Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Ustalanie hierarchii

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
paulus306
Użytkownik
Kontaktowanie:

Ustalanie hierarchii

Postautor: paulus306 » 30 maja 2016, 16:00

Dzień dobry, to znowu ja .
Ostatnio zaopatrzyłam się w dwie, małe świnki morskie i związku z tym mam jedno pytanie, ale najpierw kilka słów na wstęp. Pierwszego dnia obie były bardzo przestraszone i praktycznie nie opuszczały się, cały czas siedziały obok siebie. Po kilku godzinach trochę się ożywiły i od tego momentu rozpoczęło się ustalanie hierarchii ( tak wyczytałam). Obie świnki robią się sztywne, podnoszą tyłek do góry, obok siebie bardzo wolno się poruszają, ostrożnie stawiają każdy krok i gruchają na siebie, nie raz jedna wchodzi na drugą. Jedna świnka ( Zosia ) od samego początku jakby miała przewagę nad tą drugą i byłam pewna, że to ona będzie '' rządzić ''. Dzisiaj natomiast druga świnka ( Tosia ) zaczęła być bardziej pewna siebie i dziś ona '' rządzi ''. Widzę, że po mimo tego, że jedna zaczęła być bardziej odważniejsza nieco później od drugiej - obie chcą rządzić. Czy mogłabym wiedzieć mniej więcej ile czasu potrzebują dziewczyny na ustalenie hierarchii? :blush:

Awatar użytkownika

20roks03
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Ustalanie hierarchii

Postautor: 20roks03 » 30 maja 2016, 22:43

Różnie to bywa. Raz może to zająć dzień, dwa, innym razem tydzień, a jeszcze w innym przypadku może się to ciągnąć miesiącami, ale wtedy chyba prosiaczki się w ogóle nie dogadają. Myślę, że w tym przypadku nie potrwa to zbyt długo, bo świnki się już znają, ale może być różnie. :) Pozdrawiam

paulus306
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Ustalanie hierarchii

Postautor: paulus306 » 31 maja 2016, 17:06

Dziękuję, że chociaż ktoś odpowiedział :)

Wróć do „Zachowanie”