Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Dziwne zachowanie świnki

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
alessa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Dziwne zachowanie świnki

Postautor: alessa » 31 maja 2015, 8:24

Hej ;)
Mam do Was takie pytanko, a właściwie to mam problem ze świnką. Mam 2 świnki jedna ma ok 2,5 roku druga ok 4 miesięcy. Obie to "podobno" samiczki. Problem polega na tym ze od jakichś 2 dni ta młodsza cały czas "zaczepia" ta starszą grucha koło niej chodzi za nia ociera sie i próbuje ją gwałcić. Starsza świnka ucieka i piszczy. Ogólnie młodsza świnka od początku jest bardzo żywiołowa i trudna do okiełznania, ale wcześniej nie zachowywała się w ten sposób. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy takie zachowania są normalne ?? Czy może jednak mam samczyka zamiast samiczki :unsure:

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: Dziwne zachowanie świnki

Postautor: Konto usunięte » 31 maja 2015, 8:58

Samo "gruchanie" znaczy "nie podchodź, bo ugryzę" :-). Tamta nie ucieka, więc ta gruchająca się broni ofensywnie. To normalne. Ale jeśli chce ją zgwałcić możesz mieć samca :-).

Życzę powodzenia z okiełznaniem świnki.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
cornice
Użytkownik
Świnki morskie: Rozi, Hela, Fenia, Korso
Kontaktowanie:

Postautor: cornice » 31 maja 2015, 12:43

Moje świnki- dwie samiczki, na dodatek siostry robią tak samo i też na siebie wskakują, to normalne. Może się uspokoją za jakiś czas ;)
Edit: to co napisałam nie wyklucza oczywiście możliwości, że masz parkę i to zachowania godowe...

alessa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: alessa » 31 maja 2015, 13:08

hmm ale to "gruchanie" to takie zalotne jest u tej małej natomiast ta starsza sie denerwuje i ucieka. Młodziutka świnka jest hmm pełna energii i troszke dzika. Nie lubi byc brana na ręce. No ale cóż taki jej charakter. Świnki mieszkają razem od 2 miesięcy a to dziwne zachowanie wystąpiło dopiero od wczoraj :unsure: . Dziękuję za wasze podpowiedzi ;)

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 1 czerwca 2015, 12:21

Dla pewności możesz na forum wrzucić zdjęcia narządów świnek i wszystko się wyjaśni :)

alessa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: alessa » 1 czerwca 2015, 22:21

no z tymi zdjęciami to moze byc problem :( niestety tą młodszą strasznie ciężko utrzymać :P to jest świnka z ADHD no ale postaram sie wrzucić ;)

Awatar użytkownika
kira
Użytkownik
Świnki morskie: Kira[*], Zuzia [*], Niunia
Kontaktowanie:

Postautor: kira » 31 lipca 2015, 20:45

To jak najbardziej jest normalne zachowanie , świnki w ten sposób okazują dominacje.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca