Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Chora świnka.

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
yanian
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Chora świnka.

Postautor: yanian » 26 marca 2016, 16:35

Jak przestał jeść poszliśmy do weta, który przyciął mu zęby. Nadal nie jadł. Poszłam do innego weta, który stwierdził że tylnie zęby ma za krótko przycięte i nie ma jak jeść. Był karmiony okoła 2 tyg Herbal Care i miksowanymi z wodą warzywami. Teraz je
Karme, pomidory, banany, jabłka, sałatę, cykorie, kapustę białą i czerwoną, marchew. Uwielbia bułkę suszona.

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 26 marca 2016, 17:02

Mialam ci wlasnie zasugerowac banany od czasu do czasu :D mozesz sprobowac z pestkami dyni i slonecznika bez lupinki, ale tez umiarkowanie bo sa tuczace, duzo olejow maja. Ziolka fajnie u mnie schodza, moje uwielbiaja bazylie, koperek nawet jak byly na chorobowym to tego sobie nigdy nie odmowily, jeszcze cala game innego zielska jak botwinka czy liscie rzodkiewki, z kapusta bym tylko uwazala.
A karma ktora je to nadal ta Herbal Care? bo to bardzo dobry pomysl by mu przedluzyc dokarmianie.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika
yanian
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: yanian » 26 marca 2016, 17:12

Karme je już zwykłą. Ma w sobie pestki dyni i słonecznika. Oprócz tego didaję czasem łuskane i płatki owsiane. Liście rzodkiewki i botwine też lubi, bardzo lubi pora. Trawka w miarę możliwości. Sporo jedzą, tak jak to świnki.

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 26 marca 2016, 17:17

Widac, ze prosiek ma full wypas z dieta, wiec tym bardziej alarmujacy jest fakt, iz chudnie- nie ma takiej opcji by zdrowa swinka jedzac w taki sposob spadala z wagi, takze spiesz na badania czym predzej, ja bym czasami go dokarmila ta Herbal Care, bo wskazana jest przeciez dla swinek chorych i chudnacych.

Awatar użytkownika
yanian
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: yanian » 26 marca 2016, 17:47

Jeszcze tak się zastanawiam. Wet powiedział, że jej zęby brązowieją z niedoboru wit c. Jak to możliwe skoro tak dużo je i dostaje wit C i to w tej chwili już 2 razy dziennie.

Elvis waży 500 g, to chyba nie jest bardzo źle? Jego kolega też tyle waży, tylko że to karzełek. Dla porównania nasze dziewczynki ważą jedna 900 g a druga 1 kg.

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 26 marca 2016, 18:45

A ile ma, bedzie ponad rok ? to jednak zdecydowanie za malo- Gacek ma 2 latka i waha sie pomiedzy 1'300- 1'350 w zaleznosci od humoru (bo jak panu cos nie smakuje to bedzie skubal jak ptaszek, a na nastepny dzien dostaje co lubi to sie najada, dopoki nie peknie :D) i ci powiem szczerze, ze wcale nie wydaje mi sie grubiutki czy okraglutki, jak dla mnie taki w normie, ale chcialabym by dobil do okraglego 1,5kg :)
Nie robilabym porownania z tym mniejszym towarzyszem, bo jednak jego wada nie pozwala mu na osiagniecie pelnej wagi, wiec zrob porownanie do dziewczyn i juz widzisz kolosalna roznice, bo samce waza zawsze troche wiecej, takze podawaj mu jednak Herbal Care, niech juz z tej wagi nie leci.
Jesli mialby nowotwor kosci to i brazowiejace zeby bylyby wytlumaczalne, poza tym platki owsiane oslabiaja zeby, poniewaz zapobiegaja w przyswajaniu wapna czyli problemy z koscmi i zebami- od dawna dostaje, w duzych ilosciach czy bardziej sporadycznie tyle ile wygrzebie z karmy?
Nie przedobrzaj mu z syntetyczna wit c, bo jak wiesz przedawkowana tez robi szkody- widzac ze ma te 500gr powinien dostawac ok 2, 3 kropel a ze chorowity to zwiekszasz do 5, 6 jednak ja zostalabym tak posrodku z 4 kropelkami, a moze i 3 oraz zapewnila wiecej w diecie.
Lec naprawde na te badanie bobkow jak najszybciej i od razu mascie na swierzba dostaniesz- czy tam grzybicy, zobaczymy co wet powie.

Awatar użytkownika
yanian
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: yanian » 26 marca 2016, 19:05

Świniak ma lekko ponad rok. Płatki owsiane w małych ilościach. Wit C 5 kresek strzykawką.

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 26 marca 2016, 19:10

5ml w strzykawce? :O a z jakiej firmy? takiej do podawania w strzykawce jeszcze nie mialam, wiec nie wiem jak to dziala, ale gdyby to byly krople typu Cebion, Juvit to strasznie duzo.

Awatar użytkownika
yanian
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: yanian » 26 marca 2016, 20:13

Juvit daje jej 5 kresek. Wet kazała 2 x dziennie przez jakiś czas, ale i tak nie ma poprawy.
5 kresek to 0,5 ml.

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 26 marca 2016, 21:06

Chyba mamy na mysli dwie rozne strzykawki, stad te moje 5ml :D
I w sumie od kiedy dajesz? nie dziwie sie, ze nie ma poprawy- im bardziej sie czlowiek wglebia w objawy tym wyrazniej wychodzi, ze to jednak nie bedzie zwykly brak wit c, a cos o wiele powazniejszego.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca