Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Kolby Orientale

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
Klodiq
Użytkownik
Świnki morskie: Stefania, pieszczotliwie Stefcia; Edward, Felek, Bruno
Kontaktowanie:

Kolby Orientale

Postautor: Klodiq » 23 października 2016, 0:39

Prosiak uwielbia, a Wy co Myślicie?
Zdjęcie nie chce się dodać, opisze.
Skład: ziarna zbóż 78% (pszenica, kukurydza), susz owoców leśnych 6%, nasiona oleiste 2% słonecznik, kardi, produkty piekarnicze 14% biszkopt mielony.
Szukalam kolb z Vitapolu, smakers wiosenny, ale nie było. Przeszukalam wiele sklepów zoologicznych u mnie i ta, uwierzcie mi, była najlepsza.
Co Myślicie? Świniak uwielbia, w dodatku w końcu ma o co ząbki trzeć.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
ita79
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Kolby Orientale

Postautor: ita79 » 23 października 2016, 20:29

cóż.. ja niestety też podaje niezdrowe kolby swoim świnkom- średnio jedną w tygodniu na dwa prosiaczki.. Nie taką jak podałaś, tylko różne Vitapolu (najczęściej) , bo też w sklepie stacjonarnym u mnie lepszego wyboru nie ma.
Wybór mam po prostu z dwojga złego - albo kolby, które świnki częściowo po trochę ogryzają , albo ryzyko , że przerosną im ząbki - a to więcej komplikacji spowoduje niż te nieszczęsne kolby. Gałązkami niestety moje świnki gardzą- jedynie świeżutkie z dzikiej gruszy ogryzają i śliwa- również świeża- więc dostarczam im ich jak mogę, ale nie zawsze jest taka możliwość - i wówczas zamiast gałązek właśnie kolba się pojawia.

Niby na sianku powinny ząbki ścierać , ale też mimo że mam najlepsze "Mazurskie" to i tak one ledwo co skubią, bo nadal dopraszają się codziennie o świeżą trawę.. Nie wiem co będzie zimą :/

lemonochan
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: lemonochan » 24 października 2016, 12:42

pszenica nasiona oleiste 2% słonecznik, produkty piekarnicze 14% biszkopt mielony, marnie to wygląda ;/. Wiesz że biszkopt jest z jajka? Świnki nie powinny go jeść. Ja swoim nigdy nie dałam kolby i żyją, mają karmę, sianko i zioła + świeże warzywa/owoce/zioła. Mają już rok i ząbki w normie jedzą sianko i obgryzają gałązki

ita79 pisze: Gałązkami niestety moje świnki gardzą- jedynie świeżutkie z dzikiej gruszy ogryzają i śliwa- również świeża-

Niby na sianku powinny ząbki ścierać , ale też mimo że mam najlepsze "Mazurskie" to i tak one ledwo co skubią, bo nadal dopraszają się codziennie o świeżą trawę.. Nie wiem co będzie zimą :/

Jakimi gałązkami gardzą? Bo moje gardziły tymi ze sklepu tzw. niby jabłoń. A jak urwałam z ogródka (nie swojego) to obgryzały aż im się uszka trzęsły. Takie gałązki myłam, a później suszyłam i do pudełka.

Co do sianka to zawsze będą prosić o trawkę świeżą :D nie przejmuj się jak nie będziesz dawał to zjedzą i sianko.

Awatar użytkownika
ita79
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ita79 » 24 października 2016, 19:36

proponowałam im z gałązek jabłoń i klon ( z podwórka) , wierzbę (którą dostałam z siankiem jako gratis) .. żadne nie zainteresowały. Mam nadzieję, że masz rację z tym siankiem . Póki co jak np tak jak dziś deszcz pada i nawet kilku źdźbeł trawy zebrać nie mogę, to świnki co raz przyłażą do mnie pytać co się dzieje, że "nie karmię" ... oczywiście pochłaniają warzywa , chrupią trochę suchej karmy i właśnie kolbę odrobinkę ogryzają.. ale z sianka zniknęło może z kilka źdźbeł. (zwykle daję do tego wszystkiego po sporej kępie trawy co jakieś trzy godziny- i ta znika zawsze prawie bez reszty .

Dona
Użytkownik
Świnki morskie: Karmela, Poziomka
Kontaktowanie:

Postautor: Dona » 24 października 2016, 20:09

Z kolb lepiej wybrać lepsze jakościowo bezzbożowe np z JR Farm :
http://hipcio.sklep.pl/produkt/jr-farm- ... k-rumianek

Awatar użytkownika
KasiaKK
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: KasiaKK » 24 października 2016, 20:45

Ale są też kolby BEZzbóż całkiem fajne a świnie uwielbiają! Warto dla ich dobra się przerzucić np. JR Farmu grainless albo nieco tańsze Kruuse :) Warto też poeksperymentować z wapienkami naturalnymi albo ziołowymi i sepią - samo zdrowie :D
np. http://sklep.swinkamorska.com.pl/produk ... 00g-kruuse
http://sklep.swinkamorska.com.pl/produk ... malwa-140g

Najlepszy dedykowany świnkom morskim sklep internetowy.
Szybka wysyłka.
Rewelacyjne Ceny.
Rzetelny opis produktów.
Kompleksowe doradztwo.
Zapraszamy na zakupy: http://www.sklep.swinkamorska.com.pl
Obrazek

lemonochan
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: lemonochan » 25 października 2016, 8:25

ita79 pisze: (zwykle daję do tego wszystkiego po sporej kępie trawy co jakieś trzy godziny- i ta znika zawsze prawie bez reszty .

Tak często o.O? Nic dziwnego że czekają na coś lepszego :> ale cóż zrobić, eventualnie coś posdzić w domu. Moje w lato dostawały ze 2 razy dziennie to później też narzekły że tylko siano jest :) ale przywykły.

kasiaKK pisze: JR Farmu grainless albo nieco tańsze Kruuse

Te kolby to napewno są tylko z marchewki i brokuły? Czy poprostu nie ma opisu? W jaki sposób niby to jest sklejone

Awatar użytkownika
SwinekDuduś
Użytkownik
Świnki morskie: Duduś, niedługo, być może druga świnka.
Kontaktowanie:

Postautor: SwinekDuduś » 25 października 2016, 15:27

Ja nie byłabym taka pewna. Większość kolb jest sklejana jajkiem, czasem mlekiem a nawet o zgrozo, miodem. Najlepsze rozwiązanie jest wtedy, gdy znajdzie się kolbę klejoną zwykłą mąką z wodą.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Żywienie”