Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Uzębienie u świnki morskiej

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
DanielM
Użytkownik
Kontaktowanie:

Uzębienie u świnki morskiej

Postautor: DanielM » 27 kwietnia 2015, 19:10

Cześć wszystkim
Pisze ponieważ mam problem z moją świnką morską, a po przejrzeniu innych tematów odpowiedzi nie znalazłem. Otóż wczoraj byłem z moim zwierzakiem u weterynarza bo świnka była dość osowiała i nie swoja co mnie zaniepokoiło. Weterynarz stwierdził że to przerost zęby siekaczy oraz niedobór witaminy C (nikt wcześniej nie informował że jest tak niezbędna świnkom do życia, teraz mam już to głęboko zapamiętane), oraz po zajrzeniu na trzonowe że z nimi wszystko okej, przyciął siekacze oraz podał kroplówkę i witaminę C. Po powrocie do domu gdy już w miarę doszła do siebie zobaczyliśmy że nie chce jeść, niby stres ale stwierdzaliśmy że zmielimy karmę i podamy z woda przez strzykawkę jak byśmy małe dziecko karmili. Dziś jest to samo, musimy ja tak karmić bo świnka wykazuje zainteresowanie jedzeniem w klatce, ale tak jak by nie umiała lub nie mogła niczego ugryźć. Czy jest możliwe że siekacze zostały za bardzo przycięte? Oraz jak to wygląda dalej z jej powrotem do zdrowia? Czy podawanie jej tej zmielonej karmy póki jej one nie odrosną da efekty pozytywne? Jutro jadę na konsultacje u weterynarza ale wydaje mi się że ona ma teraz za krótkie te ząbki.
Z góry dzięki na pomoc :)

Awatar użytkownika

Roxiak
Użytkownik
Świnki morskie: Roxi [*] ♥
Kontaktowanie:

Re: Uzębienie u świnki morskiej

Postautor: Roxiak » 27 kwietnia 2015, 23:09

Nie chcę naskakiwać czy coś, ale uważam, że właściciele tak małych zwierzątek powinni znać ich potrzeby tym bardziej, że tu liczy się każda godzina. W Internecie jest mnóstwo blogów etc. o dokładnej opiece nad prosiaczkami. W każdym razie nie odpowiedziałam jeszcze na pytanie. Myślę, że to właśnie to za krótko skrócone ząbki chociaż nie mam pewności bo moja nigdy tak nie miała. I raczej mało słyszy się o takich przypadkach.
PS. Zapraszamy do nas: www . swinki-morskie-klau. blogspot.pl Wiem , że posty stare , ale już niedługo wielkie zmiany ^-^

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Uzębienie u świnki morskiej

Postautor: Renika » 28 kwietnia 2015, 10:27

Jeżeli świnka nie chce jeść to trzeba ją dokarmiać 5 razy dziennie karmą ratunkowa przy pomocy strzykawki. Po pewnym czasie zacznie sama jeść ale puki co nie można doprowadzić do wzdęcia. Może to nawet spowodować śmierć świnki. Poczytaj wątki o dokarmianiu chorych świnek i zapytaj weterynarza. http://www.swinkimorskie.eu/nowe_forum/ ... m.php?f=80