Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

choraa swinka pytanie

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
chupakabra
Użytkownik
Świnki morskie: Kłaczek-Tucik [*]
Kontaktowanie:

Re: choraa swinka pytanie

Postautor: chupakabra » 23 lipca 2015, 11:35

tatas pisze:Nadal sam prawie nic nie je , poskubie trochę siana , troszkę bazylij , zjadł kawałek papryki bez skorki , na swoja karmę nawet nie spojrzy , mało pije .
Cały czas go dokarmiam i poje , kupki takie małe i mało :(

A więc musisz jeszcze dokarmiać przez jakiś czas. Niestety tak wyglądają zatrucia. Mojemu prosiakowi jednak prebiotyk nie pomógł, jeden dzień bez i rozwolnienie wróciło. Czeka nas wizyta u weta. :sad: Ile ja się z tą moją świnką do weta nachodze...jak nie roztocza to zapalenie oskrzeli, teraz rozwolnienie i dziwne piski przy wydalaniu kupy... :sad:

Awatar użytkownika

tatas
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: tatas » 31 lipca 2015, 18:35

Knurek niby wyzdrowiał , ale zmienił gusta je tylko sucha karmę , mlecz trawę zerwana z trawnika , nie bardzo ogórka , marchewkę ,no i martwi mnie jego kupka bo non stop taka gliniasta :sad:

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 6 sierpnia 2015, 16:30

tatas pisze:Knurek niby wyzdrowiał , ale zmienił gusta je tylko sucha karmę , mlecz trawę zerwana z trawnika , nie bardzo ogórka , marchewkę ,no i martwi mnie jego kupka bo non stop taka gliniasta :sad:

wiesz co, znow mam podobna sytuacje choc nie to samo, ale zachowanie samiczki identyko jesli chodzi o pokarm suchy- prawdopodobnie ma taka potrzebe i tyle. Poza tym sucha karma i siano reguluje wydalanie, by wlasnie "bobki" nie byly takie miekkie, wiec zapewnij mu staly dostep do jednego i drugiego niech je kiedy tylko ma ochote- nie przestawaj podstawiac mu jednek swiezej zieleniny, ile poskubie to poskubie, ale podawaj caly czas.
Wiem, ze chleba sie nie daje, ale znow ta moja "ksiezniczka" wlasnie na chleb sie rzucila- gdzies wyczytalam, ze chyba ciemny chleb troche mozna dac.
Zobacz jak zareaguje na papke z banana- kiedy Gacek buzke obil miazdzylam widelcem kawalek banana i przez strzykawke, poza tym mozesz mu podac paseczek skorki z banana, bo swinki jedza a ze sa sycace moze mu przypasowac.
Napisz co ze swiniaczkiem ;)

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 6 sierpnia 2015, 16:45

1 "... kapusty nie należy podawać, bo właśnie ona może doprowadzić do wzdęć i gazow"
2 "Tak samo z pietruszką, taki z niego księciunio, że tylko listki wyjada."

hehe zdarzylo sie, ze 2 tyg temu musialam isc z Pusia do weterynarza i mialam "male" starcie o poglady- tzn dokladnie tak jak piszesz, twierdzilam ze kapusty i brokul nie wolno podawac, a lekarz swoje ze tam sa witaminy- na koniec wizyty wyszlam z przekonaniem, ze chyba wiem wiecej ja o swinkach, anizeli pan weterynarz :evil:
A na moje pytanie czy moge przyniesc Gacka do kastracji stwierdzil, ze "w sumie to to samo co z psem, wiec..." zaczelam sie powaznie bac o te gacusiowe jajeczka :tooth:

Z opisu "ksieciunia" wychodzi na to, ze dobrze by sie zgadal z moja ksiezniczka :D tak samo robi! listeczki spalaszuje, a lodyge podepta :lol:

tatas
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: tatas » 10 sierpnia 2015, 18:44

nie knur :P ma się wzorowo , je ale tylu suche , ogórka poskubie , pietruszkę , rzuca się na koper , interesuje go suszony mlecz , krwawnik. Cały pożytek z choroby nauczył się pic ze strzykawki , tylko te bobki są ładne nie śmierdzą , ale są miękkawe
aż mnie ciarki przeszły kastracja , jajeczka :( jajka w Polsce są pod ochrona !!! :( Gacus uciekaj !!!!!! :tooth:

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 10 sierpnia 2015, 18:58

hehe czyli faktycznie zmienil diete :D
jak chce suche to mu dawaj, grunt zeby jadl- zwykla swieza trawe tez skubie?
ps- zazwyczaj na to przed choroba nie zwracamy uwagi, ale wiekszosc "bobkow" kiedy sie je zgniecie sa miekkawe, a nie wyschniete "na kamien"
podstawiaj mu caly czas swiezej zieleniny, bo moze sie znow przerzucic na stara diete- ja tak mialam z moja samiczka ;)

no, ja nadal sie obawiam o te gacusiowe jajeczka i sie zastanawiam czy warto, ale sam w klatce cierpi i sie wydziera za Pusia, wiec jajeczka chyba jednak pojda do "sciecia" :evil: :lol:

tatas
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: tatas » 10 sierpnia 2015, 21:43

moje mnie rozbolały :D Gacus w nogi :P

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie: