Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Muj świniak wazy 1,48kg czy to dużo

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Moreni
Użytkownik
Świnki morskie: Momo
Skuld
Ahsoka
Serenada
Kontaktowanie:

Re: Muj świniak wazy 1,48kg czy to dużo

Postautor: Moreni » 8 lipca 2016, 23:23

befana30 pisze:Moj samiec wazy 1'300gr i daleko mu do otylosci, dorosla swinka z waga rowna/ mniejsza niz 1kg jest po prostu niedozywiona.

Nie no, nie demonizowałabym. Moja Skuld waży 800g i jest okazem zdrowia. Appa waży ponad 1100g i też jest okazem zdrowia. Po prostu świnki ze sklepów zoologicznych w wyniku kiepskiego żywienia za młodu (a pewnie i pokoleń chowu wsobnego) rosną zazwyczaj mniejsze. Znalazłam kiedyś informację, że norma dla świnki nierasowej to 700-1000g właśnie, ale górna granica jest mniej ostra niż dolna (bo mamy i teddiki do 1,5kg, i cuye do 3kg, ale świnka poniżej 700g to już jednak choroba).

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 9 lipca 2016, 8:11

U mnie wszystko ponad kilo :lol:
Gacek 2 miesiace temu mial 1'365gr, ale na lato skubany zawsze chudnie co jest normalne przez upaly, Pusia to samo- wczesniej 1'275gr teraz 100gr mniej, Kluska z kolei non stop skacze ok.1'100gr pare gr mniej, pare wiecej, a 800gr wazyla majac 4 miesiace, a nie mam rasowcow, takie mieszance, kiedys nawet sadzilam, ze Pusia jest mala dopoki nie widzialam naocznego porownania z rosnaca Kluska. W kazdym badz razie mowie o dorodnych doroslych swiniakach ok.2 letnich i gdzie nie spojrze tam wszystko rosnie ponad kilo, a mase nabieraja do ok.1,5roku zycia- to podaje z wlasnej obserwacji, kiedy jednak widzialam swiniaki dorosle (2 lata > ) z waga ok.800gr to byla skora i kosci bardzo pod nia wyczuwalne, zero brzuszka.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Moreni
Użytkownik
Świnki morskie: Momo
Skuld
Ahsoka
Serenada
Kontaktowanie:

Postautor: Moreni » 9 lipca 2016, 12:17

Moje mają dopiero koło roku (Skuld niecały, reszta ponad), ale jakoś nie wydaje mi się, żeby miały jeszcze spektakularnie (tzn. powyżej 150g) przytyć, patrząc na ich tempo.
Nie no, Skuld zdecydowanie nie widać kości.:D Ale faktycznie jet zupełnie inaczej zbudowana niż Appa i Momo. Poza tym, że jest od nich zwyczajnie mniejsza (nawet głowę ma krótszą i węższą), cała się składa z mięśni, ciągle biega i żadna fałdka jej nie zwisa. Świnka-atletka.;)