Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

mały przyrost wagi

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Elizzy
Użytkownik
Kontaktowanie:

mały przyrost wagi

Postautor: Elizzy » 11 sierpnia 2016, 14:27

Moi drodzy, chciałabym się zorientować, czy ktoś miał już taką sytuację. Mam dwie łyse świnki morskie, rodzone siostry. jedna od początku była ciut mniejsza. Do tej pory różnica między nimi wynosiła ok 60g i obie rosły mniej więcej po tyle samo zachowując tę różnicę. Ostatnio byłam na wakacjach i przez 2 tyg świnkami zajmowała się koleżanka. Co do jej opieki nie mam wątpliwości, ze była dobra. Niestety po zważeniu świnek okazała się, że mniejsza świnka przytyla tylko 10 g! Dla odmiany ta druga jest cięższa o 40 g. Obie świnki mają po 3 miesiące i 2 tygodnie i ważą 601 g i 492 g. świnka zachowuje się normalnie, chętnie zjada wszystko. Ale czy tak niski przyrost masy jest normalny?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: mały przyrost wagi

Postautor: GalaxySparkle » 15 sierpnia 2016, 18:20

Nie widzę powodów do obaw. Nawet, gdyby waga troszeczkę spadła (jednak nie więcej niż 10% całkowitej masy), to taki spadek też może się zdarzyć. Poza tym, świnka może mieć w ciągu doby spadek wagi, który nie oznacza nic złego. Zawsze możesz, po odnotowaniu spadku, zważyć świnkę kolejnego dnia, żeby upewnić się, że waga odbija znów do góry.

Elizzy
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: mały przyrost wagi

Postautor: Elizzy » 16 sierpnia 2016, 8:24

Dzięki za odp. Rzeczywiście jest ok! Swinka znowu łapie masę;)

Wróć do „Choroby i problemy”