Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka morska nie je, i nie robi kupy

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
NatanVie
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Świnka morska nie je, i nie robi kupy

Postautor: NatanVie » 20 września 2015, 10:24

Tak, ma suszoną trawę. Niestety nie je zbyt chętnie. Ale tak jak pisałem, zjadła wczoraj i dzisiaj trochę, a nie zrobiła ani jednego bobka...

Cóż, dzisiaj spróbuje dostać się do weta ratunkowego, a póki co podam jej te skórki jabłka/ogórka być może się skusi

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 20 września 2015, 11:32

Jest jeszcze jedna ewentualnosc z tymi brakujacymi bobkami- zupelnie jak ty zwrocilam uwage czy sie zalatwia po nowym wyscielaniu klatki i zauwazylam, ze zjadala wszystkie- tez sie to zdarzylo podczas tej "suchej diety" jednak nie trwalo wiecej niz pare dni, potem jakis tam bobek sie w klatce znalazl choc malo i stopniowo ich "przybywalo"- jak wiadomo swinki zjadaja, poniewaz posiadaja witaminy, wiec sugerowaloby jakies braki- jesli odmawia swiezego jedzenie zawierajacego witaminy musialbys sie postarac przynajmniej o witamine C w kroplach, moja oprocz tego miala przepisany zbior wszystkich witamin rowniez w kroplach akurat dla ptakow, bo dla swinek nie mieli ( sam weterynarz tak kazal).
Probowales z ta natka pietruszki..? zawiera duze ilosci wit c, mozesz dac paseczek skorki od banana jak i sam owoc- jest sycaca oraz zawiera potas i skladniki mineralne (swinkom z niedowaga czesto robi sie diete bananowa); na wzdecia juz dobrze zrobiles dajac koper, a bazylia jak wyzej pisalam jest rowniez przeciwzapalna i przeciwbakteryjna.
Ze swiezego mozesz rowniez dac pomidora lub male koktajlowe- moje akurat sobie nie odmowia chocby niewiadomo jakiego "focha szczelily", no i narwij troche tej swiezej trawy zobacz jak zareaguje- rowniez i tu przyklad na moich, czasami odmawiaja salaty i innej zieleniny, wiec wiem ze przychodzi "czas" na trawe, staram sie im urozmaicac ta diete podajac rozne "zielsko".

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

NatanVie
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: NatanVie » 20 września 2015, 11:48

Dzięki za porady :)

Zaraz narwę trawy, spróbuje w markecie dostać nową karmę taką jaką powinna jeść. Przed chwilą próbowałem dać jej startą marchew, jednak bardzo niechętnie je, a czasami wypluwa...

Wizyta u weta jutro około 18

NatanVie
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: NatanVie » 20 września 2015, 11:59

No i proszę, pietruszką i świeżą trawą zainteresowała się od razu, wcina :)

Zaraz dostanie banana i bazylie, koperku niestety nie mam.

Zauważyłem też że bardzo dużo pije, jak na nią. Możliwe że zjada swoje bobki, tylko że ona nigdy tak nie robiła

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 20 września 2015, 19:05

ciesze sie :)

tak podejrzewalam, ze trzeba jej bylo lekkiej odmiany- jak juz wiesz swinki sa wybredne i czesto kapryszace przy jedzeniu, powtarzam czesto ze nalezy przywiazywac duza wage do tego, by swinkom pokarm urozmaicac- nie tylko by mogly sobie powybierac, ale by mialy staly dostep do wszystkich witamin w naturalnej postaci, takie sa najlepsze- syntetyczne juz w ostatecznosci (swiniak zdrowo odzywiany to zdrowy prosiek ;) )

Przejrzyj sobie na necie co moga jeszcze swinki jesc i postaraj sie codziennie po kawaleczku czegos nowego jej dac- zastosuj zmienna taktyke z zielenina, jakakolwiek- czy to bedzie salata, trawa, botwinka, szpinak, podejrzewam ze we Francji troche jak we Wloszech (tu mieszkam) i czesto sami jadaja warzywa/ zielenine wlasnie, wiec np przez pare dni "jedzie" na salacie, nastepne pare na trawie, potem np 1 dzien szpinaku itd, poczytaj jak masz chwile ta stronke i przejrzyj kazdy poszczegolny dzial:
http://swinkimorskie.eu/SPSM/index.php? ... &Itemid=90
Podam ci przykladowa diete moich podczas jednego dnia- zielenina (rozne) rano, poludnie, wieczorem, 2-3 razy dziennie miedzy "posilkami" jakis owoc i warzywa, a przez caly czas maja siano i granulat, wiec chrupia kiedy chca, oczywiscie swieza woda bo popijaja podczas jedzenia.
Postaraj sie rowniez codziennie zapewnic jej cos co zawiera wit c, ktora jest naprawde wazna na samym dole tej stronki masz poszczegolne produkty w ktorych znajduje sie wit c:

http://swinkimorskie.eu/SPSM/index.php? ... Itemid=111

ps- byc moze wczesniej nie zwrociles po prostu na to uwagi, ale kazda swinka zjada niektore ze swoich bobkow, poobserwuj to zobaczysz, ze co jakis czas bedzie sie "schylac" pyszczkiem pod ogon i potem pochrupywac ;)

ps2- pamietaj, ze karma nie jest podstawowym pokarmem, a jedynie dodatkiem i jej dieta powinna sie skladac po trochu ze wszystkiego co akurat jest wymienione w pierwszym linku :)

NatanVie
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: NatanVie » 21 września 2015, 19:43

Wizyta u weterynarza, co wiem :

Maks ma dużo powietrza w brzuchu, miał robione prześwietlenie i dostał dwa zastrzyki. Zapisano mu dwa lekarstwa na noc i na wieczór, specjalną karmę (jedzenie dla maluszków + jakieś granulki, zamoczyć z wodą i rozmieszać). Powinien mieć dostęp do siana i przez tydzień nie jeść żadnej karmy.

Proszę, trzymajcie kciuki bo jeśli to się nie powiedzie, to kroplówka...

Ale MUSI SIĘ UDAĆ!

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 21 września 2015, 19:55

powietrze w brzuszku, czyli wzdecia..? teraz tylko nalezaloby pomyslec skad u swiniaka, az taka sytuacja powazna, zeby zrozumiec co takiego moglo mu zaszkodzic.

A co ci mowil na temat swiezego pokarmu..? czy tylko te granulki i siano przez caly tydzien?
zastanawiam sie czy aby i moja Pusia nie przechodzila wtedy czegos podobnego i samoistnie przestawila sie na ten suchy pokarm, calkiem mozliwe- jednak o ziola jak ta bazylia, pietruszka i koper sama wolala.

Powodzenia z Maksem, zobaczysz ze wyjdzie z tego ;)

NatanVie
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: NatanVie » 21 września 2015, 20:04

Cóż, nic mi nie mówiła, bo byłem w liceum a tata z rodzeństwem z nim był, oczywiście warzywa i owoce może jeść jak dawniej.

Potem napiszę jakie dokładnie lekarstwa ma przepisane, chociaż pewnie i tak nie ja będę mu je dawać, nie umiem po prostu...

Ktoś gdzieś pisał - wizyta u weta : 20 - 30 zł. Zaskoczę was, 110 euro = ponad 400 zł :) Ale pieniądze nie grają roli, zdrowie jest najważniejsze :)

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 22 września 2015, 6:53

wow widze, ze babka sie ceni :sleepy: :sleepy: :sleepy:
az niedowierzam, bo wiadome ze za granica takie wizyty nie beda kosztowaly odpowiednio do cen polskich- tzn ok.10euro, ale 110,00 to chyba przesada..! moze wliczyles tez lekarstwa..?
wiesz co ja za wizyte moich place 15euro z ulga, bo weterynarz mi robi sconto- zazwyczaj bierze 20-30 euro nie wiecej i w tej cenie jest wliczone podanie lekow (oprocz tych co przepisze do domu oczywiscie). No ale moj wet nie jest wyspecjalizowany w gryzoniach, choc nie wiem czy ma to jakikolwiek wplyw na koszt wizyty- podejrzewam, ze ta twoja wliczyla przeswietlenie, ktore nie podchodzilo pod "wizyte standard" :confused:

wazne zeby Maks wyzdrowial- po takiej serii lekarstw i zastrzykow bedzie potrzebowal witamin, skoro moze swieze jedzonko pamietaj o tej wit c codziennie, powodzenia ;)
ps- informuj co z prosiakiem :)

aha zapomnialabym- wracajac do tego co mu moglo zaszkodzic, by ponownie do takiej sytuacji nie doszlo: na twoim miejscu przeanalizowalabym co zazwyczaj jada, staralabym sobie przypomniec od ilu dni dokladnie taki stan zdrowia i co takiego w tamtym dniu mogl zjesc, moga ci pomoc w przypomnieniu pokarmy jakich swinka nie powinna jesc ( jeden z tych linkow jaki ci podpielam wczesniej, dzial zywienia powinno byc tez czego wlasnie nie powinny jesc bo im szkodzi), tak na szybko ci napisze oczywiscie kapusta lub mokre jedzonko

NatanVie
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: NatanVie » 22 września 2015, 23:04

Uff, zrobił siku! To chyba dobra wiadomość? :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca