Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Nowy Lokator

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Przychu
Użytkownik
Świnki morskie: Tosiek
Kontaktowanie:

Nowy Lokator

Postautor: Przychu » 1 sierpnia 2015, 10:21

Witam, mam problem z moją świnką...Więc moja świnka jest ze mną prawie 2 lata...No w styczniu 2 lata, jest to samiec i niedługo zacznie się szkoła i myślałem o kupieniu drugiego samca żeby Tosiek miał co robić z kimś się pobawić kiedy ja będę w szkole. Tylko że Tosiek to dość specyficzna świnka, po mimo tych prawie 2 lat nadal się boi i nie bardzo jest chętny na bieganie po dywanie czy inne zabawy. Nie wiem może dlatego że ja dość często nie wypuszczałem go z klatki czy coś? Tak czy inaczej wyczytałem ostatnio że jeżeli świnka byla sama od ponad roku to nie zaakceptuje drugiej...Czy to prawda? Mam klatkę 120x50 więc chyba miejsce dla drugiej będzie. Teraz jest sierpien i mam czas żeby pilnowac czy się nie będą gryźć i w ogóle, jak sądzicie czy wszystko będzie dobrze jeżeli kupie mu lokatora? Proszę o szybką odpowiedź bo mam już uzbierane pieniądze. Pozdrawiam, Kacper :)

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: Nowy Lokator

Postautor: Konto usunięte » 2 sierpnia 2015, 6:41

Jeśli rzadko wypuszczasz świnkę to ja bym nie kupowała drugiej, bo będzie im ciężko być non stop razem na tak małej przestrzeni. Moja świnka ma klatkę tylko 80, ale cały dzień ma otwarte drzwi od klatki i lata po salonie, gdzie chce. Na wieczór jak ją zamykam to świruje i gryzie pręty (a zobacz ma wolność przez 12h) i to jej nie wystarcza. Ucisza się dopiero jak zgaszę światło. Gdybyś jednak zdecydował się im zrobić jakiś mały wybieg lub puszczać wolno po pokoju to jak dla mnie nie ma problemu :) Na temat łączenia świnek po 1-2l się nie wypowiem, bo nigdy w takiej sytuacji nie byłam. Na pewno na forum ktoś Ci doradzi :)

Przychu
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Przychu » 2 sierpnia 2015, 7:58

Dzięki :) Nie wypuszczałem go często ale od paru tygodni codziennie wyciągam go żeby się oswajał z moim pokojem żeby wszystkoo obwąchał, więc chyba po jakimś czasie się przyzwyczai ;p

Awatar użytkownika
Grey Fox
Użytkownik
Świnki morskie: HaLUcyNAcja
Nala
Kontaktowanie:

Postautor: Grey Fox » 3 sierpnia 2015, 7:36

Moją pierwszą świnkę łączyłam z lokatorem kiedy miała właśnie dwa lata, wszystko przebiegło jak najbardziej prawidłowo. :)
Na Twoim miejscu przemyślałabym jednak pomysł wybiegu dla wieprzków.
Swój będę "montować" dzisiaj na balkonie wieżowca, przed przyjazdem moich przyszłych maluszków.

Przychu
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Przychu » 8 sierpnia 2015, 8:29

Dzięki :) Mógłbym zapytać z czego robisz taki wybieg ? Widzialem na YT takie ścianki od klattki które się łączy przez co klatka może mieć dowolny kształt. Co myślicie o dodaniu do klatki/wybiegu jakiejś małej maskotki lub lusterka albo breloczka ? Jestem teraz w Warszawie i kupiłem prosiakowi taki drewniany mostek i mam nadzieję że się nada.

Wróć do „Zachowanie”