Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Dziwna skóra u świnki

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
PaniCe
Użytkownik
Świnki morskie: Aleks i Scooby
Kontaktowanie:

Re: Dziwna skóra u świnki

Postautor: PaniCe » 19 grudnia 2015, 22:08

Hej :) Leczę Scoobiego dzielnie i od paru dni ma takie coś http://postimg.org/image/eriny3y17/96f4ce53/
To jest taki strup tylko pytanie co teraz? Dalej leczyć go takimi samymi lekami i zobaczyć co się z tym strupem stanie czy jednak trzeba coś zmienić? Pytam osoby z doświadczeniem w ten chorobie i jak u Waszych świnek ona przebiegała i czy mieliście coś podobnego. Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 19 grudnia 2015, 22:30

Hej, musisz się wybrać jak najszybciej do weta ze świnką. Potrzebuje zmiany leków. U nas Imaverol załatwił sprawę z grzybicą. Wszystko się zagoiło i włosy odrosły. Przy oczku wetka kazała smarować Clotrimazolem. Czy pod strupem jest ropa? Przy nacisku coś leci lub brzydko pachnie? Nie wiem jak to jest u świnek, ale u większych zwierząt strupy się namacza i zrywa przed smarowaniem. Moja miała kilka strupków na karku, ale bałam się je oderwać. Odkażałam te miejsca wodą utlenioną, bo były nieźle zakażone.

PaniCe
Użytkownik
Świnki morskie: Aleks i Scooby
Kontaktowanie:

Postautor: PaniCe » 19 grudnia 2015, 22:44

Nic nie leci i nie ma innego zapachu. A myślałam że te leki załatwia to paskudztwo :( Dobrze, pojade z nim jak najszybciej do weta, bardzo dziękuję i będę się odzywać!

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 19 grudnia 2015, 23:00

Kup w aptece do tego czasu krem clotrimazol i smaruj te zakażone miejsca, bo świnkę to na pewno swędzi. Krem kosztuje ok 2-4zł.