 27 stycznia 2015, 13:19

Sensibles pisze:1. Zbadała taśmą klejącą i na tej podstawie wykluczyła pasożyty? Jak u mojego prosiaka diagnozowali, co się dzieje ze skórą, to zeskrobywała ze skóry, brała trochę włosów i do badań...nie znam metody na taśmę klejącą, może to jakaś nowoczesna medycyna czy coś, ale brzmi trochę prymitywnie :x

Nie miała z czego wziąć zeskrobiny, więc pobrała taśmą włosy i drobinki ze skóry. Mały nie miał złuszczającej się skóry, ranki czy nawet zadrapania. Nie chciała go kaleczyć żeby pobrać naskórek. :)

Sensibles pisze:2. Napisz w dziale z klinikami weterynaryjnymi o tej, której polecasz, jak ktoś szuka, gdzie pójść ze świnką, to patrzy właśnie tam :) Jeśli nie ma tematu o tej klinice - załóż, jeśli jest - napisz post, że polecasz :)

Napiszę- dzięki :)

Sensibles pisze:3. Cieszę się, że się wyjaśniło :) Jednak obserwuj przez jakiś czas, bo jeśli zauważyłaś, że to koperek, po odstawieniu koperku, to możliwe, że jakiś inny czynnik odstawiłaś równocześnie i masz błędne rozeznanie teraz.

Koperek zaczęłam podawać dokładnie w dniu, w którym zaczął się drapać. Po zaleceniu lekarza wyrzuciłam wszystko co miałam (żwirek drewniany, sianko, karmę), wyczyściłam klatkę i wsadziłam nowe. Dodatkowo przez parę dni podawałam mu wyłącznie natkę pietruszki + marchewkę- które dostawał przez pierwsze parę dni przed objawami. Maluszek jest wybrednym zwierzątkiem i póki co nie przepada za żadnymi świeżymi warzywami czy owocami prócz właśnie pietruszki, marchewki czy koperku (nie chcę podawać mu niesezonowych warzyw/owców bo teraz są napakowane chemią) Po kilku dniach Elvisek przestał się drapać. Po ponownym podaniu koperku zauważyłam, że objawy wróciły. Stąd moje przypuszczenie o uczuleniu, które potwierdziła weterynarz po usłyszeniu historii. Mimo to, codziennie go obserwuję i oglądam skórę :)

enka5152 pisze: Dawanie witaminy C do poidełka nie ma żadnego sensu, ponieważ po dwóch godzinach wit. C
rozpuszcza się, więc lepiej podawać śwince doustnie wit. C przez strzykawkę (bez igły).

On pożera takie ilości zielonej pietruszki, że witaminy C ma pod dostatkiem. A do poidełka podaję multiwitaminę. Teraz co drugi dzień. Ale dziękuje za informację. Na pewno w przyszłości się przyda :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”