Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świniak bardzo piszczy

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Świniak bardzo piszczy

Postautor: befana30 » 27 września 2016, 20:41

Nie :lol: nie o to mi chodzilo :lol: daj jej ponowny zestaw warzyw, zielska, dorzuc czastke owoca jaka masz w domu- taka wypasiona porcje jej zostaw na noc, bo karmy wogole nie biore pod uwage z gory zakladajac, ze w misce caly czas ma i skubie kiedy chce ;) Masz moze teraz cos z zieleniny w domu? zostaw jej dodatkowo z 2 listki np salaty i kolejne talarki warzyw i wtedy zobacz czy spokojnie noc przetrwa :)

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika

LadyMusic
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: LadyMusic » 27 września 2016, 21:14

Ale z tego co zaobserwowałam, to chyba nie dałabym rady utrzymywać jej miseczki cały czas pełnej. Nasypię jej, a za pół godziny jest wyjedzone, dam następną porcję i jest tak samo :P Mam kapustę pekińską, rzucę jej listek, dodam może jeszcze tego ogórka i kawałek jabłka, no i nasypię pełną michę karmy :)

Figa
Użytkownik
Świnki morskie: Figa, Frezja
Kontaktowanie:

Postautor: Figa » 27 września 2016, 22:02

Hej! Jeszcze tylko naszła mnie taka wskazówka: nie powinno się podawać ogórka w jednym posiłku z innymi warzywami. Jest to spowodowane tym, że ogórek zawiera enzymy, które zabijają witaminę C. Czyli jeśli np. poda się prosiałkowi paprykę (dużo witaminy C) oraz do tego plaster ogórka, to ta witamina z papryki się nie przyjmie niestety. Marchewka, o której pisałaś, także ma sporo tej witaminy :) Najlepiej podawać ogórka samego, w formie np. przekąski między posiłkami. Ogólnie świnki uwielbiają, także skórkę (a może zwłaszcza :) ). Z tego właśnie też powodu, jeśli trzeba będzie podać śwince syntetyczną witaminę C, to nie na ogórku.

LadyMusic
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: LadyMusic » 28 września 2016, 8:48

Prawie się udało ;) do 5 był spokój, wstałam do łazienki i zaczęła kwiczec. Rzuciłam jej marchewkę i poszła spać. O 6.30 usłyszała mojego brata, też kwiczala dość długo, nasypalam karmy. Teraz budziła mnie jakieś pół godziny dopóki nie dostała jeść, nie wiem gdzie ona to wszystko mieści :o

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 28 września 2016, 10:05

No i widzisz, juz jakis sukces :) poza tym z czasem tez nabierze wyczucia co do godz posilkow, ale jesli prosi to podawaj czesciej albo zwiekszaj ilosc podczas takiego jednego posilku- rosnie malutka to potrzebuje wiecej pozywienia, zupelnie jak z dziecmi ;)
Ja na Twoim miejscu np. na sniadanko zaczelabym podawac z 2, 3 liscia np salaty rzymskiej (bo duze), do tego zostawiala miks warzyw i obserwowala z jaka szybkoscia niknie, do kiedy jej starcza i czy zjada wszystko, w zaleznosci od tego bym sie bazowala z czestotliwoscia i iloscia kolejnych posilkow. Cos czuje, ze bedzie jadla wiecej niz podany przyklad co wcale mnie nie zdziwi, zacznij jej rowniez wprowadzac rozne odmiany zieleniny, uwazaj przy tym na te rozdymajace jak kapusta, brokuly, kalafior. Moje uwielbiaja swieze ziolka, rowniez szpinak, cykorie itd poza tym masz full wypas z aktualna trawa- daj jej dzisiaj i zobacz z jakim apetytem zacznie palaszowac ;)

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

LadyMusic
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: LadyMusic » 28 września 2016, 18:56

Już dziś zauważyłam, że niby woła o jedzenie, ale niektóre warzywa zostają nieruszone w miseczce. Najchętniej zjada karmę, posmakowała jej też trawa, skubie sianko. Nie tknęła pomidora, papryki, cukinię skubnęła kilka razy i też zostawiła. A kiedy usłyszy szelest reklamówki (w niej mam karmę), to nawet jeśli aktualnie je jakieś warzywa to zaczyna niemiłosiernie piszczeć. Kiedy zjada suchy pokarm w ogóle się nie odzywa. Czyżbym trafiła na wiecznie wygłodniały ale wybrzydzający okaz? :P

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 28 września 2016, 20:39

Albo gadatliwy. Swinki wgl uwielbiaja dzwiek reklamowki.

madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: madzia0902 » 29 września 2016, 12:12

Udało mi się stworzyć mini poradnik jeśli chodzi o karmienie dla początkujących właścicieli świnek, powinno Ci się przydać :) https://forum.cavia.pl/viewtopic.php?f=7&t=9214

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 29 września 2016, 13:14

Lady wydzielaj karmę i jeśli prosiek zje te 30-50gr to już więcej nie dosypuj. Świnka głównie powinna jeść świeże warzywa, owoce, zieleninę, siano/suszonki. Karma to tylko dodatek do diety. Logiczne jest, że jak zjada głównie karmę to nie będzie miała miejsca na warzywa/zielsko w dużej ilości.

lemonochan
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: lemonochan » 29 września 2016, 16:17

Ja bym nie dawała świeżych warzyw kiedy chce. Mój świnka tak się przyzwyczaił, że piszczał cały czas. Powiedziałam dość i daje im tylko w wyznaczonych godzinach rano, na obiad i kolację. A karmę zawsze mieli pełną miskę, którą głównie zjadają w nocy. Mam karmę CC. Świnki nie maja nawet kilograma po mimo cało dobowego dostępu do karmy

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Zachowanie”