Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Ropomacicze - operacja - antybiotyki

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
takpoprostu
Użytkownik
Kontaktowanie:

Ropomacicze - operacja - antybiotyki

Postautor: takpoprostu » 8 października 2015, 19:41

Wczoraj rano nasza świnka przeszła operację - ropomacicze. Strasznie cierpiała, nic prawie nie jadła, tylko popiskiwała cichutko z bólu.

Dzień po operacji ale wydać że już ją to nie boli. Inaczej się zachowuje. Ogólnie jeszcze dość spokojna ale gdy się ją zachęci do jedzenia do już sobie podjada. Ale męczy mnie coś innego, dot. antybiotyków.

Pani weterynarz powiedziała że do niedzieli musi dostawać te zastrzyki. Jest to lek przeciwbakteryjny a drugi to przeciwzapalny i przeciwbólowy:

Enroxil 0,2ml
Tolfine 0,2ml

Dostała to zapewne wczoraj po operacji, dostała dziś i ma dostać jeszcze w piątek sobotę i niedzielę. Naczytałam się antybiotykach że czasami są jakieś powikłania itd. Czy aby nie za długo ma dostawać te zastrzyki ? I tak już biedna nie da się pogłaskać bo boli ją skóra na plecach... A tu jeszcze przez 3 dni dwa zastrzyki ... ;(

Co o tym sądzicie ?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: Ropomacicze - operacja - antybiotyki

Postautor: GalaxySparkle » 8 października 2015, 22:44

Ogólnie zdarza się, że świnka musi dostać kilka zastrzyków, acz nwm, czy akurat w tym przypadku. Dostała probiotyk po tym antybiotyku? Np. Trilak.

takpoprostu
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: takpoprostu » 8 października 2015, 22:54

Tylko dostaje Enroxil i Tolfine ... Ale wydaje się że świnka ma się dobrze... Z cięcia na brzuchu nic nie cieknie - wszystko suchutkie. Siusiu robi. kupki co prawda nie wymiarowe :) raz mniejsze raz dłuższe, raz kuleczki... Ale robi... Nie wiem czy jest sens ją szpikować tymi zastrzykami, bo wydaje mi się że Pani doktor bardziej robi to profilaktycznie.

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Renika » 9 października 2015, 10:35

Lepiej posłuchać weterynarza i jednak przejść serię zastrzyków bo jakby doszło do zakażenia gdzieś wewnątrz to mogłoby być ciężko. Koniecznie podawaj śwince probiotyk 2-3 godz. po antybiotyku (bio protect, bio lapis, trilac itp.)

takpoprostu
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: takpoprostu » 9 października 2015, 12:49

Dziś świnka rano ok - ale zrobiła się później osowiała... Wszystko co jej podsuwałam pod pyszczek odwracała głowę... Tylko zgrzytała zębami lekko... Pojechałam na zastrzyki i 30 minut bo zastrzyku wyszła i zaczęła skubać sianko... Widocznie dostała bóle i zastrzyk przeciwbólowy zaczął działać... Dostałam priobiotyk Fatrogermina P.

Pocieszam się tym że to jest dopiero drugi dzień po operacji więc cały czas dochodzi do siebie stąd ten obniżony apetyt i apatyczność.

Wróć do „Choroby i problemy”