Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Samiec czy samiczka? Pomoc przy ustalaniu płci

Forum poświęcone ustalaniu płci, ciąży i opiece nad młodymi świnkami morskimi.
befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Samiec czy samiczka? Pomoc przy ustalaniu płci

Postautor: befana30 » 3 lipca 2016, 8:30

Zdjecia strasznie podchwytliwe :D
powiedzialabym raczej, ze na pierwszych dwoch to samce, przy drugim jednak mam watpliwosci bo nie wiem czy to wciecie czy ksztaltujaca sie "kuleczka", a na pozostalych dwoch samice na bank bo wciecie jest bardzo wyrazne- ale faktycznie najlepiej poczekac jeszcze tydz, wtedy "co nieco" im urosnie jeszcze bardziej i sie zacznie ksztaltowac wyrazniej takze latwiej bedzie osadzic co tam w trawie piszczy ;)
Uwazaj jednak z tym wspoonym trzymaniem towarzystwa, bo jeden z moich samcow zaczal gruchac na siostrzyczki i mamuske majac 2 tyg takze w tej sytuacji sygnal, iz chlopakowi zaczynaja hormony buzowac i trzeba rozdzielic.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika

madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: madzia0902 » 3 lipca 2016, 12:23

no coś Ty przecież na 3 widać że już mu coś rośnie :D a 2 to typowa litera Y charakterystyczna dla dziewczyn :D no ale poczekajmy jeszcze tydzień może się coś wykształci :D

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 3 lipca 2016, 13:16

madzia0902 pisze:no coś Ty przecież na 3 widać że już mu coś rośnie :D a 2 to typowa litera Y charakterystyczna dla dziewczyn :D no ale poczekajmy jeszcze tydzień może się coś wykształci :D

Robimy zaklady..? :naughty:
Ja stawiam, ze 1 i 2 zdjecie to samce, a 3 i 4 to samice.
Przy dwoch pierwszych cale miejsce intymne jest podluzno-owalne ze wzgledu na formujace sie jajeczka i kuleczka dopiero lekko zaznaczona, ale juz za tydz, zacznie sie bardziej uwypuklac :D
Przy 3 i 4 ten wyrazisty niby cypelek to charakterystyczne wciecie Y widoczne tak bardzo, poniewaz jeszcze yhm, yhm ..."wargi" sie nie wyksztalcily, jednak z czasem napuchna powodujac, ze cypelek Y bedzie mniej widoczny, czyli bardziej wklesly :naughty: poza faktem, ze cale miejsce intymne ma forme perfekcyjnego koleczka.

madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: madzia0902 » 3 lipca 2016, 21:31

Ahahah dobra zakład :D moim zdaniem 1,3 i 4 to będą samce a 2 to samiczka no bo zobacz jak wyglądało to u Babe jak miała tydzień, prawie identycznie jak na 2 zdjęciu :D

Obrazek

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 4 lipca 2016, 20:17

No tak, ale Ci juz wspominalam ze u tych Twoich golasow to wszystko bylo precyzyjnie widac :D az za bardzo..! :lol:
W kazdym badz razie ja stawiam na zdjecie wykonane z innej perspektywy i ukladu swiatla, ktore zmienia rezultat koncowy- chyba nawet na wczesniejszej stronce tego dzialu ktos zrobil dwa ujecia tej samej swinki i wyszlo "homo-niewiadomo" :lol: na jednym jako samiczka, a juz na drugim pod skosem i inna gra swiatel zywcem wyszedl samiec xD dlatego mysle, ze 100%-towo mozna odgadnac na zywo, ale po zdjeciach to loteria, jakby nie bylo: zaklad stoi :D

Awatar użytkownika
ita79
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ita79 » 9 lipca 2016, 0:05

wiecie.. oglądam te swoje świnki czasami sama na szybko, żeby się nie spostrzegły i nie denerwowały.. i dla mnie to czarna magia :( , wszystkie takie same od spodu ..
Teraz próbowałam znów ze zdjęciami , ale utrzymać prosiaczka jedną ręką kiedy w drugiej ciężka lustrzanka nie chcąca akurat złapać ostrości to graniczy z cudem. Gamonie się wyrywają i tyle.. chociaż wiem , że im krzywdy nie robię bo trzymam ostrożnie, więc ani pisną.. to jednak kiedy czuję jak serduszka trzepoczą to nie mam sumienia dłużej trzymać w takiej niewygodnej pozycji.
Dziś będzie po jednej fotce- ale już całkiem nieudane- a jutro spróbuję na balkonie w świetle dziennym.. bo jakoś muszę szybko tą płeć określić.

1.
Obrazek

2.
Obrazek

3.
Obrazek

4.
Obrazek

kolejność taka jak poprzednio.

Moreni
Użytkownik
Świnki morskie: Momo
Skuld
Ahsoka
Serenada
Kontaktowanie:

Postautor: Moreni » 9 lipca 2016, 0:15

2 i 3 samce na bank, cztery wydaje mi się, że samiczka, a na 1 za mało widać (choć jakbym miała zgadywać, to też samiec).

madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: madzia0902 » 9 lipca 2016, 0:57

Coś czuję że będzie na moje że 3 samce i jedna samiczka :D Tyle że u innych prośków ahaha bo moja 2 z samiczki zmieniła się w samca :D Tak jak Moreni pisze 2 i 3 to 100 % chłopaki :) 1 to na 95 % chłopak bo mimo że zdjęcie zamazane to widać kuleczkę i pod nią kreskę charakterystyczne dla chłopców :) Nie mam pojęcia co do ostatniego prośka ale jak piszesz że wszystkie wyglądają identycznie to może to też samiec :O

P.S. Befana30 Twoja bankowa samiczka też zmieniła się w samca ahahah :D

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 9 lipca 2016, 8:18

Faktycznie wyglada na to, ze 1, 2, 3 samce, a ostatnia samica.

@madzia0902
cholera, przegralam... :oops: :lol:

Awatar użytkownika
ita79
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ita79 » 9 lipca 2016, 18:05

może tu lepiej będzie widać ..

1.
Obrazek