Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

strupki i drapanie

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
paulla99s
Użytkownik
Kontaktowanie:

strupki i drapanie

Postautor: paulla99s » 13 marca 2015, 23:19

Witam,4 dni temu kupiłam świnke,niestety w sklepie zoologicznym,nie hodowli.Zachowuje się normalnie,je pije,nawet daję się głaskać,tylko według mnie drapie się za często. Obejrzałam ją i na zadku ma łuszczącą się skórę a za uchem i na szyi małe strupki,żadnych wszoł nie zauważyłam. Czy to może być alergia,dodam że używam trocin,karmiłam ją karmą Vitapol,marchewką i korzeniem pietruszki. Chciałabym pojechać do weta ale najbliższy jest 20km ode mnie i nie chce taszczyc prosiaka busem w zimie. Modlę się żeby to nie była grzybica,albo swierzb. Ktoś może mi doradzić co mogę zrobić żeby jej pomóc?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Nagietkka
Użytkownik
Świnki morskie: Tuptuś i Chrumek ;)
Kontaktowanie:

Re: strupki i drapanie

Postautor: Nagietkka » 14 marca 2015, 7:37

Karmę lepiej zmienić na jakąś lepszą, chyba, że u Ciebie nie ma w zoologicznym, wtedy lepiej zamówić z internetu. Przy takich chorobach jak świerzb, grzybica świnki powinny zachowywać się, tak, jakby nie miały na nic ochoty. Ty masz świnkę dopiero 4 dni, więc nie można jednoznacznie stwierdzić co to za choroba. Najlepiej by było gdybyś poszła z tym do weterynarza, ale prosiak jeszcze mógłby się przeziębić. Poczekaj trochę i obserwuj świnkę.

paulla99s
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: paulla99s » 14 marca 2015, 9:21

A trociny mogą mieć jakieś znaczenie? Może powinnam kupić żwirek?

Awatar użytkownika
Nagietkka
Użytkownik
Świnki morskie: Tuptuś i Chrumek ;)
Kontaktowanie:

Postautor: Nagietkka » 14 marca 2015, 9:25

Tak, mogłyby uczulić świnkę. Wtedy lepiej zamienić je na np. granulat Pinio. Jeśli granulat też uczulałby (choć nie powinien) świnkę najlepiej kupić drybed. Jeszcze nie teraz, bo nie wiadomo, czy świnkę uczuliły trociny, czy ma chorobę skóry.

paulla99s
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: paulla99s » 14 marca 2015, 15:41

Zmieniłam sianko na inne,mam wrażenie że skóra troche mniej się łuszczy,może po prostu coś w sklepie go uczuliło,albo dostawał za mało witamin