Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Postautor: GalaxySparkle » 5 stycznia 2015, 1:06

Szybki rzut oka na zdjęcie i ja nawet bym się nią nie zainteresowała. Od razu rzucają mi się w oczy te zboża (w dodatku nawet w składzie wymienione na pierwszym miejscu, podobnie jak niepokojące 'roślinne produkty uboczne' - WTF??) i ogólnie nieciekawy wygląd. Co to te zielone chrupki? Bo wygląda jak coś sztucznego, ale nie będę się rzucać jak nie widziałam z bliska.

Generalnie, proponuję zajęcia manulane na pozostały czas przerwy świątecznej i powybieranie śmieci przed podaniem śwince. Do tego dokupić do zmieszania coś wartościowego.

Awatar użytkownika

enka5152
Użytkownik
Świnki morskie: Misia i Nutka <3
Za Tęczowym Mostem: Dora [*]
Kontaktowanie:

Postautor: enka5152 » 12 stycznia 2015, 17:11

Versele-Laga Complete Cavia ;)

Misia i Nutka <3
Dora [*] <3

Awatar użytkownika
Arya90
Użytkownik
Świnki morskie: Rico i Teddy
Kontaktowanie:

Postautor: Arya90 » 31 stycznia 2015, 10:12

Ja też podaję Versele Lagę Cavia Complete. Na początku Rico nie chciał jej jeść. Ale teraz po 3 tygodniach w nowym domku wcina bez wybrzydzania ;)

enka5152
Użytkownik
Świnki morskie: Misia i Nutka <3
Za Tęczowym Mostem: Dora [*]
Kontaktowanie:

Re: Versele-Laga Crispy Muesli

Postautor: enka5152 » 3 lutego 2015, 20:35

Cześć!
Dzisiaj byłam w zoologu. Kupiłam karmę Versele-Laga Crispy Muesli.
Co o niej sądzicie? Jedzą ją wasze prosiaki? Jest lepsza od Versele-Laga Complete Cavia?

Misia i Nutka <3
Dora [*] <3

Elly
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Elly » 4 lutego 2015, 0:21

Crispy Muesli to najsłabszy produkt Versele-Laga, bardzo odstaje od Complete i Nature jakością

Awatar użytkownika
pupillo_pl
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Versele-Laga Crispy Muesli

Postautor: pupillo_pl » 9 lutego 2015, 14:13

enka5152 pisze:Cześć!
Dzisiaj byłam w zoologu. Kupiłam karmę Versele-Laga Crispy Muesli.
Co o niej sądzicie? Jedzą ją wasze prosiaki? Jest lepsza od Versele-Laga Complete Cavia?

Crispy? Tragedii nie ma, ale ja, tak jak już wcześniej napisałem, jestem zwolennikiem mieszania kilku karm, dla urozmaicenia pożywienia. Poza tym Crispy nie jest chyba tak do końca odpowiednio zbilansowana, wolałbym wybrać tę z linii Nature, lub Crispy jako uzupełnienie/urozmaicenie Deli Nature 5* Menu - karma dla świnki morskiej (http://pupillo.pl/pl/p/Deli-Nature-5-Me ... j-750g/221)

Awatar użytkownika
thelovspig
Użytkownik
Świnki morskie: Szajba , Fanta
Kontaktowanie:

Postautor: thelovspig » 9 lutego 2015, 17:35

Ja podaję świnkom karmy z firmy versele laga i herbal pets ^^ Bardzo im smakują ;)
Kolby? Nestor lub jr farm.Ta druga firma jest bardziej bogatsza w zioła i naturalne składniki, ale cena za jedną kolbę wynosi 9.99 zł...:/

Awatar użytkownika
pupillo_pl
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: pupillo_pl » 10 lutego 2015, 9:56

thelovspig pisze:Nestor lub jr farm.Ta druga firma jest bardziej bogatsza w zioła i naturalne składniki, ale cena za jedną kolbę wynosi 9.99 zł...:/

Powiem tak: produkty JR Farmu są naprawdę wysokiej jakości, używamy, wiec to nie tylko produkt, który widziałem w sprzedaży. Co do cen - to tak jak z autami, grupa VAG (niemiecka jakość) jest zawsze droższa niż konkurencyjna. Nestor na pewno lepszy, wg mojej opinii od Vitapolu, sprawdziłem.

Jeśli miałbym jednak wybierać, to zrobiłbym mieszaninę, tzn część kolb z JRa, część Nestor, wtedy świniaki mają urozmaicenie, a koszty też nieco spadają.

tysiaa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: tysiaa » 4 stycznia 2016, 12:43

Jestem na etapie poszukiwania nowej, tańszej karmy dla świnki. Do tej pory jadła granulat z VL ale niestety, mój studencki portfel płacze, bo jest dosyć droga :( Znalazłam na zooplusie karmę Versele-Laga Crispy Pellets, dla królików co prawda, która nie zawiera zbóż i nie jestem pewna, czy mogę ją śwince podawać, oczywiście dostaje na codzień zieleninkę i świeże warzywa i owoce, czy lepiej kupić np vitakraft Emotion Professional Prebiotic ?

składy:
VL: (Skład: produkty uboczne pochodzenia roślinnego, ekstrakty białka roślinnego, nasiona, minerały, FOS, ekstrakt z juki.
Dodatki: witamina A (10000 j.m./kg), witamina D3 (1200 j.m./kg), witamina E (80 mg/kg), witamina C 250 mg/kg), żelazo (100 mg/kg), jod (2 mg/kg), miedź (10 mg/kg), mangan (75 mg/kg), cynk (70 mg/kg), selen (0,2 mg/kg)

Vitakraft:(Skład środki uboczne pochodzenia roślinnego (suszona trawa 10%), warzywa (czerwone buraki 5%), inulina 2%, minerały, drożdże (beta glukan 150mg/kg)
Dodatki witamina A (E672) 12000 IE, witamina D3 (E671) 900 IE, witamina C 299 mg, selen (E8) 0,242 mg, żelazo (E1) 44,99 mg, jod (E2) 0,90 mg, miedź (E4) 12,00 mg, mangan (E5) 35,99 mg, cynk (E6) 74,98 mg, kobalt (E3) 0,60 mg)

Narvana
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Narvana » 16 lutego 2016, 19:07

Planuję w najbliższym czasie zakupić prośka i zdecydowałam się już na karmę Cavia Complete lub Cavia Nature. Jednak zastanawiam jaką zamówić wielkość. Ile je taka świnka? Dobrze będzie zamówić od razu np. 2,5 kg, czy w zupełności wystarczy 700 gram? Boje się, że jeśli zamówię dużą paczkę to będzie stałą za długo i straci na wartości.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca