Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Apsik!!

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
anka12314
Użytkownik
Kontaktowanie:

Apsik!!

Postautor: anka12314 » 7 maja 2016, 9:52

hej moja świnka odkąd została kupiona ze sklepu zoologicznego ciągle kicha. Nie wiem czy mam z nią iść do weterynarz bo zachowuje się normalnie ( je nie jest osowiałą) Macie jakieś rady dla mnie co zrobić ? :look:

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Apsik!!

Postautor: befana30 » 7 maja 2016, 10:14

Pierwsza- moze byc przeziebiona, czyli podawaj wit c.
Druga- znajduje sie w przeciagu lub jest jej zimno, jakie ma podloze? legowisko, domek, kocyk?
Trzecia- jest alergiczna na podloze czy sianko, jakiego uzywasz? jesli trociny, a do kichania dochodza zaropiale oczka i nadmierne drapanie sie, tracenie siersci to jest na nie alergiczna, zmien na zwirek/ pellet+ drybed czy mate i obserwuj czy juz tak nie kicha. Jesli jednak sie nie drapie, nie traci siersci, a jedynym objawem bedzie kichanie przy trocinach/ sianku tzn ze jest nieodpylone.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Nacia 141
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia, Czarnulka
Kontaktowanie:

Postautor: Nacia 141 » 8 lipca 2016, 16:41

Połóż więcej siana i trocin na podłożu, sprawdź czy u świnki nie zimno. Jeśli tak, to podwyższ klatkę - jakiś klocek, półeczka. Pomorze. Z moją jest podobnie, kicha, pociera pyszczek łapką. To nic groźnego

Pomorze.
A może Śląsk albo Małopolska?
GalaxySparkle

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 8 lipca 2016, 17:16

Nacia 141 pisze:Połóż więcej siana i trocin na podłożu, sprawdź czy u świnki nie zimno. Jeśli tak, to podwyższ klatkę - jakiś klocek, półeczka. Pomorze. Z moją jest podobnie, kicha, pociera pyszczek łapką. To nic groźnego

1. Sianko to pokarm, a nie sciolka choc swinki uwielbiaja sie w nim wylegiwac na podloze sie nie nadaje.

2. Jesli kicha non stop i przeciera nosek lapka to raczej jest grozne :distrustful: poczatki przeziebienie, ktore nieleczone moze sie przerodzic w ostrzejsza infekcje drog oddechowych/ zapalenie pluc, aplikowalabym przynajmniej wit c przez tydz by swinke wspomoc w chorobie.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 25 lipca 2016, 19:48

Jeszcze jedna rada, taka ogólna: Zawsze z nową świnką idź na badanie. Szczególnie, że Twoja świnka jest z zoologa, a tam różne choroby mogą się znaleźć. :/

Wróć do „Zachowanie”