Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Przestały się lubić?

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Moreni
Użytkownik
Świnki morskie: Momo
Skuld
Ahsoka
Serenada
Kontaktowanie:

Re: Przestały się lubić?

Postautor: Moreni » 15 sierpnia 2016, 20:20

Rudaa pisze:To ja już przestaję powoli rozumieć. Świnka, zwierzątko stadne. Miej przynajmniej dwie, bo wpadnie w depresję jak będzie sama. Informacje o krajach, w których nie można nabyć pojedynczej świnki. Świnka nie może być sama ect. A teraz starcie z rzeczywistością: świnki częściej wszczynają awantury niż się kochają, cud jeśli się tolerują. Walczą o dominację, no i tekst dotyczący tych jakże stadnych zwierząt: jak nie gryzą się do krwi nie oddzielaj... No i gdzie tu sens,gdzie logika? Nie jestem przeciwniczką posiadania kilku świnek, uwielbiam je ponad wszystko, sama mam dwie, dla których zrobiłabym wszystko. Ale po lekturze forum, zastanawiam się, czy aby z tą potrzebą posiadania innej świnki to tak do końca prawda, czy to aby nie tłumaczenie siebie, przed tym, że w domu musi pojawić się kolejne zwierzątko. Bo każdy miłośnik tych zwierzątek wie, ze one uzależniają i rzadko na jednej się kończy :)

Bo starcie z rzeczywistością bywa bolesne. ;) Wszystkie stadne zwierzęta ustalają jakąś tam hierarchię, choćby najbardziej miziaste i spokojne były. I świnki są chyba najmniej gwałtowne w tych ustaleniach, biorąc pod uwagę choćby opisywane przez Ciebie przeżycia z królikami. Ale też świnki są zwierzętami, dla których kontakt fizyczny nie jest jakimś szczególnie częstym i komfortowym sposobem zadzierzgania więzi - do tego u nich służą wokalizacje. I dlatego świnki rzadko tworzą stadka na tyle zżyte, że śpią przytulone - po prostu na tyle cenią sobie swoja przestrzeń osobistą, że będą jej zaciekle bronić, jeśli uznają, że koleżanka z klatki ją narusza. Co nie oznacza, że nie cenią sobie towarzystwa. :)

Awatar użytkownika

Figa
Użytkownik
Świnki morskie: Figa, Frezja
Kontaktowanie:

Re: Przestały się lubić?

Postautor: Figa » 15 sierpnia 2016, 21:46

Bardzo dziękuję za pomoc ;) Co do pytania o wiek: moje dziewczyny mają po około pół roku. Pierwsza była Figa, po miesiącu doszła Frezja. Łączenie przebiegło bez problemów, po 10 min były zaznajomione, choć przez pierwszą noc unikały wspólnego snu we wspólnym domku ;) Aż do tej pory nie było żadnych akcji, bardzo rzadko któraś gruchnęła na koleżankę. Dziś też już jest spokojniej, trochę się unikają i nie siedzą razem na piętrze, ale Figa nie czai się i nie skacze na Frezję. No i cóż, jak to z babami - są zawsze mniejsze lub większe problemy :)