Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

czy to może być przesuszona skóra?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
pyzka26
Użytkownik
Świnki morskie: Figa a.k.a Figgson (teraz już Buła)
Lilo, Lilucha ew. Petarda
Xena
Kontaktowanie:

czy to może być przesuszona skóra?

Postautor: pyzka26 » 28 sierpnia 2016, 16:19

witam
w lipcu tego roku zakupiłam dwa świniurki- angorkę i US teddy, samiczki. po ok. miesiącu zorientowałam się, że tedzia jest w ciąży, mówi się trudno :)
dziś mam w domu tedzię i 4 maluchy (druga świnka ze względu na agresywne zachowanie po porodzie jak i oddzieleniu znalazła nowy domek u znajomej siostry, jak i również towarzystwo nowej świnki).
przez okres ciąży nie brałam tedzi na ręce, bo zwyczajnie mi na to nie pozwalała (sprzątając klatkę wkładałam do niej kartonik wymoszczony trocinami i 'zaganiałam' świnkę do niego).
dopiero od niedawna mogę ją wziąć i dokładnie obejrzeć i z moich obserwacji- świnka ma taki jakby 'łupież', skóra miejscami łuszczy się, jakby była przesuszona i świnka nie drapie się często ale od czasu do czasu się jej zdarza. nie zauważyłam żadnych pasożytów typu wszoły, skóra bez strupków poza tym, apetyt jest taki, że z dziecmi się 'bije' o miejsce przy trawce (rwana z własnego ogródka), aktywna jak przed tym zanim się zmieniła w beczkę xD
czytałam o tej rasie i wiem, że może mieć problem z suchą skórą więc stąd też pytanie- czy wprowadzić do diety np. słonecznik i odczekać tydzień, czy będzie poprawa czy może szykować się na wizytę u weterynarza (nie żal mi kasy, ale maluchy długo bez niej nie wytrzymują, a najbliższy wet prawie 100km, mam na myśli takiego typowo świnkowego). trochę się boję, bo jeśli to coś poważnego to może przejść na maluchy i bądź tu człowieku mądry :(

Awatar użytkownika

Moreni
Użytkownik
Świnki morskie: Momo
Skuld
Ahsoka
Serenada
Kontaktowanie:

Re: czy to może być przesuszona skóra?

Postautor: Moreni » 28 sierpnia 2016, 16:48

Możesz kupić taki specjalny szampon dla gryzoni - Hexoderm się nazywa, sprzedają go w jednorazowych saszetkach i wykąpać świnkę (jeśli nie znajdziesz heksodermu, możesz po prostu kupić zwykły nizoral). Moja Momo niby też się nie drapała, tylko trochę jej się skóra łuszczyła, ale jakimś dziwnym trafem po kąpieli w przeciwgrzybiczym szamponie jej przeszło.;) Jeżeli nie pomoże, to jednak zalecam wizytę u weta. (ile właściwie mają maluszki? Jeśli powyżej tygodnia to myślę, że dadzą radę jeden dzień przetrwać bez mamy. Pamiętaj, żeby oddzielić samczyki w odpowiednim wieku).

pyzka26
Użytkownik
Xena
Kontaktowanie:

Postautor: pyzka26 » 28 sierpnia 2016, 16:55

jutro wracając z pracy kupię nizoral bo wątpię, że ten wetowy szampon dostanę u siebie (ale popytam). maluchy urodziły się 20ego sierpnia, zasadniczo jedzą to co mama i piją wodę więc pewnie wytrzymają. tak się złożyło, że są dwa samce i dwie samice, więc po rozdzieleniu nie będzie nikt sam (i oczywiście, że rozdzielę, świnki nie muszą mieć świniątek, a ja dodatkowego stresu xD) :) no i na panów mam chętną osobę, a córcie zostaną chyba przy mamusi :)

Moreni
Użytkownik
Skuld
Ahsoka
Serenada
Kontaktowanie:

Postautor: Moreni » 28 sierpnia 2016, 17:12

Jeżeli masz w mieście sieciówki zoologiczne, to warto zajrzeć, tam mogą mieć (ZooKarina na przykład ma, ale oni mają sklepy tylko na północy kraju).
Zostaw córeczki, trzy świnki będą szczęśliwsze niż jedna.;)

pyzka26
Użytkownik
Xena
Kontaktowanie:

Postautor: pyzka26 » 28 sierpnia 2016, 19:09

właśnie nie mam :( najbliższy to w Grudziądzu by pewnie był. spróbuję z nizoralem :) i dam znać co to będzie, zwłaszcza, że to będzie nasza pierwsza kąpiel xD

Moreni
Użytkownik
Skuld
Ahsoka
Serenada
Kontaktowanie:

Postautor: Moreni » 28 sierpnia 2016, 20:08

Tylko nie zapomnij porządnie jej wysuszyć - kręcone futro bardzo mocno chłonie wodę.:) Moje rexy schną trzy razy dłużej niż moja gładkowłosa.:/

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca