Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Cyrkulator Powietrza

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
hasdan
Użytkownik
Kontaktowanie:

Cyrkulator Powietrza

Postautor: hasdan » 18 lipca 2015, 12:14

Witam, mam taki dylemat. W związku z ostatnimi upałami chciałem kupić do pokoju cyrkulator powietrza. W pokoju żyją ze mną dwie świnki morskie. Przeczytałem, że cyrkulator powoduje przepływ powietrza w całym pokoju. Czy to oznacza, że narażę świnki na ciągły powiew a co za tym idzie przeciąg czy coś w ten deseń?

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Cyrkulator Powietrza

Postautor: befana30 » 20 lipca 2015, 17:57

cyrkulator powietrza tzn klimatyzator..?
klimatyzator dziala na zasadzie wymiany cieplego powietrza jakie sie znajduje w danym pomieszczeniu na te chodniejsze, przy czym w zaleznosci jak sie ustawia "wachlarz" tam powiewa zimniejsze powietrze- nie mylic z wentylatorem, ktory chlodzi tam gdzie sie go ustawi, natomiast klimatyzator bedzie oprocz "dmuchania" rowniez obnizal temperature w calym pokoju, czyli nie obnizaj tych temp do zbyt niskich stopni, poniewaz swiniaki moga sie przeziebic lub dostac zapalenia pluc.
Radzilabym jednak je umiescic w takim pomieszczeniu gdzie temp jest miedzy 20-25 st

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Cyrkulator Powietrza

Postautor: befana30 » 20 lipca 2015, 18:04

aha zapomnialabym- oprocz obnizenia temp klimatyzator doprowadza rowniez do suchego powietrza, ktore moze podraznic blony sluzowe w nosku u prosiaczkow, takze moze jednak nie ryzykowac i znalezc im jakies chlodniejsze w naturalny sposob miejsce i przeniesc je spowrotem do twojego pokoju jak sie skoncza upaly..? oczywiscie jesli zdecydujesz sie na zakup :)

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Wróć do „Ogólnie”