Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Krwawy strupek u świnki

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Cherlotte
Użytkownik
Kontaktowanie:

Krwawy strupek u świnki

Postautor: Cherlotte » 27 października 2016, 23:27

Witam
Niedawno kupiłam świnkę morską. Nie zauważyłam u niej żadnych zmian skórnych dlatego nie byłam z nią na razie u weterynarza. Jednak dzisiaj zauważyłam na jej grzbiecie strupka. Dopiero w poniedziałek będę mogła iść do weterynarza, dlatego postanowiłam zapytać tutaj. Ciężko mi stwierdzić czy mogła to sobie zrobić sama, czy może coś ją ugryzło (staram się dopóki jest taka możliwość zrywać jej trawę i liście mleczy,może razem z nimi przyniosłam jej jakieś robactwo :sad: ), czy może to początek jakiejś choroby... Na zdjęciu może słabo widać, ale jest to okrągły krwawy strupek, ani wokół niego, ani w innych miejscach nie zauważyłam żadnych zmian. http://www.fotosik.pl/zdjecie/a4979c9d75e96e7b

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
SwinekDuduś
Użytkownik
Świnki morskie: Duduś, niedługo, być może druga świnka.
Kontaktowanie:

Re: Krwawy strupek u świnki

Postautor: SwinekDuduś » 28 października 2016, 18:03

Krwawy strup wskazuję na to, że rana jest dość świeża, bądź starsza, ale odnawialna (np. świnka zdrapuję go sobie)
Ja bym sprawdziła czy to nie ugryzienie od wszy czy od pcheł.

Awatar użytkownika
BlackWaterLily
Użytkownik
Świnki morskie: Aurora [*]
Kontaktowanie:

Re: Krwawy strupek u świnki

Postautor: BlackWaterLily » 17 listopada 2016, 1:29

Mojej nowo nabytej śwince po jakimś czasie również pojawił się krwawy strupek na grzbiecie. Niestety go rozdrapała, bardzo krwawiła i miała dużą ranę. Oczywiście od razu jechałam z nią do weterynarza. Odkaził jej tą ranę, dał jakiś roztwór do przemywania w domu (nie pamiętam co to za nazwa, ale miał różową barwę). Po jakimś tygodniu rana się zagoiła. Kiedy poszłam ze świnką do kontroli, weterynarz zdiagnozował u niej świerzb.
Więc moim zdaniem powinnaś udać się do weterynarza, może okazać się to zwykłą raną, albo właśnie jakimś pasożytem itp. :sad: