Witam . 
od 2.5 tyg. w naszym domku pojawiła się śliczna Masza - świnka morska . Zdecydowaliśmy iż dla towarzystwa kupimy  jej  koleżankę. Mała ma ok,4 mies. w sklepie przemiła Pani poinformowała , żeby jeszcze troszeczkę poczekać z podawaniem warzyw i owoców .
Wczoraj wybraliśmy się na zakupy do sklepu zoologicznego po kolejną klatkę , Państwo którzy byli właścicielami sklepu i którzy byli w  "posiadaniu " świnek morskich również prywatnie ,powiedzieli nam parę rzeczy , które chciałabym skonsultować z osobami , które są już w posiadaniu prosiaczków i mają wiedzę na ich temat ... otóż :
po 1. Państwo powiedzieli , że świnka nie powinna mieć żadnego domku ponieważ wtedy zdziczeje .
po 2 . Jeżeli będziemy podawać owoce i warzywa nie podawać wody .
po 3. Jeżeli będziemy chcieli podawać jednak owoce i warzywa , zabrać śwince wodę na 1 dzień całkowicie i po jednym dniu dopiero podać warzywko lub owoc.
po 4 . hamaki , leżaczki i inne sprawy tego typu nie są dla świnek .. mój mąż chciałby zrobić półkę ,a w sklepie stwierdzili ,iż świnka nie skacze ...powiedzieliśmy, że nam ostatnio na domek jakimś cudem weszła ,a żadnego podestu nie ma .
Teraz tak na prawdę mam mętlik , nie wiemy co mamy robić ..widząc jak ludzie mają urządzone klateczki , prawie wszystko jest sprzeczne z tym co mi powiedziano ... Proszę o jakieś rady .  
Pozdrawiam.

to zależy od świnki. Także decyzja należy do ciebie.
 to zależy od świnki. Także decyzja należy do ciebie. widoczne nawet gołym okiem.
 widoczne nawet gołym okiem.

hahha
 hahha  raczej to od ich charakteru/ wcześniejszy przeżyć zależy
 raczej to od ich charakteru/ wcześniejszy przeżyć zależy