Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Siano, trociny, żwirek,podklady,drybed-czym wykladac kuwete?

Forum poświęcone utrzymaniu czystości w klatce.
Awatar użytkownika
Pikoskinnypig
Użytkownik
Świnki morskie: Piko
Kontaktowanie:

Re: Siano, trociny, żwirek,podklady,drybed-czym wykladac kuwete?

Postautor: Pikoskinnypig » 5 czerwca 2016, 22:18

Ja to mam drybeda na pieterku gdzie nie ma jedzonka a spanie swinek ;) wiec nie skubie sianka ^^

´Nasi idealni towarzysze mają zawsze 4 łapy´<3 - Colette

Awatar użytkownika

madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: madzia0902 » 5 czerwca 2016, 23:03

Pikoskinnypig pisze:Ja to mam drybeda na pieterku gdzie nie ma jedzonka a spanie swinek ;) wiec nie skubie sianka ^^

No w takiej sytuacji to można mieć bo inaczej skubanie tego siana to dramat :( przynajmniej dla mnie

Dona
Użytkownik
Świnki morskie: Karmela, Poziomka
Kontaktowanie:

Postautor: Dona » 6 czerwca 2016, 18:20

Ja piorę drybed w białym jeleniu (płyn do prania) i dodatkowo płyn do płukania silan sensitive. Wcześniej prałam tylko w białym jeleniu, ale drybed zaczął okropnie śmierdzieć. A sianka nie skubię prze praniem, tylko strzepuję ile się da i wkładam do poszewki od poduszki zamykanej na zamek. I piorę w pralce. A po wysuszeniu i tak czeszę więc wszystkie źdźbła się wyczesują.

ikulina.
Użytkownik
Świnki morskie: Ikuś [*]
Kontaktowanie:

Postautor: ikulina. » 6 czerwca 2016, 18:53

Widzę, że chyba najskuteczniejsze są w takim razie płyny do prania? Aha, jeszcze jedno, czy czyjaś świnka po praniu drybedu miała jakieś dolegliwości itp? Bo pranie robię ze zwykłym proszkiem, mimo to ubrania po wysuszeniu nim pachną i boję się, że to zaszkodzi świniakowi :(
W sumie nie wiem, jak to jest z wyskubywaniem, ale chyba skuszę się na drybed ;)

Dona
Użytkownik
Świnki morskie: Karmela, Poziomka
Kontaktowanie:

Postautor: Dona » 6 czerwca 2016, 20:54

Moja Poziomeczka jeszcze w domu tymczasowym miała wypraną norkę w zwykłym proszku i dostała alergię. Dlatego piorę wszystko w płynach hipoalergicznych i jest ok. Chociaż zanim adoptowalam Poziomke , mojej pierwszej śwince Karmelce prałam wszystko w arielu i było ok, jeśli chodzi o sianko to rzeczywiscie nie raz czytałam że inni narzekają, ale ja jakoś nie mam z tym większego kłopotu. Dodatkowo pod pasnik podkladam plastikowe wieczko po pudełka na kanapki i za dużo na drybed się nie sypie. A jak po praniu dobrze się to wyczesze, to ścianki tak się nie wbija i łatwo je odkurzyć.

Awatar użytkownika
werolla06
Użytkownik
Świnki morskie: Tutu i Lola[*]
Kontaktowanie:

czym wyłorzyć klatke

Postautor: werolla06 » 2 lipca 2016, 18:26

proszę o pomoc
bo nie wiem co wyłożyć świnkom do klatki bo narazie mają takie podkłady
ale im się wczepiają w pazurki :distrustful: i już poprostu mnie wiem co wyłożyć żeby się łatwo sprzątało :confused:

więc proszę o szybką odpowiedź

'Wyłożyć'. Poza tym, jest cały wątek o tym, czym wykładać klatkę. Wystarczy poszukać.
GalaxySparkle

Obrazek

ps: wymiziajcie swoje świnki odemnie

Nikola12
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: czym wyłorzyć klatke

Postautor: Nikola12 » 2 lipca 2016, 19:09

ja polecam żwirek drewniany a na to matę łazienkową/dry bed

Henia i jagoda
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: czym wyłorzyć klatke

Postautor: Henia i jagoda » 2 lipca 2016, 23:59

Ja bym ci polecił trociny i żwirek w miejsca gdize sikają świnki ja moim kupiłem kuwete i robią do niej nawet bobki więc można powiedzieć ze trociny są czyste. Maty nie stosowalem bo zmieniam klatkę i jak już zmienię to spróbuję . Dry Bed jest ciężki w utrzymaniu z tego co słyszałem. Na tą chwilę trociny i żwirek w miejsca gdize sikają prosiaczki jest najlepsze. Świnki Mają miękko.

Moreni
Użytkownik
Świnki morskie: Momo
Skuld
Ahsoka
Serenada
Kontaktowanie:

Postautor: Moreni » 21 sierpnia 2016, 15:01

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zmianą maty łazienkowej na coś innego. Kusi mnie opcja ze żwirkiem drewnianym na dnie i trocinami na górze. Pytanie teraz, jak to się sprawdza. Jestem leniwą bułą i gdybym miała robić gruntowne sprzątanie klatek dwa-trzy razy w tygodniu, to trochę mnie to nie urządza... Ktoś stosuje taką metodę? Jak często trzeba wymieniać ściółkę przy 3-4 świnkach?

lemonochan
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: lemonochan » 6 września 2016, 16:33

Moreni pisze:Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zmianą maty łazienkowej na coś innego. Kusi mnie opcja ze żwirkiem drewnianym na dnie i trocinami na górze. Pytanie teraz, jak to się sprawdza. Jestem leniwą bułą i gdybym miała robić gruntowne sprzątanie klatek dwa-trzy razy w tygodniu, to trochę mnie to nie urządza... Ktoś stosuje taką metodę? Jak często trzeba wymieniać ściółkę przy 3-4 świnkach?

Ja przy dwóch świniakach wybierałam codziennie tam gdzie najbardziej sikały i raz na 1-2 tygodnie całość.
Przy czym codziennie to wybierałam 1/2 zawartości zostawał tylko środek gdzie nie sikały ;/ (sikają w kątach i wzdłuż klatki :( )
No i na dodatek świnki zaczęły kichać, starałam się brać duże trociny bez pyłu ;/

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Sprzątanie i podłoża”