Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Skiniaczek zaczął gryźć

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
zabka3101
Użytkownik
Świnki morskie: Tosia
Kontaktowanie:

Re: Skiniaczek zaczął gryźć

Postautor: zabka3101 » 3 października 2015, 15:27

W takim razie ciąża zdecydowanie odpada, bo po brzuszku daje się spokojnie głaskać. Uff :) Wydaje mi się ze to faktycznie bedzie jej charakterek, taka mała wredota :tooth:
Jeszcze będę ja bardzo dokładnie obserwować i podawać troszkę mniej owoców i warzyw bo dostawala dość sporo. Dodatkowo kupiłam dziś lepsza karmę cavie complet.
Na wybiegu cieszy się jak wariatka więc myślę że wszystko będzie ok.

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 3 października 2015, 21:21

no wlasnie, kwestia zywienia- tutaj trzeba uwazac i to sporo, bo w wiekszosci przypadkow choroby swinek wiaza sie z tym co jedza, dlatego warto sobie czesto czytac na ten temat, jakie warzywa, owoce, zielenine, ile razy dziennie, ktore bogate w wit c itd.
Dieta moich jest bogata: siano, granulat maja non stop i co chwile podskubuja, robie im 3 posilki z roznej zieleniny, ktora co pare dni zmieniam na inna ze wzgledu na rozne wlasciwosci, a w miedzyczasie warzywa i tylko jeden owoc dziennie- oczywiscie po kawalku, poniewaz owoce choc bardzo bogate w wit zawieraja cukry, wiec tucza. Niektorzy podaja wiecej warzyw, a mniej zieleniny, ale w przypadku moich to sie raczej nie sprawdza, bo wybrzydzaja- jednak caly czas zwracam uwage, by dieta byla zbilansowana pomiedzy "suchym" i "soczystym", aby nie doprowadzic do biegunki czy wzdec :)

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

zabka3101
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: zabka3101 » 4 października 2015, 14:22

Wydaje mi się ze to jej charakterek. Dziś od samego rana dokazywala, obudziła mnie i prosiła się o śniadanko. Wzięłam ją na ręce i zaczęła podgryzac. Zobaczymy jak to będzie dalej.
Mogła być też obrazona bo ostatnie dni była znacznie dłużej samą z powodu mojej pracy i nadgodzin.
Zmniejszyłam jej też porcję świeżych warzyw i owoców i dalej będę ją obserwować.

zabka3101
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: zabka3101 » 5 października 2015, 18:55

Niestety dalej nie widać poprawy, Toska dalej gryzie :( wczoraj sprzatalam jej klatkę od paru dni miała w niej matę łazienkowa i przy sprzątaniu zauważyłam że jest dość podskubana, czy Toska mogła to zjeść czy raczej tylko skubala ? Żadnych resztek nie widziałam. Bobki robi normalne, siku też. Po klatce lata jak szalona z radości. Wygląda na szczęśliwą i zadowolona ale dalej martwi mnie to gryzienie :confused:

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 5 października 2015, 19:16

tendencja do podgryzania to normalna rzecz- jednak uwazaj jak do tej pory, by faktycznie tego nie konsumowala w zbyt duzych ilosciach.

Dobrze, ze ja obserwujesz- najwyrazniej mala ma charakterek, nic na to nie poradzisz, ale kiedy juz ja wezmiesz i zaczynasz glaskac to nie gryzie, tak..? moje tez mnie podszczypuja- nie od razu na "dzien dobry", ale kazda swinka objawia inne zachowanie wedlog swojego usposobienia, wiec moje np podszczypuja podczas wyczesywania, gdy chca zejsc, zrobic siku itd- twoja najwyrazniej daje ci do zrozumienia, ze jednak nie lubi byc wyciagana, taka "panna niedotykalska" :)

Wypusc ja moze na pokoj- jesli masz boczne wejscie to wyloz kocykiem, niech sama wyjdzie, a potem sprobuj ja wziasc- moze nie lubi samego wyciagania z klatki akurat i podgryza ;)

zabka3101
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: zabka3101 » 5 października 2015, 20:12

Właśnie kiedy ją wezmę i chcę głaskać wtedy zaczyna gryźć, w sumie to tak szczypie tymi ząbkami Ale czasem dość boleśnie. Na początku tak nie miała. A na przykład kiedy ją zostawię i biega sobie po łóżku na swoim kocyku A ja wyjdę na moment z pokoju to cała w euforii i zaczyna tak kwiczec ze wszędzie ją słychać czy to na pewno z radości ? Wydaje mi się wredna i zadziorna tylko właśnie na początku nie mnie nie gryzla.

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 5 października 2015, 21:44

aha...! to juz wszystko jasne..! :D
mala wcale nie jest "wrednowata" :D widzisz, odpowiedz prawie zawarta w tym co napisalas powyzej- popiskuje i sie wydziera kiedy ja zostawisz sama, wiec cie szuka ;) sugerowalabym ci nie zostawiac swinki samej na lozku, poniewaz chcac zeskoczyc moze sobie zrobic krzywde- wydziera sie, poniewaz wlasnie nikogo przy niej nie ma, chcialaby zejsc, przejsc sie po pokoju, albo slyszy jakies odglosy ktore kojarzy z jedzeniem- sciagnij ja nastepnym razem na podloge, wyjdz zza drzwi, poszelesc np salata i zawolaj- zobaczysz, ze z miejsca, choc niepewnie zacznie isc w twoja strone wydzierajac sie wnieboglosy :D
prawdopodobnie kiedy ja wyciagasz z klatki, znaczy ze wtedy sama wracasz do domu- swinka sie nudzi, jest samotna, wiec w pierwszej kolejnosci wypelnij ta jej "nude" pozwalajac eksplorowac pokoj, po ok10min jak sie powyglupia wez ja na rece i wyglaszcz- zobaczysz, ze juz nie bedzie tak mocno gryzla- co innego kiedy tylko podszczypuje i lize, wtedy okazuje uczucia na swoj sposob, mocniejsze ugryzienia sugeruja np "chce zejsc" lub jak juz wyzej opisalam :)

ps- tak naprawde to te odwaze poszczypywanie jest przejawem udomowienia, swinka czuje sie juz pewna siebie i pokazuje na co ja stac :D wiesz, gdyby faktycznie byla taka "wredota" lub nie oswojona to ukaszenia bylyby bardzo bolesne i towarzyszyloby im wyrywanie sie z histerycznym kwikiem, a ona juz sie czuje na tyle "u siebie", ze nawet nawoluje kiedy jej znikniesz z oczu lub na jedzenie :) postaraj sie jej wynagrodzic ten czas, podczas ktorego jestes nieobecna- mala jest towarzyska i wesolutka, moze jednak pomyslisz kiedys nad kolezanka dla niej...? ;)

daniel86
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: daniel86 » 6 października 2015, 12:56

Pomyśl poważnie o drugim świniaku. U mnie w domy też nie ma nikogo przez większą część dnia i naprawdę dużo lepiej się czuję wiedząc, że moje świniory dotrzymują sobie nawzajem towarzystwa.

zabka3101
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: zabka3101 » 11 października 2015, 9:45

Pomyślę na pewno :) poki co Toska się uspokoila i nie gryzie. Tak się rozwydrzyla bestia mała ze już nawet rano pospac nie daje. Śniadanie ma być i koniec :lol: wtedy dopiero mogę zająć się sobą. A mam takie pytanko, byłam z nią u weta obciąć pazurki od razu ja zwazylam. 450 gram. Czy ten jej przypuszczalny wiek 4-5 miesięcy odpowiada do tej wagi ?

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 11 października 2015, 11:22

Oj, moja miała w takim wieku 200 g więcej. Chyba rasa nie robi aż takiej różnicy? 200 g futerka? :lol:
Z drugiej str, gdyby to nie była prawidłowa waga, weterynarz powinen o tym powiedzieć.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”