bo to od prawidłowego łączenia zależy czy się dogadają czy nie. Tak w skrócie Ci napisze że zawsze łączy się na neutralnym gruncie (czyli tam gdzie Twoja pierwsza świnka nigdy nie była) na jak największej powierzchni z dużą ilością jedzonka i sianka. Puszczasz prosiaki i obserwujesz jak się dogadują, mogą być gwałty zgrzytanie zebami i inne takie przy ustalaniu hierarchii ale nie rozdzielasz dopóki nie ma krwi, bo jak rozdzielisz to ustalanie hierarchii zacznie się od nowa, muszą się dogadać. Klatka musi być wyszorowana a wszystkie mebelki wyprane tak żeby nie było żadnych starych zapachów pierwszego lokatora. Poczytaj dokładnie jak to się powinno odbywać bo jak wsadzisz młodego od razu do klatki to awanturę i brak dogadania masz pewne jak w banku. A i jeszcze jakiej wielkości masz klatkę? Bo dla dwóch samców zaleca się najmniej 120 cm ale czym większa tym lepsza.
 bo to od prawidłowego łączenia zależy czy się dogadają czy nie. Tak w skrócie Ci napisze że zawsze łączy się na neutralnym gruncie (czyli tam gdzie Twoja pierwsza świnka nigdy nie była) na jak największej powierzchni z dużą ilością jedzonka i sianka. Puszczasz prosiaki i obserwujesz jak się dogadują, mogą być gwałty zgrzytanie zebami i inne takie przy ustalaniu hierarchii ale nie rozdzielasz dopóki nie ma krwi, bo jak rozdzielisz to ustalanie hierarchii zacznie się od nowa, muszą się dogadać. Klatka musi być wyszorowana a wszystkie mebelki wyprane tak żeby nie było żadnych starych zapachów pierwszego lokatora. Poczytaj dokładnie jak to się powinno odbywać bo jak wsadzisz młodego od razu do klatki to awanturę i brak dogadania masz pewne jak w banku. A i jeszcze jakiej wielkości masz klatkę? Bo dla dwóch samców zaleca się najmniej 120 cm ale czym większa tym lepsza.VirtualDeska pisze:Cześć, od jakiegoś czasu mam jednego prosiaczka, samca. Ponieważ dość często nie ma mnie w domu chciałem zaadoptować Tofikowi Przyjaciela. I teraz pytanie: jak przystosować Tofika do nowego kolegi, a nowego kolegę do Tofika? Jest jakiś sprawdzony sposób żeby się nie "bili"? (Przepraszam jeśli nieodpowiedni dział, prosiłbym o ewentualne przeniesienie)

no nic, linki zawsze sie przydadza
  no nic, linki zawsze sie przydadza 
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości