Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Podgryzanie palcy

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
BlackCitrus
Użytkownik
Kontaktowanie:

Podgryzanie palcy

Postautor: BlackCitrus » 8 stycznia 2017, 0:08

Witam,

Szukałam w innych tematach odpowiedzi na moje pytanie, lecz nie znalazłam tak dokładnej jak bym chciała.
Więc tak, od tygodnia jestem szczęśliwą posiadaczką ośmiotygodniowej świnki. Prosiak jest na tyle ciekawski, że już mogę spokojnie wkładać rękę do klatki, a ona podejdzie i powącha. Jednak jak już powącha to zaczyna mnie lekko podgryzać, nie boli to całkowicie, po prostu czuję jej ząbki. Nie jest to raczej przez zapach jedzenia na palcach, próbowałam je nawet myć i dopiero potem wkładać rękę, jednak nawet wtedy świniak podgryza. Jestem na takim etapie oswajania, że gdy wchodzę do pokoju lub siedzę przy laptopie to prosiak zaczyna radośnie kwiczeć i domagać się mojej uwagi. Jak mam na takie podgryzanie reagować? Co to oznacza?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Awatar użytkownika

Myki
Użytkownik
Świnki morskie: Mars, Kracie
Kontaktowanie:

Re: Podgryzanie palcy

Postautor: Myki » 8 stycznia 2017, 0:28

Takie zachowanie nie jest niepokojące. Świnka po prostu poznaje świat. Mój młodszy świniaczek, który jest z nami od 5 tygodni też tak podgryzał palce, najpierw leciutko skrobał, a potem mocniej, ale jak zobaczył że nie da rady tego zjeść to rezygnował :) Zresztą bardzo wiele przedmiotów tak podgryzał, żeby sprawdzić czy są jadalne. Także nie masz się co martwić, świnki są bardzo ciekawskie, a tym bardziej małe świnki :)

Awatar użytkownika
Żaneta_Radom
Użytkownik
Świnki morskie: Kris Moris, Lary i Santi
Kontaktowanie:

Postautor: Żaneta_Radom » 8 stycznia 2017, 7:32

Właściwie nawet bardzo doświadczeni hodowcy do tej pory nie wiedzą tak na 100% co oznacza podgryzanie. Jedni twierdzą, że jest to sposób na okazywanie uczuć, inni że wręcz odwrotnie, świnka chce powiedzieć że coś jej się nie podoba.
A ja bardziej myślę, że o irytacji bądź radości świadczą pewne dźwięki świnki, a podgryzanie jest bardziej poznawanie smaku/zapachu człowieka, ale i np. kabli, dywanu, futryny drzwi itp. To jest sposób na poznawanie świata.

Myślenie jest trudne, dlatego większość ludzi woli osądzać

Zapraszam do bliższego poznania mojej gromadki:
http://www.swinkimorskie.eu/nowe_forum/ ... =55&t=7155

lemonochan
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: lemonochan » 8 stycznia 2017, 9:27

nie szoruj tak rąk, mydła są zapachowe więc pewnie pachniesz malinami czy kwiatowo. Najlepiej nie myć rąk przed specjalnie żebyś pachniał sobą albo myj mydłem bez zapachowym

Awatar użytkownika
BlackCitrus
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: BlackCitrus » 8 stycznia 2017, 14:00

lemonochan pisze:nie szoruj tak rąk, mydła są zapachowe więc pewnie pachniesz malinami czy kwiatowo. Najlepiej nie myć rąk przed specjalnie żebyś pachniał sobą albo myj mydłem bez zapachowym

Spokojnie, mydło mam bez zapachowe, a myję je głównie wtedy gdy przed chwilą coś jadłam :)

lemonochan
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: lemonochan » 19 stycznia 2017, 21:08

a czemu :D jak można spytać? Ja myje przed jedzeniem, a po nie i czasem daje im coś do wąchania. Np. idę jeść, a świniak kwiczy to daję mu powąchać i mówie "ty nie jesz mięska" a on niucha i próbuje zjeść :D to zabieram

Awatar użytkownika
BlackCitrus
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: BlackCitrus » 29 stycznia 2017, 22:11

lemonochan pisze:a czemu :D jak można spytać? Ja myje przed jedzeniem, a po nie i czasem daje im coś do wąchania. Np. idę jeść, a świniak kwiczy to daję mu powąchać i mówie "ty nie jesz mięska" a on niucha i próbuje zjeść :D to zabieram

W sumie to chyba przyzwyczajenie, nie umiem nie umyć rąk po jedzeniu :P jakbym miała to już w sobie zaprogramowane :D

madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: madzia0902 » 30 stycznia 2017, 0:45

No jak to co oznacza a nóż widelec dają pod pysk coś co da się zeżreć :D hehe planujesz towarzysza dla świnki?

Awatar użytkownika
BlackCitrus
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: BlackCitrus » 30 stycznia 2017, 0:51

madzia0902 pisze:No jak to co oznacza a nóż widelec dają pod pysk coś co da się zeżreć :D hehe planujesz towarzysza dla świnki?

Oczywiście, jutro jadę odebrać od hodowcy :D Ciri jest już u mnie miesiąc i zauważyłam, że jednak doskwiera jej samotność, zwłaszcza o 4 nad ranem gdy próbuje mnie zachęcić do zabawy. Na szczęście nie musiałam długo przekonywać rodziców na drugiego prosiaka, zwłaszcza, że mama się zakochała w małej :P Musze już tylko znaleźć neutralny teren na łączenie ich :D

Awatar użytkownika
MarW
Użytkownik
Świnki morskie: + Hamster + na teczowym moscie
+ Miska + na teczowym moscie
Misiek I Pysiek obecnie
Kontaktowanie:

Postautor: MarW » 30 stycznia 2017, 2:01

Cześć
Miśka podgryzala I czesto lizala gdy siedziala na sofie ze mna. Zastanowialo mnie to i doszedlem do wniosku ze musze byc slonawy, nie wiem jak w polsce, w Anglii na polkach dla swinek znalazlem takie krazki soli do zamontowania w klatce, przy poidelku dwa razy lizala sol I popijala lizala I popijala..... Fakt faktem lizanie skory I podgryzanie przy mizianiu na,sofie pozostalo he he

MarW

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Zachowanie”