Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Adoptowana świnka - jak żywić?

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Carex
Użytkownik
Kontaktowanie:

Adoptowana świnka - jak żywić?

Postautor: Carex » 23 lipca 2015, 13:10

Witam!
Mam nadzieję, że nie zaśmiecam forum, ale mimo wielu poszukiwań nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie. Mam świnkę od 4 lat, która jest żywiona obecnie karmą Cavia Nature (czasem wersją re-balance), ekologicznym sianem, ziołami i świeżym pokarmem wedle możliwość jak najlepszej jakości. Zamierzam adoptować drugą świnkę, która prawdopodobnie karmiona jest karmą wątpliwej jakości. Świnka przebywa na posłaniu z siana sklepowego, wiem że nie ma paśnika czyli służy ono za karmę i ściółkę. Nie wiem na ile karmiona była świeżym pokarmem. Świnka, którą adoptować zamierzam ma 2 lata. Nie wiem jak więc karmić nową świnkę, czy od razu podawać taki pokarm jak mojej czy stopniowo wprowadzać? Świniaki zamieszkają razem jeśli się oczywiście dogadają, wszystkie informacje na temat łączenia już mam, ale martwi mnie jeszcze to jedzenie. Bardzo proszę o porady kogoś mądrzejszego ode mnie.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Grey Fox
Użytkownik
Świnki morskie: HaLUcyNAcja
Nala
Kontaktowanie:

Re: Adoptowana świnka - jak żywić?

Postautor: Grey Fox » 23 lipca 2015, 16:39

Spróbuj od razu wprowadzić "zdrowe" jedzenie i obserwuj. Jeśli nie zauważysz u świnka żadnych nieprawidłowości to kontynuuj owe karmienie.
Jeśli zobaczysz, że prosiak nie chce jeść, jest osowiały bądź przejawia jakikolwiek inny negatywny obiaw nowej diety- wróć do starego "złego" jedzonka, a nowe wprowadzaj stopniowo.
Mam nadzieje, że pomogłam, pozdrawiam!

Carex
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Carex » 23 lipca 2015, 16:57

Dzięki za radę, tak zrobię. Świnkę biorę za tydzień, a za jakiś czas dam znać jak było. Może komuś to w przyszłości pomoże ;-)

Awatar użytkownika
cornice
Użytkownik
Świnki morskie: Rozi, Hela, Fenia, Korso
Kontaktowanie:

Postautor: cornice » 23 lipca 2015, 21:28

Ja radzę nie dawać od razu dużych ilości świeżego (zwłaszcza wodnistego) pokarmu typu arbuz, ogórek, papryka. Lepiej stopniowo zwiększać ilość niż narażać świnkę, która być może wcześniej nie dostawała tego wcale na biegunki ;)