Ruben_Tesla pisze:Zawsze od razu po antybiotyku podawałam świnkom lakcid (cała ampułka) rozpuszczony w malenkiej ilosci wody (łyżeczce) wprost strzykawką do pyska lub .. 1-2 strzykawki jogurtu naturalnego, naprawdę pomaga. Jogurt jeszcze NIGDY nie zaszkodził moim świnkom, niektóre bardzo go go lubiły pić. Zdaję sobie sprawę, że nabiał nie jest wskazany świnkom, ale mówię z własnego doświadczenia, podobną opinię słyszałam od 2 weterynarzy.
Proponuję spróbować z Vitakraft pellets, bo świnki chętnie ją jedzą ,nawet bez rozmaczania.
Moję świnki bardzo lubią namoczony (ale nie zmieszany na papkę, wciągają miekkie "pałeczki") Cavia complete Versele Laga ,warto spróbować.
Jeśli Twoja świnka lubi, to spróbuj zetrzeć drobno pół małego buraczka, dodać troszkę wody (3-4 łyzki), wymieszać, odcisnąć i samym płynem z tego napoić świnkę przez strzykawkę, to bardzo zdrowy sok.
Na pobudzenie apetytu jest dobra cykoria, rumianek i melisa, warto poić zwierzaka ostudzona herbatką z tych dwóch ostatnich ziółek, zdrowe jest też siemię lniane (działa osłonowo na przewód pokarmowy).
Póki świnka mało je nie podawałabym absolutnie żadnej sałaty, ogórka, pomidorów, papryki ponieważ często mają zbyt dużo chemii, więc wyjałowiony i osłabiony przewód pokarmowy świnki byłby jeszcze bardziej obciążony. Bezpieczna jest marchewka, jabłko, buraczek, sianko, umyta nać pietruszki i koperek.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość