Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Wysuszone za uszkami?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
xjoszi
Użytkownik
Świnki morskie: Karmelka <3 Tofiś <3
Łatka [*]
Kontaktowanie:

Wysuszone za uszkami?

Postautor: xjoszi » 11 maja 2016, 11:18

Hejka. To mój pierwszy post tutaj na forum.
Wcześniej naczytalam się jedynie tutaj tematów na temat łysinki za uszkami u prosiaczkow. Jednak jestem bardzo zaniepokojona. Mam dwa swiniaczki. Jeden z nich roczna Karmelka ma zmiany za uszkami. Wczesniej nie zauwazylam takowych. Dodam, ze braciszek Karmelki 5miesieczny Tofik nie ma ani łysinki za uszkami ani nic podobnego.
Prawdopodnie wybiore się do weta z Karmelka, ale chciałabym usłyszeć czy może ktoś z was miał cos podobnego...
Z gory dziękuje za pomoc. Bardzo się martwie..
Załączniki
Instasize_0511111724.jpg

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
mrowpa
Użytkownik
Świnki morskie: Tofik i Szynka
Kontaktowanie:

Re: Wysuszone za uszkami?

Postautor: mrowpa » 11 maja 2016, 12:04

Cześć jak dla mnie to wygląda na grzybicę, mój Tofik też miał takiego placka, tylko że na brzuszku. Czy te ciemne ślady to jest strupek ? jeśli tak to na 90% to jest grzybica moim zdaniem. Jak masz taką możliwość to rozdziel prosiaczki, żeby się nie zaraziły od siebie.

xjoszi
Użytkownik
Świnki morskie: Karmelka <3 Tofiś <3
Łatka [*]
Kontaktowanie:

Postautor: xjoszi » 11 maja 2016, 12:57

mrowpa pisze:Cześć jak dla mnie to wygląda na grzybicę, mój Tofik też miał takiego placka, tylko że na brzuszku. Czy te ciemne ślady to jest strupek ? jeśli tak to na 90% to jest grzybica moim zdaniem. Jak masz taką możliwość to rozdziel prosiaczki, żeby się nie zaraziły od siebie.

O, tak są rozdzielone od miesiąca. Tak wygląda mi to na strupek, ma taki za jednym uszkiem jak i drugim :(
A orientujesz się może co weterynarz może z tym zrobić? Jak długo leczylaś swojego prosiaczka?

Awatar użytkownika
mrowpa
Użytkownik
Świnki morskie: Tofik i Szynka
Kontaktowanie:

Postautor: mrowpa » 13 maja 2016, 11:25

Weterynarz przepisał leki jeden do psikania (octenisept) 3x dziennie co 2 dzień i jeden dał w strzykawce do smarowania mocniejszy od Clotrimazolu ale ten też kupiłem bo przeszło na pyszczek i do tego jeszcze tribiotic. Swojego prosiaka leczę już prawie miesiąc, już jest wielka poprawa po kilku dniach strupy zeszły i już powoli skóra zaczyna obrastać sierścią. A byłaś już u weterynarza ? Trzeba uważać bo jeśli to grzybica to może przejść na Ciebie lub kogoś innego

Wróć do „Choroby i problemy”