Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Mordor, czyli głupie pytania użytkownika KochneŚwiniaki

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
-NienormalnieNormalna-
Użytkownik
Świnki morskie: Róża i Pianka
Kontaktowanie:

Re: Witamina C !!!!

Postautor: -NienormalnieNormalna- » 31 grudnia 2015, 23:28

Moje dwie swinki w butelce z woda maja tam 200 l wody i wpuszczam im tam 20 kropelek witaminy c. Ale tak jest w moim przypadku. Podawaj swince te owoce i warzywa bogate w witamine c poszukaj w necie.

Awatar użytkownika

KochneŚwiniaki
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: KochneŚwiniaki » 31 grudnia 2015, 23:55

Z tego co wiem ze wut c nie dodaje sie do wody.bo sie utlenia wszedzie o tym mowia I czm 20 kropelek to zawiele za duzo

-NienormalnieNormalna-
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: -NienormalnieNormalna- » 1 stycznia 2016, 0:37

Pani od ktorej adoptowalam swinki jest z tej pomocy swinkom morskim i sama tak mowila ☺

KochneŚwiniaki
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: KochneŚwiniaki » 1 stycznia 2016, 0:40

Cos mi tu smierdzi bo na stronie spsm mowia ze do wody sie nie dodaje bo sie utlenia albo ze swinki odrazu wypiaja 200l wody od razu a o to cos nir sadze dawaj jej przez strzykawke vez igly oczywiscie do pyszczka albo na smakolyk. Ile twoja swinka wazy

-NienormalnieNormalna-
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: -NienormalnieNormalna- » 1 stycznia 2016, 1:06

Nie wiem, nie sprawdzałam

EDIT:
Musialabym gdzies w papierkach poszukac ;))

Nie pisz posta pod postem, używaj funkcji Edytuj.
GalaxySparkle

KochneŚwiniaki
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: KochneŚwiniaki » 1 stycznia 2016, 1:08

A twoja swinka jest dorosla ile ma juz?

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 1 stycznia 2016, 9:39

ozesz..! :D @KochaneSwiniaki czyli czytasz i zapamietujesz te informacje- jestem pod wrazeniem :D masz zupelna racje- kropli z wit c do wody sie nie dodaje, poniewaz utlenia sie po dwoch godz, a wiadomo, ze swinka wszystkiego nie wypije. Zarowno jak nie powinno sie podawac wit c np z ogorkiem, poniewaz posiada enzym askorbinazę utleniajaca ta witamine.

@KochaneSwiniaki pomidor czy pomidorek koktajlowy zawiera mnostwo witaminy c, a jak na razie nie spotkalam sie ze swinka ktora by pomidorka nie lubiala, wiec mozesz sprobowac- moje dostaja zawsze jeden taki pomidorek na dzien, a w okresie zimowych dodatkowo jedna czasteczke mandarynki- sprobuj z pomarancza, ktora jest bardziej slodka od mandarynki. Poza tym w zieleninie znajduja sie duze ilosci wit dlatego klade taki nacisk bys zaczal mu podawac wiecej zielonego, a warzywa i owoce jako "przystawke" miedzy zielonymi posilkami. Pamietaj, ze pomimo tego iz kupisz dobra karme z witaminami beda one sztucznie tworzone w laboratoriach, czyli cytat powyzej "sie klania". Kup ten szpinak i botwinke i zobacz jak sie zachowa- zapewniam cie, ze bedzie jadl z o wiele wiekszym zapalem, nia na darmo uzywa sie stwierdzenia "ROSLINOzerne"

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: madzia0902 » 1 stycznia 2016, 12:23

moje świnki nie tykają pomidora, ani normalnego ani koktajlowego ani nawet suszonego ;/ może dlatego że obieram je ze skórki? ale czytałam że tak trzeba. A co do szpinaku to ile można go podawać i jak często? bo zakupić można tylko dużą pakę a u mnie nikt szpinaku nie lubi więc byłby tylko dla świnek a nie chciałabym wyrzucać połowy bo się zepsuje.

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 1 stycznia 2016, 12:43

moje pomidorki pozeraja powarkujac i wyrywajac sobie nawzajem z buziek ;) nie obieram ze skorki tylko myje- owszem, zagrozenie ze sie przyklei do zoladka itp jest ale to samo dotyczy ludzi- ile razy utknela wam skorka z pomidora w przelyku..? bo mi sie zdarzylo- popilam, przegryzlam chlebem i przeszlo, a swinki przegryza siankiem- moje po kazdym swiezym pokarmie wlasnie tak robia.
Jesli twoj prosiek nie zna szpinaku to dalabym chociaz na sprobowanie- trudno w tej sytuacji okreslic ile zje, moje np szpinak lubia lecz poskubia pare listkow a juz chetniej i w ogromnych ilosciach zjedza botwinke. Nie ma zadnych przeciwskazan, wiec jesli je chetnie podawaj codziennie przykladowa "garsc" laczac z czyms innym- ja stosuje diete przemienna starajac sie co 2 dni zmieniac jadlospic, bo wiem ze potem im sie "nudzi" i potrafia zostawic.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Ogólnie”