Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Mój prosiak jest ciągle zły!

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
mattkapolka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Mój prosiak jest ciągle zły!

Postautor: mattkapolka » 28 czerwca 2016, 12:32

Witam.
Adoptowalam świnie. Półroczna. Jej przeszłość odpuszczę sobie opisywać. Miała dobrze.
Mieliśmy już od paru lat królika. Na początku świnia mieszkała osobno z królikiem aczkolwiek sama się wprowadziła do klatki królika. Zalapali między sobą jakąś dziwną więź. Po paru dniach już się lizaly zwierzaki i tulily. No ok. Asymilacja przebiegła z królikiem pomyślnie. Z nami też. Mieszka z nami 3 miesiące. Ale nie w tym problem.
Musieliśmy wyjechać na parę dni. Parę razy dziennie przychodziła do nich nasza sąsiadka. Było ok. Zwierzaki codziennie puszczane itp. Od 3 dni odkąd wróciliśmy świnia jest zła. Bardzo zła. Nie piszczy z rana tylko zgrzyta zębami. Ustawia królika a później leci się do niego przytulić i myje go. Po chwili znów go straszy. Jak przekładam ja do swojej klatki drugiej to piszczy - królik też od razu leci co się dzieje. Nie mam pojęcia co się dzieje. Tłumaczenie że złość piękności szkodzi nie działa ;-) prosiak chodzi zły jak osa, przekupywanie też nic nie daje, znaczy daje tyle że zabiera przysmak i idzie zła a wcześniej jadła z ręki. Czy to kara za to że wyjechaliśmy / wróciliśmy?

Awatar użytkownika

Dona
Użytkownik
Świnki morskie: Karmela, Poziomka
Kontaktowanie:

Re: Mój prosiak jest ciągle zły!

Postautor: Dona » 28 czerwca 2016, 15:31

Świnka jak każde żywe stworzenie może mieć swoje fochy. Pewnie się pogniewała. Tym bym się za mocno nie przejmowała. Jakieś przekupstwo pietruszką lub ogórkiem i za parę dni jej przejdzie. Ale nie powinno się trzymać świnki i królika razem. Jeŝli świnka zje jego odchody może ciężko zachorować. Powinna mieć ŝwińskiego towarzysza. Mocno ją narażać trzymając razem z królikiem.

mattkapolka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: mattkapolka » 28 czerwca 2016, 17:35

Trzymaniem też bym się nie przejmowala. Miałam 9 lat królika i świnie w jednej klatce. 9 bitych lat żyli razem. Najpierw pożegnaliśmy się z królikiem a później że świnka. Dosłownie w odstępie jednego dnia. ..

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 30 czerwca 2016, 18:51

Te trzymanie swinki i krolika to taka rosyjska ruletka- nie tyle ze wzgledu na odmiennosc zachowania, jezyka itd ile wlasnie na choroby i wirusy typowe dla jednego gatunku, a grozne dla tego drugiego jak w przypadku krolikow, ktore nader czesto sa ukrytymi nosicielami wirusu cuniculi wysysanego z mlekiem matki- dla nich niegrozny o ile pozostaje "nieaktywny", a dla swinek nieraz smiertelny, dlatego tutaj mialabym wiele obiekcji, tym bardziej ze mojego krolika taki wirus zaatakowal i pamietam az za dobrze ogolny paraliz, zalatwianie sie pod siebie, niemoznosc jedzenia i unikciecie czystym cudem pewnej smierci.

Jesli chodzi o "foch" swiniaka- obrazil sie Pan i tyle :D mi rowniez sie zdarzylo przy moich swintuchach, przy czym 'wybylam' zaledwie na jeden dzien ;) trzeba bylo wyglaskac towarzystwo, powychwalac ze takie kochane, przekupic pare kolejnych dni i wrocily do normy z zachowaniem, ale w pierwszy dzien to tak na mnie zezowaly spod byka, tak zgrzytaly zebami, ze az sie pokladalam ze smiechu :)

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

mattkapolka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: mattkapolka » 6 lipca 2016, 19:52

Przeszło mu już :) drze się klasycznie, zachowuje się również klasycznie, ale próba odseparowania go od królika i na odwrót graniczy z cudem. Próbuję i próbuje ale tylko darcie. Już wiem jak wygląda ten słynny pisk pojedynczy ... nie wiem czy jemu się nie porabalo że to Jego mama. Królica nie może bez pozwolenia wyjść z klatki bo się darcie zaczyna. A jak już wyjdzie to świnia biegnie za nią :p mam wrażenie że mam chlew kiedy tylko próbuje odstawić od królika. Probowalam nawet przenieść do innego pokoju ale za wiele to nie dało. ..