Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Żywienie świnki po zabiegu przycinania siekaczy - Pomocy!

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Żywienie świnki po zabiegu przycinania siekaczy - Pomocy!

Postautor: befana30 » 20 grudnia 2015, 15:17

to niedobrze, bardzo niedobrze- lec po zielenine chocby to trawa miala byc, ale musi byc lisciaste jak szpinak czy ta botwinka i z takich rob ruloniki, sa teraz dynie w PL? korzen pietruszki? z warzyw tylko takie twardsze i "wyjalowione", zwieksz czestotliwosc papki bananowej do kilku razy po trochu i ta marchewke rowniez na drobnej tarce zetrzyj troszke- zobacz czy mu nie podejdzie w takiej postaci. Gacek "jechal" na swojej normalnej codziennej diecie czyli wiekszosc lisciastych rzeczy, a zdecydowana mniejszosc owocow czy warzyw.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
BlackNookie
Użytkownik
Świnki morskie: Nookie - Za TM [*]
Kontaktowanie:

Postautor: BlackNookie » 20 grudnia 2015, 15:44

Nic z tego co podałaś nie chce jeść :( próbowałam dać sałatę, ale nie idzie mu jedzenie jej nawet kawałeczków. już nie wiem co robić

Obrazek
♥ ησσкιє ♥

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 20 grudnia 2015, 15:45

generalnie jak sie zachowuje? lezy osowialy czy widzisz jakas aktywnosc tylko mniej?

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 20 grudnia 2015, 15:51

poczytaj z tego linka, zobacz do czego masz dostepnosc, zwroc uwage na opis lisci rzodkiewki- pobudzaja trawienie, sa wzmacniajace:
http://www.swinkimorskie.eu/zielenina.php

Awatar użytkownika
BlackNookie
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: BlackNookie » 20 grudnia 2015, 16:14

Chodzi sobie trochę, spaceruje, ale jak idzie do klatki to śpi. Próbowałam dać mu jarmuż troszkę chociaż, ale nawet tego nie chce spróbować. Ten wet u którego byłam powiedział mi, że jak nie zacznie jeść do poniedziałku to mam przyjść on pod znieczuleniem chce spiłować mu wtedy tylne zęby, ale on sam kurde obciął źle mu zęby i ja już mu świnki nie powierzę.

Obrazek
♥ ησσкιє ♥

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 20 grudnia 2015, 16:20

temu wetowi nie wierz, masz racje- bo moze mysli ze jak tu upiluje, tam uciacha to sie "naprawi" :/ zostaje ci zmiana weta jak najszybciej- zorientuj sie juz dzisiaj czy nie byloby jakis calodobowych klinik czy lecznic weterynaryjnych bo swiniak nie moze byc tyle czasu bez jedzenia, a probowalas z natka pietruszki? albo swieza bazylia? moje zawsze sie skusza - kiedys pusia tez przechodzila podobna sytuacjie i zupelnie jak Gacek pietruszki zielonej oraz bazyli sobie nie odpuscila.

EDIT
przeczytalas link? mialabys te liscie rzodkiewki?

Awatar użytkownika
BlackNookie
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: BlackNookie » 20 grudnia 2015, 16:32

O tej porze roku nie ma w sklepach rzodkiewek z liśćmi, generalnie większość z tej tabeli nie jest dostępna. :( Moja mama leci do sklepu zobaczyć liście kalafiora, natka pietruszki albo coś takiego co często występuje już w sklepach.
Świniak nie jest tak całkowicie bez jedzenia, bo karmiłam go tym bananem przez strzykawkę i namoczoną karmą, więc aż tak głodny nie jest, ale wciąż nie załatwia się.

Obrazek
♥ ησσкιє ♥

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 20 grudnia 2015, 16:43

W Lidlu jest nadal dostępna większość zieleniny opisana na stronie. Dzisiaj kupiłam tam rzodkiewki z liśćmi i mają również zioła w doniczkach. Wiadomo lepiej zaopatrzyć się w zielsko w mniejszych sklepikach lub na targu, ale jak się tego nie ma to się lubi co się ma.

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 20 grudnia 2015, 16:52

uwazaj z tymi liscmi kalafiora czy kalarepy- moge jesc, ale nie podawaj za duzo by do znikomego apetyty ci jeszcze kwestia wzdec nie doszla, bo bedzie coraz gorzej, Musi byc chociaz botwinka czy te ziola w doniczkach w Lidlu, wiec wez jak i pietruszke. Skoro swiniak je to dobrze bo wtedy mimo wszystko zoladek pracuje, tylko nie moze samej papki dostawac bo bedzie biegunka- musi miec jakis pokarm w postaci stalej.

Awatar użytkownika
BlackNookie
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: BlackNookie » 20 grudnia 2015, 17:53

Mam dobre newsy! Udałam się do zoologicznego specjalizujacego się w gryzoniach. Kupiłam zioła kwiatowe, mniszek lekarski i pietruszkę (natkę) po moim powrocie Nookie zaczął pić przez poidelko własnymi siłami. Podałam mu mniszka ze względu na to ze są małych rozmiarów i je ze smakiem.

Obrazek
♥ ησσкιє ♥

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca