milusia pisze:Witam.Ja wiem że świnki nie da się na uczyć sikania jak psa pytam się bo nigdy nie miała do czynienie z tymi słodkimi zwierzakami. Ten starszy jest całkiem inny nie sika gdzie podpadnie a jeżeli jest na kolanach i chce mu się to kręci się i piszczy , mały szoruje tyłkiem po podłodze i duży tak samo ale mały właśnie sika na starszego. Starszy jak jest z młodym na wybiegu często mu obwąchiwuje tyłek i wtedy mały sika podczas podskawiwania ale w klatce jak są to tego nie robią tylko na wybiegu ( zaznaczam że klatka jest cały dzień otwarta na noc tylko zamykana). Dziekuję za odpowiedzi
Mam pytanie apropos tego opryskiwania starszego towarzysza- tzn zauwazylas aby mlodszemu udawalo sie faktycznie go posiusiac? "tryska" do tylu czy podnosi nozke jak tak robi..? pytam poniewaz zauwazylam, ze samiczki tez opryskuja tylko lekko unoszac tylek i do tylu wlasnie, a samce ze wzgledu na inne ulozenie narzadow plciowych moga jedynie sikac pod siebie lub wlasnie podnoszac lapke (lub jak nadmienilas podskakujac), gdy chca innego osobnika odstraszyc- sprawdz dobrze czy to aby napewno samiec, aby nie miec niespodzianek
ps1- dziewczynki tez szoruja tylkiem po podlodze szczegolnie te mlode podpatrujac zachowanie starszych

ps2- obsikiwanie kolegi nie ma raczej nic wspolnego z dominacja czy ustalaniem hierarchi, jest to zachowanie ktore sluzy by nachalnego osobnika w ostatecznosci od siebie sploszyc, moze sie zdarzyc ze beda probowaly posikac i nas kiedy np nie chca byc wyciagniete a my namolnie probujemy je wziasc na rece, wiec w ostatecznosci nas "oleja", to samo wzgledem innych swinek: mlodszy bedzie tryskal w starszego, samiczka w samca gdy tez nachalnie sie wokol niej kreci i nie przestaje itd
Jesli z kolei chodzi o ustalenie hierarchi to bedzie to sytuacja, podczas ktorej jeden z osobnikow zacznie gruchac "tanczac rumbe" i wchodzac na drugiego swiniaczka lacznie z wczesniej nadmienionym oznaczaniem terenu- kazdy samiec obleci wszystkie katy z obcym zapachem, zacznie smiesznie obwachiwac wydajac rownie smieszne, zdesperowane kwiki czy gruchajac i natychmiast oznaczy swoim