Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka kuleje :(

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Świnka kuleje :(

Postautor: madzia0902 » 25 stycznia 2016, 8:59

Witam, mój Stefan 6 dni temu przeszedł kastrację, od jakiś 3 dni kuleje na tylną łapkę, ma ją podkurczoną i kica jak zając gdy biega, jak go dotykam nie widać żeby odczuwał jakiś ból i tu moje pytanie, czy to możliwe że ciągną go szwy dlatego podkurcza nogę i kuleje? Albo czy może podkurczać nóżkę przez zbyt długie pazurki? Wczoraj mu je lekko podcięłam ale nic to nie dało. Obserwować czy jechać do weta? Jak myślicie?

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: Świnka kuleje :(

Postautor: Konto usunięte » 25 stycznia 2016, 10:46

Ja na Twoim miejscu poszłabym jednak na kontrolę do weta. Nie ma co gdybać, najlepiej jak lekarz rozwieje wszelkie wątpliwości :)

madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: madzia0902 » 25 stycznia 2016, 15:57

Byłam u weta, złamań ani zwichnięcia stawów nie widzi, prawdopodobnie coś sobie naderwał, albo szwy go ciągną, dostał zastrzyk przeciwzapalny i przeciwbólowy, jak do piątku mu nie przejdzie to jadę na prześwietlenie

Awatar użytkownika
pinkuś
Użytkownik
Świnki morskie: Pinki i Benio
Kontaktowanie:

Postautor: pinkuś » 25 stycznia 2016, 18:56

Mój prosiaczek jak byliśmy na kastracji to dostał 2 zastrzyki w nóżkę przez co nóżka była sparaliżowana przez klika godzin potem wróciło do normy, może coś podczas podawania narkozy zostało uszkodzone

madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: madzia0902 » 25 stycznia 2016, 22:28

Narkoza była wziewna więc nie miało jak się uszkodzić, ostatnio jak mój chłopak wkładał go do klatki to mu się wyrwał i zeskoczył mu z rąk do klatki i tak sobie myślę, że może to jest przyczyną. Przyjrzałam się dokładnie jego łapce i zauważyłam że ma pęknięty pazurek zaraz przy nerwie i myślę że to przez to oszczędza nogę, poczekam aż odrośnie, jak dalej będzie kulał to wtedy na prześwietlenie