Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Złamany ząbek

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
namelessnicol
Użytkownik
Świnki morskie: Tutinka i Gabrysia ^^
Kontaktowanie:

Złamany ząbek

Postautor: namelessnicol » 25 listopada 2016, 22:26

Mam moją świnkę od ponad miesiąca i od tego czasu o ile wiem to górne ząbki złamały jej się już 3 razy. Raz jeden a po tem drugi. Czytałam tutaj, że może to być niedobór witaminy C więc podałam jej dziś trzy kropelki na plasterku ogórka. Bardzo często jednak daje jej natkę pietruszki więc te ząbki mnie trochę niepokoją. Staram się dawać jej jak najwięcej warzyw zawierających witamine c tylko że niestety za kalafiorem niezbyt przepada a czerwonej papryki i dzikiej róży to nawet nie rusza. Dlatego myślę że chyba zacznę uzupełniać jej witaminke w kropelkach. Na szczęście Gabrysia nie ma najmniejszego problemu z jedzeniem, zjada i warzywka i karme (daje jej Cavia Nature) i sianko też skubie i jest bardzo ruchliwa. I właśnie z tego powodu nie wiem czy jednak powinnam się martwić tymi ząbkami skoro tak jest wszystko okej.

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: Złamany ząbek

Postautor: Konto usunięte » 26 listopada 2016, 6:22

Wit C podawaj prosto do pyszczka. To najlepsza i najskuteczniejsza metoda. Napisz jakie warzywa zjada i w jakiej ilości na dzień.

Dona
Użytkownik
Świnki morskie: Karmela, Poziomka
Kontaktowanie:

Postautor: Dona » 26 listopada 2016, 7:28

Ogórek niszczy witaminę C więc tak jakbyś nie dała. Jeśli nie chce bezpośrednio do pyszczka to lepiej na pietruszkę. Kalafior nie jest zbyt polecany bo może wywołać wzdęcia, więc dużo nie traci. Szkoda że nie lubi papryki i dzikiej róży to prawdziwa bomba Wit C. A jak inne warzywa? Bo sama pietruszka i ogórek to za mało, a jeszcze jak podajesz je razem to było by wyjaśnienie dlaczego jest brak wit C. Ogórek niszczy tą witaminę również w innych warzywach więc powinien być dawany oddzielnie.

namelessnicol
Użytkownik
Świnki morskie: Tutinka i Gabrysia ^^
Kontaktowanie:

Postautor: namelessnicol » 26 listopada 2016, 9:06

Najczęściej je właśnie ogórka, to jej przysmak. Zjada też pomidora, brokuły bardzo lubi, kalarepe, marchewke i buraka. Nic więcej nie rusza niestety. Z ziół to najczęściej właśnie natkę pietruszki i koperek. Daje jej też suszone liście maliny, porzeczki i suszona natkę pietruszki i marchewki. Karmy również jej nie brakuje.

Wróć do „Choroby i problemy”