Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Duża senność

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
krusia30
Użytkownik
Świnki morskie: Max-świnka skinny
Kontaktowanie:

Duża senność

Postautor: krusia30 » 13 marca 2015, 10:30

Witam!!
Pierwszy raz mam świnkę i nie mam pojęcia o ich zachowaniach.Ma 4mce,a mam ją od 2tygodni.Od dwóch dni inaczej się zachowuje,jest bardziej senna,mniej je.Wczoraj byłam u weterynarza,bo podnosiła do góry lewą przednią łapkę.Lekarz sprawdził go i znalazł miejsce które prawdopodobnie mu dokucza i jest to łokieć.Niby nie piszczy jak go tam dotykała,ale sugerował zachowaniem głowy.Dostał zastrzyk na pobudzenie apetytu,przeciwzapalny i przeciwbólowy.Po powrocie do domu po godzinie poszedł do jedzenia i picia.Dziś na chwilkę go wyjęłam z klatki by zobaczyć jak się zachowuje,niby pochodził zadowolony.Ale potem coś mnie tknęło obejrzeć go i na brzuszku ma jakby dwa siniaki.Skąd one mogły powstać?Czy może to być efekt po silniejszym trzymaniu go u weterynarza?Teraz siedzi w domku i śpi jakby miał wszystko w nosie.

Obrazek

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Nagietkka
Użytkownik
Świnki morskie: Tuptuś i Chrumek ;)
Kontaktowanie:

Re: Duża senność

Postautor: Nagietkka » 13 marca 2015, 13:45

A mogłabyś przesłać zdjęcie tego brzuszka? Bo mogłaby być to również choroba skóry z podobnymi objawami (brak apetytu, mniejsza aktywność, itp.), ale naprawdę nie mam pojęcia skąd mogłyby się wziąć takie siniaki. Chyba, że to nie są siniaki. Świnkę masz z hodowli czy sklepu zoologicznego?

Awatar użytkownika
krusia30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: krusia30 » 13 marca 2015, 14:01

Ze sklepu zoologicznego.Ale on ma to od wczoraj.

Obrazek

Awatar użytkownika
Bibu
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Bibu » 13 marca 2015, 15:35

Siniaki mogą być od zastrzyków, chyba że nie dostała ich w brzuszek tylko gdzie indziej.

Awatar użytkownika
krusia30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: krusia30 » 13 marca 2015, 17:06

Siniaki prawdopodobnie ma od mocniejszego trzymania,bo wyrywał się wczoraj.Teraz wróciłam od weterynarza,bo bardzo kocham zwierzaki i jak widzę że coś im dolega to nie daje mi to spokoju.I tak podchody robiłam do marnego cały dzień i go obserwowałam.W pewnym momencie gdy go wzięłam pod przednie łapki by zobaczyć jego brzuszek zobaczyłam że ma taki jakby balonik z lewej strony.Wcześniej dużo czytałam w internecie o chorobach świnek i pomyślałam że to może wzdęcie.Acha i jak lekko chciałam pomasować mu tą stronę to dość mocno mnie ugryzł.Tak też szybko do weta,prześwietlenie i na zdjęciu wyszło że jest biedak zagazowany.I chciałam tylko dopytać co teraz z nim?Dostał jakieś zastrzyki rozkurczające,ale co dalej??

Obrazek

Awatar użytkownika
Nagietkka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Nagietkka » 13 marca 2015, 18:05

Teraz najlepiej czekać i patrzeć czy prosiak zachowuje się normalnie. Cała sprawa rozwiązana. Miejmy nadzieję, że maluchowi będzie lepiej :)

Awatar użytkownika
krusia30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: krusia30 » 13 marca 2015, 19:18

A co z jedzeniem w takim stanie?Co z wit c?
Dodatkowo już nie wiem co mu jest bo wet prowadzący powiedział że to tak wygląda jakby nastąpił zastój w jelitach.Czy ktoś z czymś takim się spotkał?

Obrazek

Awatar użytkownika
Nagietkka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Nagietkka » 13 marca 2015, 20:35

Jeśli to wzdęcia, to lepiej dawać sianko i granulat, ewentualnie dodatkowo w małych ilościach marchewkę, seler. A wiesz może co mogło to spowodować?

Awatar użytkownika
krusia30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: krusia30 » 13 marca 2015, 20:39

Myślałam że nowe warzywa jakie zbyt szybko wprowadziłam.A co z wit c?Tak w ogóle czasami trze tyłkiem po kocyku jakby go swędział.

Obrazek

Awatar użytkownika
Nagietkka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Nagietkka » 13 marca 2015, 20:45

Z tym tyłkiem to się nie martw, to u samczyków normalne (jeśli to samczyk). Witamima c powinna być w karmie. Jeśli chcesz możesz mu podawać raz na tydzień na 100 ml wody 10 kropelek. Świnki, które mają niedobór witaminy c lub przeziębienie powinny dostawać codziennie witaminę c, raczej te ze wzdęciami (czy co to jest) powinny dostawać, tak, jak zdrowe świnki (tak mi się wydaje).

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca