Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Sianko Natural Vit z dodatkami

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Figa
Użytkownik
Świnki morskie: Figa, Frezja
Kontaktowanie:

Sianko Natural Vit z dodatkami

Postautor: Figa » 11 czerwca 2016, 18:14

Czy podajecie swoim świnkom sianko Natural Vit z dodatkami?
Moja Figa uwielbia te z dodatkiem pora i mięty. Jest jeszcze w ofercie między innymi sianko z dodatkiem kapusty, natomiast zastanawiam się nad kupnem, ponieważ wiem, że kapusta w nadmiernej ilości szkodzi, a jednak trochę czasu minie, zanim prosiak zje całe opakowanie sianka (nawet jeśli będę je podawać wymiennie z innym smakiem). Czy może szkodzi świeża kapusta w nadmiarze, a z suszoną już nie ma takiego problemu?

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Sianko Natural Vit z dodatkami

Postautor: befana30 » 11 czerwca 2016, 19:21

Ciekawa kwestia, naprawde bardzo ciekawa i niespotykana :) nawet nie wiedzialam, ze kapuste mozna ususzyc :D jakos nie widze jej w takiej formie :) w kazdym badz razie skoro na rynku sie znajduje tzn ze najwidoczniej mozna, pozostaje kwestia wzdec, o ktorych juz pewnie zdazylas wyczytac, nie tylko kapusta- rowniez brokuly, kalarepa, brukselka, kalafior i jarmuz, pewnie czegos zapomnialam :) napewno suszona kapusta ma po czesci wlasciwosci tej swiezej, wiec w nadmiarze moze byc niebezpieczna, ale w jakim procencie trudno odgadnac, wydaje mi sie, ze jest latwiej przyswajalna w suchej postaci takze dozowanie takiego ulepszonego sianka nie powinno zaszkodzic, mozesz wziasc 2 rozne typy i wymiennie podczas tygodnia podawac prosiaczkowi czy tam dla pewnosci raz na tydzien takie z kapusta a w pozostale dni juz normalne, w taki sposob napewno jej sie nic nie stanie :)

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Figa
Użytkownik
Świnki morskie: Figa, Frezja
Kontaktowanie:

Postautor: Figa » 11 czerwca 2016, 19:48

Również mnie to zaskoczyło, sianko w ofercie jest z kapustką i jeszcze z wieloma innymi warzywami i ziołami, do wyboru do koloru :) dziękuję za odpowiedź!
Załączniki
sianko.jpg

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 16 czerwca 2016, 17:15

Nigdy nie podawałam takiej kapustki, ani nawet o niej nie słyszałam, choć mam suszone brokuły z Herbal Pets, które podaję od czasu do czasu. Również wydaje mi się, że suszona kapusta może być mniej 'wzdęciogenna' od świeżej, aczkolwiek niedojedzone liście kapusty, które obeschły, zawsze wyrzucałam.

Wróć do „Żywienie”